Το μαγευτικό εξωκλήσι του Αγίου Στεφάνου στη Σύρο

Το μαγευτικό εξωκλήσι του Αγίου Στεφάνου είναι κτισμένο σε μια σπηλιά πάνω απο τα βράχια, κοντά στον Γαλησσά και έχει την τιμητική του καθώς γιορτάζει…

agios-stefanos-1-1.jpg

Το μαγευτικ’ο εξωκλήσι του Αγίου Στεφάνου βρίσκεται σε μια σπηλιά μέσα στη θάλασσα, είναι εξαιρετικής ομορφιάς και η πρόσβαση σε αυτό γίνεται με οργανωμένη πεζοπορία από τον Γαλησσά ή με βάρκες από τη θάλασσα. Μπορεί φέτος να μην έγινε πανηγυρικός εορτασμός όπως συνηθίζεται, ωστόσο αρκετοί ήταν εκείνοι που βρέθηκαν στον Άγιο Στέφανο να ανάψουν ένα κερί.

Σύμφωνα με την παράδοση, ένας ψαράς ονόματι Στέφανος έκανε τάμα στον Άγιο του οποίου είχε το όνομα, να τον σώσει, όταν κινδύνεψε η ζωή του από ένα τεράστιο χταπόδι που τον τραβούσε με τα πλοκάμια του στη θάλασσα.

Στην πρώτη λειτουργία, ο ψαράς σέρβιρε στον κόσμο μαστίχα και λουκούμι, παράδοση που διατηρείται μέχρι και σήμερα, όταν γιορτάζει το εκκλησάκι δυο φορές τον χρόνο (19 Αυγούστου και 26 Δεκεμβρίου).

agios-stefanos-02.jpg

Στο ξωκλήσι μπορεί να πάει κάποιος είτε περπατώντας, είτε μέσω θαλάσσης. Η φήμη του έχει ξεπεράσει τα όρια της Ελλάδας, μιας και σε αφιέρωμα της Huffington Post το 2014 συμπεριλήφθηκε στη λίστα με τα ομορφότερα ξωκλήσια του κόσμου.

agios-stefanos-2.jpg

Το εκκλησάκι του Αγίου Στεφάνου στη Σύρο, είναι ένα μικρό καθολικό παρεκκλήσι χτισμένο κυριολεκτικά μέσα σε μια σπηλιά, ακριβώς πάνω από τη θάλασσα.

agios-stefanos-3.jpg

Το λευκό αυτό παρεκκλήσι μέσα στο βραχώδες τοπίο της περιοχής είναι εξαιρετικής ομορφιάς.

Για το χτίσιμο του δεν χρειάστηκε πάτωμα και ταβάνι. Χτίστηκαν μόνο δύο τοίχοι δεξιά και αριστερά.

Το ξωκλήσι του Αγίου Στεφάνου στον Γαλησσά της Σύρου γιορτάζει δύο φορές το χρόνο, μία στις 19 Αυγούστου και μία στις 26 Δεκεμβρίου, όταν και γεμίζει από κόσμο.

agios-stefanos-4.jpg

Μετά την λειτουργία προσφέρεται στους πιστούς μαστίχα και συριανό λουκούμι.

Το εκκλησάκι του Αγίου Στεφάνου στη Γαλησσά μπορείτε να το επισκεφτείτε ακολουθώντας ένα μονοπάτι περίπου 15 λεπτών από την κεντρική παραλία του οικισμού ή από την θάλασσα με βάρκα, καθώς στην περιοχή έχει δημιουργηθεί ένας μικρός μόλος.

Ας ελπίσουμε ότι του χρόνου θα είναι διαφορετικά τα πράγματα και θα έχουμε την ευκαιρία να γιορτάσουμε διαφορετικά τον Άγιο Στέφανο.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου