Καρδινάλιος Pell: Απόψεις επί παντός επιστητού

Καρδινάλιος Pell: Απόψεις επί παντός επιστητού

LARD_PEL.jpg

Έχουμε ξαναγράψει ότι η ζωή του Αυστραλού καρδιναλίου George Pell, πρώην Υπεύθυνου Οικονομικών της Αγίας Έδρας, μετά την ομόφωνη απαλλαγή του από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας του, για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων, είναι η δημοσίευση της εμπειρίας του από τη φυλακή (“Prison Journal” είναι ο τίτλος που έχει δώσει, στο Ημερολόγιο Φυλακής που κρατούσε, έχει ήδη κυκλοφορήσει o Πρώτος Τόμος για το πρώτο πεντάμηνο της κράτησής του). Ευρισκόμενος πλέον στη Ρώμη, για να μαζέψει τα πράγματά του από το δωμάτιό του στο Βατικανό, 80χρονος πλέον και χωρίς επίσημα καθήκοντα, έδωσε συνέντευξη τύπου για τον Πρώτο Τόμο, που κυκλοφόρησε: – Ανέφερε ότι έχει αποφασίσει να μοιράζει το χρόνο του μεταξύ Ιταλίας, ΗΠΑ (όπου έχει πολλούς φίλους και βρίσκεται και ο εκδοτικός του οίκος Ignatius Press) και Αυστραλίας (παρόλη την πίκρα που του πρόσφερε το δικαστικό σύστημα της χώρας του). – Στη Ρώμη συνάντησε τον επίτιμο Πάπα Βενέδικτο, τη θεολογία του οποίου εκτιμά βαθειά, γι αυτό και είναι στη γραμμή διδασκαλίας του. Πιστεύει και ελπίζει ότι στο μέλλον ο πρώην Ποντίφικας θα αναδειχθεί επίσημα “Διδάσκαλος της Εκκλησίας”.

Πάντως, επειδή είναι πρωτοφανής η εμπειρία της ύπαρξης εν ζωή δύο Παπών, θεωρεί ότι πρέπει να διευκρινισθεί επίσημα ο ρόλος του και, γενικά, να υπάρχουν “πρωτόκολλα” που να ρυθμίζουν την ταυτόχρονη ύπαρξη “συνταξιούχου” και “εν ενεργεία” Ποντίφικα. – Συνάντησε επίσης τον διάδοχο του στα Οικονομικά της Αγίας Έδρας, τον ισπανό ιησουίτη π. J. A. Guerero, τον οποίο χαρακτήρισε έντιμο και ικανό και εξέφρασε την ελπίδα “να έχει την αμοιβαία στήριξη” ξεκαθαρίζοντας ότι συνάντησε πολλά εμπόδια για ν αλλάξει πράγματα και νοοτροπίες στην οικονομική διαχείριση της Εκκλησίας, τα περισσότερα απ’ τα οποία έμειναν ημιτελή, μετά την αναγκαστική αποχώρησή του και αναφέροντας χαρακτηριστικά “δεν έχω τίποτα να συζητήσω μαζί του” (για τον καρδινάλιο Ang. Becciu, με τον οποίο είναι γνωστή η κόντρα τους). – Ανέφερε ότι το περιβάλλον στη Ρώμη τού ήταν πολύ δύσκολο. “Παρόλες τις κατηγορίες, έξι μήνες αφότου είχα επιστρέψει στην Αυστραλία, για να υπερασπισθώ τον εαυτό μου, αισθανόμουν καλύτερα”! – Επανέλαβε την εκτίμησή του στον αποχωρούντα Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ, τον οποίο χαρακτήρισε “επιθετικό” και “συχνά βάρβαρο” ως προσωπικότητα αλλά “άνθρωπο που κράτησε τις υποσχέσεις του, έκανε θαυμάσιες επιλογές Δικαστών στο Ανώτατο Δικαστήριο, επέστρεψε αμερικανικά στρατεύματα απ’ το εξωτερικό, δεν διεξήγαγε πόλεμο, βελτίωσε την οικονομία και έπαιξε θετικό ρόλο στην προαγωγή των Χριστιανικών Αξιών”.

Πάντως χαρακτήρισε και τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο Μπάιντεν “άξιο”. – Φυσικά αναφέρθηκε και στα προβλήματά του με την αυστραλιανή δικαιοσύνη και ότι δε θα ζητήσει αποζημίωση για την ταλαιπωρία του. Προτιμά να προσεύχεται και να ζητά συγχώρεση για τους διώκτες του. Λυπάται που ακόμα πολλοί Αυστραλοί δεν έχουν πιστεί για την αθωότητά του. Σκέπτεται πάντα τους φυλακισμένους, “αναπολεί” κάποιες στιγμές αλληλεγγύης και υποστήριξης που ένιωσε, θυμάται με πίκρα όταν του αφαίρεσαν το ροδάριο του και δεν μπορεί να ξεχάσει τον “εξευτελιστικό έλεγχο” μετά από κάθε επίσκεψη που δεχόταν…

Πληροφορίες από Vatican Insider της ιταλικής La Stampa

Φωτογραφία αρχείου

Δημήτρης Λεβαντής Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πανήγυρη της Πεντηκοστής (Α)

ΠΑΝΗΓΥΡΗ  ΤΗΣ  ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ (Α)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Η αγάπη του Θεού, χάρη στο Άγιο Πνεύμα που μας δόθηκε, υπερχείλισε τις καρδιές μας. Αλληλούια.

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου