Το ορθόδοξο καθολικό Lockdown και το διαμαρτυρόμενο κοινό
Μετά από τη διαπίστωση ότι τόσο τα κρούσματα του κορωνοϊού, όσο και διασωληνωμένων και των θανάτων αλλά και η κάλυψη μεγάλου μέρους των ΜΕΘ, η Κυβέρνηση ορθόδοξα δηλαδή σωστά, κατά τη γνώμη μας αποφάσισε να αντιμετωπίσει τα χειρότερα με ένα καθολικό δηλαδή γενικό lockdown, όμως όπως ήταν φυσικό υπήρξε και διαμαρτυρόμενο κοινό.
Εκείνο που μας κάνει εντύπωση είναι, ότι παρά τους παγκοσμίως μεγάλους αριθμούς κρουσμάτων, διασωληνωμένων και θανάτων, δεν συνειδητοποιούμε ότι, όλοι είμαστε υποψήφιοι να περάσουμε ένα από αυτά τα τρία στάδια ή και τα τρία.
Επίσης μας κάνει εντύπωση ότι ενώ κάνουμε τεράστιες προσπάθειες να σώσουμε μια ζωή και ευτυχώς, όπως στις περιπτώσεις κάποιας φυσικής καταστροφής, που δεν μπορούμε να προβλέψουμε, τη στιγμή που οι ειδικοί επιστήμονες προβλέπουν και προτρέπουν την Κυβέρνηση να πάρει αποφάσεις για να προλάβει κάποιο μεγαλύτερο κακό και να μην περιμένει παθητικά να το θεραπεύσει, όταν αυτό θα είναι πια και αργά.
Δεν μπορούμε να διαμαρτυρόμαστε, όταν λαμβάνονται μέτρα που μπορούν να μας προστατεύσουν και όταν δεν παίρνονται, όταν έρθει το κακό πάλι διαμαρτυρόμαστε γιατί δεν πάρθηκαν από τους αρμόδιους για να προστατευτούμε. Κάποια στιγμή καλό είναι να χρησιμοποιούμε και το λογικό μας, διότι εξ άλλου αυτό είναι που μας διακρίνει από τα άλλα επίγεια πλάσματα.
Η Χώρα μας αποφάσισε και ένα δεύτερο ορθόδοξο (ορθό) καθολικό (γενικό) απαγορευτικό με σκοπό την αποτροπή της περαιτέρω εξά-πλωσης του κορωνοϊού και στοχεύει να σταματήσει τους λίγους διαμαρτυρομένους που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την κοινωνία γενικότερα.
Τα επιστημονικά δεδομένα δεν πρέπει να είναι πεδίο αντιπαράθεσης. Τις αποφάσεις, τις παίρνει η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός, αλλά τα επιστημονικά δεδομένα επάνω στα οποία στηρίζονται οι αποφάσεις είναι αδια-πραγμάτευτα”, όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός.
Σκεπτόμενοι, ότι το πρώτο απαγορευτικό τον περασμένο Μάρτιο είναι πολύ καλά αποτελέσματα, ευελπιστούμε, ότι αν σεβαστούμε και υπο-μένουμε καρτερικά τη λήξη και αυτού το απαγορευτικού, τα αποτελέσματα θα είναι καλύτερα.
Δεν χρειάζεται να διαμαρτυρόμαστε για το κλείσιμο των Ναών για λίγο χρονικό διάστημα. Το «Ουδέν κακόν αμιγές καλού» είναι Ελληνικό. Η πίστη των χριστιανών δεν κινδυνεύει με την απουσία τους για τρεις Κυριακές από τη Θεία Λειτουργία, όταν μάλιστα αυτό επιβάλλεται και μακάρι η απουσία μας από τους Ναούς να ήταν μόνο όταν απαγορεύεται. Για σκεφθείτε όμως, πόσοι χριστιανοί απουσιάζουν από τους Ναούς, όταν όχι μόνο δεν απαγορεύεται αλλά και «επιβάλλεται»! Πόσοι, όταν είναι ελεύθεροι την Κυριακή να πάνε στους Ναούς, όχι μόνο μένουν στα σπίτια τους, χωρίς να προσεύχονται αλλά και πάνε στις δουλειές του και από ελεύθεροι γίνονται δούλοι!
Η πίστη των Χριστιανών δεν μειώνεται, όταν δεν μπορεί να εκφραστεί. Αντιθέτως είναι τότε που αυξάνεται. Είναι τότε που κλείνουν αναγκαστικά Εκκλησίες (Ναοί) και ανοίγουν οι «κατ’ οίκον Εκκλησίες». Αυτή η έκφραση δεν είναι μια σημερινή που ανακαλύψαμε τώρα, για να δικαιολογήσουμε τα αδικαιολόγητα, αλλά είναι μια πραγματικότητα για την οποία πρώτος μίλησε και έγραψε ο Απόστολος Παύλος. «Σας ασπάζονται οι εκκλησίες τῆς Ἀσίας. Σας ασπάζονται ἐν Κυρίῳ ο Ἀκύλας καί η Πρίσκιλλα μαζί με την κατ’ οἶκον αὐτῶν ἐκκλησία.» (Α΄ Κορ., ιστ΄,19).
Ας μην αυταπατόμαστε, ας σκεφτούμε τα σοφά και σαφή λόγια του Οικουμενικού Πατριάρχη: «αυτό που κινδυνεύει, δεν είναι η πίστη αλ-λά οι πιστοί, δεν είναι ο Χριστός, αλλά οι Χριστιανοί μας, δεν είναι ο Θεάνθρωπος αλλά εμείς οι άνθρωποι».
Προ ημερών, μία πολύ γνωστή καλλιτέχνιδα έγραψε: «Έχω μετανιώσει για πράγματα στο ενδιάμεσο του ναι και του όχι. Το μόνο που είναι για μένα κάθετο απόλυτο είναι ο Ιησούς Χριστός» (Ε.Β).
Θέλω να συγχαρώ όλα τα μέλη της Εκκλησίας μας διότι μέχρι στιγμής και από τότε που άρχισε να μας κυνηγά ο μικρός αυτός αλλά θανατηφόρος ιός, τήρησαν με «θρησκευτική ευλάβεια» τις σχετικές οδηγίες της Πολιτείας και της Εκκλησίας.
Θέλω και να διερωτηθώ: μήπως είναι μια ευκαιρία, αυτός ο κορωνοϊός να φέρει πιο κοντά και όλους τους Χριστιανούς. Ο ιός δεν κάνει διακρίσεις στη μόλυνση δογμάτων, ούτε ο Υιός όμως σώζει τον άνθρωπο λαμβάνοντας υπό Του σε ποιο δόγμα ανήκει. Ο Θεός θέλει όλοι οι άνθρωποι να σωθούν. «ο οποίος (Θεός) θέλει να σωθούν όλοι οι άνθρωποι και να γνωρίσουν σε βάθος την αλήθεια» (Τιμόθεο Α 2:4. Εκεί διαβάζουμε:
Ποιος αμφιβάλει, ότι στον Παράδεισο συνυπάρχουν Καθολικοί, Ορθόδοξοι, Διαμαρτυρόμενοι και όχι μόνο! Τότε γιατί στη γη να ζούμε χωρισμένοι;
+ Ν