Το «Ναι» της ταπεινοφροσύνης

6

Το «Ναι» της ταπεινοφροσύνης

«… και τα σκυλάκια τρώνε απ’ τα ψίχουλα των παιδιών!… εξ’ αυτού του λόγου πήγαινε… (Μκ 7,28) – το κορίτσι θεραπεύθηκε!
Η ειδωλολάτρισσα γυναίκα άγγιξε τον Κύριο με την σωφροσύνη της, την ταπεινοφροσύνη και την πίστη που γεννιόταν. Αυτή η πίστη όσο λίγη κι αν ήταν, της έδωσε θάρρος να εμφανισθεί στον Κύριο, ταπεινή, απλή, με πολλή ελπίδα.
Πολλές μεταστροφές άρχισαν μ’ αυτόν τον τρόπο, διότι ο Κύριος επιτρέπει να τον πλησιάζουμε και δείχνεται έτοιμος να δεχθεί την μηδαμινότητά μας. Αν πράγματι – αυτή η μηδαμινότητα – απευθύνεται στον Κύριο, την θεωρεί δικιά του και την τελειοποιεί.
Η γυναίκα δεν απελπίζεται, αντίθετα βασίζεται στην εμπιστοσύνη. Αυτή η εμπιστοσύνη της επιτρέπει να επιμένει, δίνει την ταπεινή της γνώμη με αυθορμητισμό και απλότητα. Ξέρει πολύ καλά ότι η τελική απόφαση δεν εξαρτάται από την ίδια κι ότι αν το αποτέλεσμα είναι θετικό, είναι ένα δώρο, μια χάρη και όχι μια προσωπική της ικανότητα.
Ο Χριστός στάλθηκε για να σώσει όλους όσους τον δέχονται. Ξέρει καλά τι είμαστε. Το πιο ωραίο μας «Ναι» περιέχει πάντα και λίγο «όχι». Η ειδωλολάτρισσα γυναίκα δεν πρόφερε κανένα «όχι» αλλά μέσα στην άγνοιά της συμμαζεύεται, παίρνει την τελευταία θέση, αυτή μια μέρα θα πάρει και ο Κύριος. Το «Ναι» αμφίβολο αλλά συνάμα σίγουρο, είναι το «Ναι» της ταπεινοφροσύνης. Για τον Κύριο είναι ένα ισχυρό κίνητρο για να ολοκληρώσει το θαύμα!… Το κορίτσι θεραπεύθηκε…. πήγαινε!

π. Μάρκος Βιδάλης

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Το κήρυγμα της Κυριακής

26η Κυριακή του Έτους, Κύκλος Γ   Ο χρόνος και η αιωνιότητα είναι δύο στοιχεία που σήμερα παρουσιάζονται και στα τρία βιβλικά αναγνώσματα. Το ευαγγέλιο

25 Σεπτεμβρίου μνήμη της Αγίας Ευφροσύνης

  Πρόκειται για μια αγία όχι ιδιαιτέρα διαδεδομένη στη Δύση. Γεννήθηκε μεταξύ των ετών 410 και 413 στην Αλεξάνδρεια και ήταν κόρη ενός εύπορου αξιωματικού

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου