Το κήρυγμα του Αρχιεπισκόπου στην Πανήγυρη του Αγ. Ιωσήφ

Το κήρυγμα του Αρχιεπισκόπου στην Πανήγυρη του Αγίου Ιωσήφ

μοναστηρια_2_2.JPG

ΣΤΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΣΗΦ
στα Μοναστήρια Τήνου το 2021

Βρισκόμαστε ήδη στην περίοδο της Τεσσαρακοστής και η Εκκλησία μας χρησιμοποιεί ένα λιτό και απέριττο τρόπο στη θεία Λατρεία.
Δεν ψάλλει το Αλληλούια, δεν απαγγέλλει και ψάλλει την Δοξολογία «Δόξα εν υψίστοις Θεώ» και με τη χρήση του μοβ χρώματος στα άμφια των Λειτουργών θέλει να δημιουργήσει μία ατμόσφαιρα ερήμου κατάλληλης για περισυλλογή, προσευχή και εσωτερική μετάνοια.
Σήμερα όμως το σκηνικό αυτό αλλάζει, η Εκκλησία κάνει μία εξαίρεση, διακόπτει αυτή τη λιτότητα και πανηγυρικά δοξάζει το Θεό τελώντας τη μνήμη του ανθρώπου, που ο Θεός διάλεξε για να είναι ο θετός πατέρας του Ενσαρκωμένου Λόγου.
Είναι ο αγαπητός σε όλους μας Άγιος Ιωσήφ, ο απλός και ταπεινός βιοπαλαιστής ξυλουργός που δίνει δείγματα τρανά της ταπεινότητας και της απλότητας αλλά προπάντων της ολοκληρωτικής εγκατάλειψης της ζωής του στο θέλημα του Θεού.
Σ’ αυτόν τον Άγιο Προστάτη της Αγίας Οικογένειας ήλθαμε σήμερα σ’ αυτό τον ερημικό, αλλά όχι ερημωμένο τόπο για να του αποδώσουμε την τιμή μας, να του εκφράσουμε την ευλάβειά μας, το θαυμασμό μας, την αγάπη μας και να του ζητήσουμε να ικετεύει τον Κύριο, ώστε να μας καταστήσει κι εμάς δίκαιους ενώπιον του Θεού και των ανθρώπων.
Είναι ο άνθρωπος, που ο Ευαγγελιστής Λουκάς αποκαλεί «δίκαιο». Δίκαιος κατά την Αγία Γραφή είναι ο ευσεβής, άνθρωπος που τηρεί με σεβασμό το Νόμο του Θεού. Τί άλλο θα μπορούσε κανείς να ζητήσει από τη ζωή ενός ανθρώπου για να χαρακτηριστεί ως Άγιος και να είναι για όλους παράδειγμα μίμησης;
Δυστυχώς στην σημερινή εποχή δεν συναντάμε εύκολα αυτή την αρετή της δικαιοσύνης και όμως είναι η αρετή που οφείλουμε να έχουμε όλοι οι Χριστιανοί, ή τουλάχιστο να την αναζητούμε.
Ο ίδιος ο Κύριος μακαρίζει τους δικαίους: «μακάριοι όσοι διώκονται εξ αιτίας της δικαιοσύνης, διότι σ’ αυτούς ανήκει η Βασιλεία των ουρανών».
Είναι αλήθεια πως πολλές φορές δεν είμαστε δίκαιοι. Κρίνουμε, επικρίνουμε και κατακρίνουμε τη συμπεριφορά των άλλων και εύκολα καταδικάζουμε τον συνάνθρωπό μας και μάλιστα χωρίς να του δώσουμε τη δυνατότητα να υπερασπιστεί τον εαυτόν του. Εκδίδουμε τις καταδικαστικές αποφάσεις μας χωρίς ούτε καν να δώσουμε το δικαίωμα της υπεράσπισης. Και όμως ο Χριστιανός όχι μόνο δεν πρέπει να είναι άδικος κριτής αλλά ούτε καν κριτής.
Ο ίδιος ο Κύριος μας λέει «ο Υιός του ανθρώπου δεν ήλθε για να κρίνει τον κόσμο αλλά για να σώσει τον κόσμο».
Ο δίκαιος Άγιος Ιωσήφ τέθηκε στην υπηρεσία του θελήματος του Θεού, με απλότητα, ταπεινοσύνη και απεριόριστη εμπιστοσύνη. Υπηρέτησε το θετό παιδί Του, με τρόπο υποδειγματικό που σίγουρα συγκινεί και φυσικό πατέρα της ανθρώπινης κοινωνίας που θέλει να είναι δίκαιος και πιστός στα καθήκοντά του έναντι τόσο της συζύγου του όσο και των παιδιών του.
Η σκέψη μας πηγαίνει σε τόσους και τόσους φυσικούς πατέρες των οικογενειών μας που με τον ιδρώτα του προσώπου τους, την τίμια εργασία τους, την συνεχή αγωνία και ανησυχία τους, με προσωπικές στερήσεις πολλές φορές αλλά και με τις πατρικές τους συμβουλές, στηριγμένες στις χριστιανικές αρχές οικοδομούν τη ζωή της οικογενείας τους, θέτοντας πάνω απ’ όλα την καλώς εννοούμενη ευτυχία των παιδιών τους.
Τι δε θα έκανε ένας δίκαιος και σωστός πατέρας για το μέλλον των παιδιών του;
Πόσες θυσίες δεν θα δεχόταν για να δει το παιδί να προοδεύει και να ευτυχεί;
Ο Ιησούς γεύεται την πατρική αγάπη του ίδιου του Θεού Πατέρα μέσω της αγάπης του θετού πατέρα του, του Αγίου Ιωσήφ. Είναι αληθινά εντυπωσιακό! Ο Θεός εμπιστεύεται τον Μονογενή Υιό Του στη φροντίδα και την αγάπη ενός ταπεινού ξυλουργού, ενός απλού εργάτη και μέσω αυτού εκδηλώνεται η δική του αγάπη.
Εμπιστεύομαι και εγώ σήμερα όλους τους πατέρες της τοπικής μας Εκκλησίας στο σύμβολο του γήινου καλού Πατέρα, τον Άγιο Ιωσήφ, και του ζητώ να ικετεύει συνεχώς τον Θεό, ώστε με την αγία χάρη του να μπορούν να εκπληρώνουν την ιερή αποστολή τους, υπερασπίζοντας με δικαιοσύνη και καλοσύνη την αξιοπρέπεια και την ιερότητα της οικογένειάς τους.

Προσευχή για βροχή

Σε παρακαλώ, Άγιε Ιωσήφ, εσύ που πάντα εισακούεσαι από το θετό Παιδί σου, ζήτησε μέσω αυτού στον ουράνιο Πατέρα του να μετατρέψει τις σταγόνες νερού αυτών των ημερών σε μια πλούσια βροχή.
Αυτή να ποτίσει τη γη και οι κόποι ιδιαίτερα των αγροτών μας να βοηθηθούν από αυτό το δώρο που τόσο έχουν ανάγκη.
Έτσι βέβαιοι για τον καθημερινό τους άρτο, να μπορέσουν να αναζητήσουν με αισιοδοξία τα αγαθά του πνεύματος.
Αμήν

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Μνημόσυνο π. Εμμανουήλ Ρεμούνδου

Την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 17:30 στον Καθολικό Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Νάξου θα τελεστεί 40ήμερο μνημόσυνο για την ανάπαυση της ψυχής του π.

Angelus, 10 Δεκεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ Πλατεία Αγίου Πέτρου Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου 2023   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα!  Αυτή τη Β’ Κυριακή της Παρουσίας, το Ευαγγέλιο

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου