Νέος αρχιεπίσκοπος: μαζί θα πορευτούμε

4

Νέος αρχιεπίσκοπος: μαζί θα πορευτούμε

Γένοβα, «η νέα νύμφη μου». Και γι ακόμη μια φορά: «Ευχαριστώ το Θεό, τον Πάπα, την οικογένειά μου και τους φίλους μου». Με αυτόν τον τρόπο παρουσιάστηκε στο λαό των πιστών κάτω από την Lanterna, ο μοναχός από την Πάδοβα και νέος αρχιεπίσκοπος της Γένοβα, μιας πόλης με μεγάλους πόρους αλλά και χίλια προβλήματα. Οι Γενουάτες τον υποδέχθηκαν με μεγάλη ελπίδα.
Ο πατέρας Marco Tasca κέρδισε αμέσως κάθε αμφιβολία και έδειξε όλη την ικανότητά του ως Φραγκισκανός, αμέσως μετά την επισκοπική χειροτονία του και την επακόλουθη είσοδο στην Επισκοπική Διοίκηση πριν από την ομιλία του η οποία ήταν πλημμυρισμένη από τον κόσμο που παρευρέθηκε στην τελετή, περνώντας ανάμεσα σε τόσους πολλούς ανθρώπους τους οποίους ευλογούσε με το χέρι του. «Οι εγκάρδιες ευχαριστίες μου απευθύνονται πρώτα απ’ όλα προς τον Θεό – επισήμανε ο αρχιεπίσκοπος – για το δώρο της ζωής και της κλήσης στη μοναχική και ιερατική ζωή που μέσω της χάρης που μόλις έλαβα, φτάνει σήμερα στην πληρότητά της. Αισθάνομαι ξεκάθαρα ότι στη ζωή μου, ο Πιστός ήταν και παραμένει Εκείνος: με συνόδευσε και με στήριξε με τη δύναμη του Πνεύματος σε στιγμές χαράς και σε εκείνες της δοκιμασίας».
Ευχαριστώ τον Πάπα, ανέφερε, «για την εμπιστοσύνη που επέδειξε σε εμένα στέλνοντάς με σε εσάς ως επίσκοπο». Στη συνέχεια, ευχαρίστησε τον προκάτοχό του, τον καρδινάλιο Angelo Bagnasco, στον οποίο αποδόθηκε ένα μεγάλο και παρατεταμένο χειροκρότημα από τον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί στην πλατεία Piazza della Vittoria, την μεγαλύτερη στη Ευρώπη και όπου τρεις Πάπες που επισκέφτηκαν τη Γένοβα, έχουν τελέσει θεία λειτουργία. «Επιθυμώ να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στον αρχιεπίσκοπο Angelo ο οποίος με την επίθεση των χεριών του και με την προσευχή του με ένωσε με το αποστολικό κολέγιο», είπε ο αδ. Αρχιεπίσκοπος και, σαν να έδειχνε ήδη μια ποιμαντική γραμμή, υπογράμμισε: «από εκείνον έλαβα τη μαρτυρία της καθοδήγησης αυτού του τμήματος του λαού του Θεού: η παράδοση που από αυτή τη στιγμή μας ενώνει και μέσω του μυστηρίου, ας αποτελέσει σημάδι μιας κοινωνίας στην υπηρεσία της Εκκλησίας της Γένοβας η οποία θα συνεχίσει με την πάροδο του χρόνου, ακόμη και μέσα από αλλαγμένες μορφές».

Η αγάπη των Γενουατών για τον νέο αρχιεπίσκοπο
Ο πατέρας Marco αισθάνθηκε πολύ την φιλία, καθώς, όταν τελείωσε η τελετή, βρέθηκε να περιβάλλεται από τον λαό του, νέο και παλιό, Γενουάτες και Βενετούς που αψηφώντας τις ουρές και τα μπλόκα στους αυτοκινητόδρομους γύρω από την πρωτεύουσα της Λιγουρίας, συσσωρεύτηκε μαζικά αποτελούμενος από συγγενείς και φίλους από το βορειοανατολικό τμήμα της Ιταλίας και τις ακτές της Λιγουρίας. «Ένα εγκάρδιο ευχαριστώ στην οικογένεια από την οποία κατάγομαι – αντηχεί σταθερά και καθαρά, αλλά γεμάτη συναίσθημα η φωνή του σεβασμιότατου Tasca – στον πατέρα μου Antonio και στη μητέρα μου Santa, που ήδη απολαμβάνουν το φως της παρουσίας του Κυρίου, τα 6 αδέλφια μου: εκείνα που ήδη βρίσκονται στον Ουρανό, εκείνα που είναι παρόντα εδώ και εκείνα που, μη μπορώντας να μας συνοδεύσουν σωματικά εξαιτίας ασθένειας, βρίσκονται μαζί μας μέσω της προσευχής τους. Σε αυτή την οικογένεια, ο καλός Θεός με έφερε στη ζωή όχι μόνο σωματικά αλλά και πνευματικά, στη χριστιανική κοινότητα του Sant’Angelo, την οποία πάντα έχω μέσα στην καρδιά μου. Η χριστιανική εκπαίδευση που έλαβα μέσα στην οικογένειά μου και στην ενορία μου, απλή αλλά σταθερή» επί της ουσίας, υπήρξε και παραμένει για εμένα ένα σταθερό σημείο αναφοράς.

Ένας φραγκισκανός επίσκοπος στη Γένοβα
Ο πατέρας Tasca χαρακτηρίζει ως «οικογένεια επιλογής» το Τάγμα των Frati Minori Conventuali, που ήταν παρόν στη Γένοβα με την ευκαιρία της Γενικής Συνέλευσης και με αδελφούς από πολλά μέρη του κόσμου. «Από τα 63 χρόνια μου – διηγείται – τα 53 τα πέρασα στην αδελφότητα: καταλαβαίνω ότι όλα τα οφείλω σε αυτή την οικογένεια! Παρακαλώ το Θεό ώστε τη χάρη που έλαβα αυτές τις ημέρες, να την κάνει πραγματικότητα έτσι ώστε να μην είμαι απλώς ένας φραγκισκανός επίσκοπος, αλλά ένας Επίσκοπος Φραγκισκανός! Τέλος, ευχαριστώ τους φίλους μου: «όσοι με γνωρίζουν ξέρουν ότι για εμένα η φιλία είναι μια θεμελιώδης αξία».

Ο χαιρετισμός του καρδιναλίου Bagnasco
Μαγική στιγμή η ομιλία του νέου ποιμένα της Εκκλησίας της Γένοβας, κατά τη διάρκεια μιας τελετής που διήρκεσε πάνω από δύο ώρες, αλλά πάντα ελκυστική και που αναπαριστά τη στιγμή μετάβασης από την εποχή του καρδιναλίου Bagnasco, 14 χρόνια αγάπης για την πόλη και αποτελεσματικής και έντονης παρουσίας κατά τις δύσκολες στιγμές, ειδικά τον τελευταίο καιρό, «κατά πρώτοις» με την τραγωδία του ponte Morandi. Ο Bagnasco χαιρέτισε την πόλη η οποία θα τον θυμάται με στοργή ως επικεφαλής μιας ενορίας, ως don Angelo βικάριος μιας ενορίας της περιοχής του Albaro, στην οποία επέστρεψε ως καρδινάλιος, ως πρόεδρος της CEI και στη συνέχεια ως επικεφαλής των ιταλών στρατιωτικών ιερέων. Κατά την ομιλία του χαρακτήρισε την ημέρα αυτή ως «μεγάλης χαράς». Ο Θεός και το λειτούργημα του επισκόπου αποτέλεσαν τα καθοδηγητικά κίνητρα των λόγων του των οποίων το επίκεντρο είναι ο Ιησούς, «οδός, αλήθεια και ζωή». Και διαβεβαιώνει τον διάδοχό του ότι η Γένοβα «υποδέχεται τον Ποιμένα της με ανοιχτή καρδιά, ότι μπορεί και ανοίγει την αγκαλιά της σε όποιον αγαπά αληθινά. Μια συνεκτική και εργατική πόλη, έτοιμη να συμμετάσχει μέσα από χίλια ρεύματα, σε ότι είναι σπουδαίο και αξίζει δέσμευση και θυσία. Όπως υπενθυμίζει ο Άγιος Παύλος προς τους Ρωμαίους, τα χίλια ρεύματα δεν διασκορπίζονται αλλά εκφράζουν τον οργανικό πλούτο της στενής κοινότητας γύρω από εκείνον που προΐσταται. Ο επίσκοπος ζει μέσα σε αυτή την ενότητα σκοπών την οποία δεν επιβεβαιώνει τον εαυτό του, αλλά υπηρετεί το ένα σώμα του Χριστού. Στην φιλανθρωπία, που αποδεικνύει και επαληθεύει την πίστη, η Γένοβα έχει μια πλούσια ιστορία που διακλαδίζεται παντού χωρίς θόρυβο, με μια ενεργητική ακρίβεια που αναγγέλλει τον Θεό που είναι Πατέρας και βρίσκεται δίπλα μας, γεμάτος πρόνοια». «Μαζευόμαστε γύρω από τον νέο Ποιμένα με στοργή, και του λέμε: επιθυμούμε να δούμε τον Πατέρα».

Οι πολιτικές αρχές καλωσορίζουν τον πατέρα Tasca
Είθε ο πατέρας Tasca να είναι ένας σταθερός και ασφαλής οδηγός για την Εκκλησία της Γένοβας ευχήθηκε και διαβεβαίωσε ο δήμαρχος, Marco Bucci: «Καλώς ήλθατε ανάμεσά μας – είπε από το βήμα της πλατείας piazza della Vittoria – χρειαζόμαστε έναν πνευματικό οδηγό που θα κρατά τη γραμμή του πλοίου ευθεία». «Οι Γενουάτες – επέμεινε ο πρώτος πολίτης της πρωτεύουσας της Λιγουρίας – ξέρουν να σηκώνουν τα μανίκια, αλλά υπάρχει ανάγκη από πνευματική καθοδήγηση. Αυτό το ζητάμε ως συνέχεια του σπουδαίου έργου του καρδιναλίου Bagnasco και μιας Εκκλησίας που προσέχει πάνω απ’ όλα τους ανθρώπους που εργάζονται». Στο τέλος, όπως αναφέρθηκε, ο πατέρας Tasca εξακολουθεί να βρίσκεται μεταξύ των ανθρώπων. Και για τον Mariano Salmano, δήμαρχο του Sant’Angelo Piove di Sacco, επαρχία της Πάδοβα με 7 χιλιάδες ψυχές, εκεί όπου γεννήθηκε ο νέος αρχιεπίσκοπος της Γένοβας: «μας κάνει κόπο να σας τον παραχωρήσουμε», είπε. «Γνωριστήκαμε σε μια σχολική κατασκήνωση όπου ήμουν εμψυχωτής και εκείνος ήταν ο ιερέας». «Η προίκα του; Η ευθύτητά του, αλλά είναι επίσης πολύ δυναμικός και πάνω απ’ όλα σπουδαίος θεολόγος».

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 27ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 6 Οκτωβρίου 2022                                              Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου