Το να φτιάξουμε φάτνη δεν αποτελεί υποκρισία

Το να φτιάξουμε φάτνη δεν αποτελεί υποκρισία

Απάντηση προς τον ιερέα από την Πάδοβα ο οποίος ζήτησε από τους συμπολίτες του να μην  κάνουν φάτνη από σεβασμό προς τους φτωχούς και τους μετανάστες, «επειδή πλέον αποτελεί ένα εμφανές σημάδι της επικρατούσας υποκρισίας» έρχεται έμμεσα από τον πατριάρχη της Βενετίας, τον σεβασμιότατο Francesco Moraglia. Χωρίς να αναφερθεί στην ιστορία, ο Πατριάρχης αποδέχεται σαφώς να εξηγήσει ότι ο σύγχρονος κόσμος οφείλει να ανακαλύψει εκ νέου τη δύναμη των χριστιανικών συμβόλων, τα οποία συχνά αποτελούν ένα εργαλείο για τη μεταστροφή της καρδιάς μας. «Το ζήτημα δεν είναι αν κάνουμε ή όχι τη φάτνη: είναι η μεταστροφή μας. Φυσικά, πρέπει να πούμε όχι στην υποκρισία και στην απόρριψη,  αλλά δεν ευθύνεται η φάτνη που βρισκόμαστε σε αυτή την κατάσταση λόγω λανθασμένων αντιλήψεων».

Η φάτνη περιέχει μια ιδέα

Ότι η φάτνη δεν είναι μια διακόσμηση ή ένα παιχνίδι μπορεί να φανεί προφανές μόνο για όσους έχουν βαθιά πίστη και γι αυτό το λόγο ο σεβασμιότατος Moraglia το επαναλαμβάνει. «Είναι κάτι πολύ περισσότερο: περιέχει μια ιδέα, μια πρόταση. Τελικά, αποτελεί μια εξέταση ζωντανής συνείδησης. Και δεν είναι μια επιβολή. Σκεφτείτε ότι στο Veneto πολλά παιδιά του Δημοτικού έγραψαν γράμματα για να ζητήσουν να μην αφαιρεθεί το όνομα του Ιησού από ένα χριστουγεννιάτικο τραγούδι. Μεταξύ αυτών υπήρχαν και παιδιά άλλων  θρησκειών. Οι ιδέες επηρεάζουν τη νοοτροπία».

Υπάρχει  επίσης και ένα «λαϊκό» κείμενο για τη φάτνη

Μια άλλη ιδέα που ο σεβασμιότατος Moraglia επιθυμεί να περάσει είναι η εξής: υπάρχει ένα λαϊκό κείμενο για τη φάτνη που προτείνεται στους μη χριστιανούς, που πολύ συχνά δεν είναι συνηθισμένοι στην «δύναμη των συμβόλων»: «Και είναι το εξής: η ανθρωπότητα φτιάχτηκε και από τους τελευταίους και για τους χριστιανούς οι τελευταίοι εκπροσωπούνται από τον Ιησού. Η φάτνη θα πρέπει να αποτελεί μια ευκαιρία όχι για να ερχόμαστε σε αντιπαράθεση αλλά για να απολαύσουμε ένα μάθημα αληθινής ανθρωπιάς επειδή αντιπροσωπεύει την παγκόσμια αγάπη για όλους». Ενώ για τους πιστούς αποτελεί την ίδια την καρδιά της πίστης.

Μανία κατά των συμβόλων της πίστεως: μια στάση που προκαλεί

Αλλά γιατί πριν από κάθε Χριστούγεννα βλέπουμε πάντα την ίδια στρατηγική επίθεσης κατά των συμβόλων της χριστιανικής πίστεως; «Είναι μια ερώτηση που θα πρέπει να απευθυνθεί προς όλους – απαντά με ανησυχία ο σεβασμιότατος Moraglia -. Ο Εσταυρωμένος και η φάτνη αποτελούν τα σύμβολα που εγγυώνται την αποδοχή και την ενότητα, επομένως δεν είναι κατανοητό γιατί δέχονται επίθεση. Ο Πάπας Φραγκίσκος μίλησε για ορισμένα σκοτεινά κακά  που θολώνουν την νοημοσύνη και τις  καρδιές των ανθρώπων που το παρακινούν όλο αυτό. Τα βάζουν με τα σύμβολα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη λύση σε πολλά ανθρώπινα προβλήματα». Αλλά δυστυχώς δεν μπορούν να το αντιληφθούν.

Μετάφραση: ρφ

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ ευχήθηκε στον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο ΡΚαθολικών Τήνου κ. Ιωσήφ

Σήμερα το απόγευμα, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ , συνοδευόμενος από Αρχιερατικό Επίτροπο Τήνου, Πρωτοπρ. Γεώργιο Φανερό, μετέβη στο Επισκοπείο της ΡΚαθολικής Αρχιεπισκοπής και ευχήθηκε

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ  ΤΗΣ 4ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 28 Μαρτίου 2023    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου