Το Angelus o όμορφος χαιρετισμός στην Παναγία, την Μητέρα μας

Το Angelus o όμορφος χαιρετισμός στην Παναγία, την Μητέρα μας

αγγελος_ή.JPG

Οι άγγελοι στον ουρανό προσφέρουν στην ευλογημένη Παναγία αυτό το χαιρετισμό: «Ave» – Χαίρε. Όχι με το στόμα αλλά με το πνεύμα. Γιατί ξέρουν ότι μέσω αυτής αποκαταστάθηκε η καταστροφή, ο Θεός έγινε άνθρωπος και ο κόσμος ανανεώθηκε.
«Ένα βράδυ, μια γυναίκα – συνεργάτης στην ομάδα του Ροδαρίου – καθόταν στο κρεβάτι της. Η Παναγία εμφανίστηκε σε αυτήν και είπε: «Κόρη μου, μη φοβάστε την τρυφερή σας Μητέρα, στην οποία προσφέρετε τις ευσεβείς υπηρεσίες σας καθημερινά. Σας ενθαρρύνω να επιμείνετε. Λοιπόν, πρέπει να ξέρετε ότι ο αγγελικός χαιρετισμός, μου δίνει τόση χαρά που κανένας δεν μπορεί να το εξηγήσει» (GUILLEMO PEPINO, στο Rosario aúreo serm. 47).
«Αυτό επιβεβαιώνεται από ένα όραμα της Αγίας Γκερτούδης.
Στο Βιβλίο IV, Κεφάλαιο XI, για τις Αποκαλύψεις της διαβάζεται:
«Το πρωί της γιορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, ενώ έψαλλαν το Ave Maria, στο Μοναστήρι όπου ζούσε η Γερτρούδη, η Αγία είδε τρία ποτάμια που έρρεαν από τον Πατέρα, τον Υιό και το Άγιο Πνεύμα, να διεισδύουν απαλά στην καρδιά της Παναγίας.
Από εκείνη την καρδιά επέστρεψαν με ώθηση στην πηγή τους.
Αυτή η επιρροή της Αγίας Τριάδας έκανε την Μαρία την πιο ισχυρή μετά τον Πατέρα, τη πιο σοφότερη μετά τον Υιό, την πιο φιλανθρωπική μετά το Άγιο Πνεύμα».
Η Άγια επίσης, γνώριζε ότι κάθε φορά που οι πιστοί προσεύχονται τον αγγελικό χαιρετισμό στη γη, τα τρία ποτάμια τυλίγουν δυναμικά την Μαρία και αφού την πλημμυρίσουν με αξιοθαύμαστη απόλαυση, επιστρέφουν στην αγκαλιά του Θεού. Οι Άγιοι και οι Άγγελοι συμμετέχουν σε αυτήν την άφθονη χαρά, καθώς σε όλους όσοι προσεύχονται αυτόν τον χαιρετισμό στη γη ανανεώνει όλα τα αγαθά στα παιδιά του Θεού».
«Αυτά είναι τώρα τα λόγια της ίδιας της Παναγίας προς στην Άγια Ματθίλδη:« Κανείς δεν έχει κάνει ποτέ ένα πιο όμορφο πράγμα από το Χαίρε Μαρία. Είναι αδύνατο να με χαιρετίσεις με πιο γλυκό τρόπο στην καρδιά μου παρά μόνο με αυτά τα λόγια, τα γεμάτα σεβασμό, με τα οποία με χαιρέτησε ο Θεός ο Πατέρας».
Η Παναγία είπε μια μέρα στην Άγια Ματθίλδη:«Όλοι οι αγγελικοί χαιρετισμοί που μου δώσατε είναι γραμμένοι σε αυτόν τον μανδύα. Όταν αυτό το μέρος του μανδύα είναι γεμάτο Χαίρε Μαρία, θα σε πάω στο βασίλειο του αγαπημένου μου Υιού».
«Ο Διονύσιος, ο Cartujos, αναφορικά με μια εμφάνιση της Παναγίας παρατηρεί:«Ας χαιρετήσουμε τη Μαρία με το στόμα, την καρδιά μας και τα έργα μας, ώστε να μην μπορεί να προφέρει το λόγο: Αυτοί οι άνθρωποι με τιμούν με τα χείλη τους, αλλά η καρδιά τους είναι μακριά μου».
Ο Ρικάρντο ντε Σαν Λορέντζο απαριθμεί τους λόγους για τους οποίους προσεύχεται με το Χαίρε Μαρία στην αρχή του κηρύγματος:

Α) Η Εκκλησία θέλει να μιμηθεί τη συμπεριφορά του Αρχαγγέλου Γαβριήλ. Πριν εκείνος ανακοινώσει στη Μαρία τα καλά νέα με αυτά τα λόγια: “Θα συλλάβεις και θα γεννήσεις έναν γιο”, την υποδέχεται με σεβασμό. Με τον ίδιο τρόπο και η Εκκλησία, πριν να αναγγείλει το Ευαγγέλιο, χαιρετά την Παναγία.

Β) Εκείνοι που ακούνε το λόγο του Θεού θα αποκομίσουν περισσότερους καρπούς από το κήρυγμα. Οι ιεροκήρυκες ενεργούν ως άγγελοι. Αλλά οι ακροατές για να γεννήσουν στις ψυχές τους την πίστη στον Χριστό, πρέπει να αποκτήσουν αυτήν τη χάρη από τη Μαρία – που ήταν εκείνη που τον γέννησε – γιατί χωρίς τη Μαρία δεν μπορούν να γεννήσουν τον Χριστό από μόνοι τους στην καρδιά τους.

Γ) Μέσω του Ευαγγελισμού, του οποίου την αποτελεσματικότητα μας δείχνει το Ευαγγέλιο θα λάβουν τη βοήθεια της Παναγίας.

Δ) Αποφεύγονται οι μεγάλοι κίνδυνοι του κηρύγματος: Η Μαρία, το άστρο της αυγής, φωτίζει τους ιεροκήρυκες.

Ε) Οι ακροατές, ακολουθώντας το παράδειγμα της Παναγίας, ακούνε με περισσότερη προσοχή και κρατούν πιο προσεκτικά τον λόγο του Θεού.

ΣΤ) Ο διάβολος, εχθρός της ανθρωπότητας και του κηρύγματος του Ευαγγελίου, απομακρύνεται. Γιατί θυμόμαστε ότι, σύμφωνα με τον λόγο του Ιησού, ο διάβολος θα έρθει και θα αρπάξει τη λέξη από την καρδιά τους, ώστε να μην πιστέψουν και να σωθούν».

Ο Άγιος Δομίνικος πέθανε και πήγε στον ουρανό. Η αφοσίωση και η ευλάβεια στο Ροδάριο, είχε εξασθενίσει και ήταν σχεδόν ανύπαρκη. Τότε άρχισε να μαίνεται επιδημία πανώλης. Οι φτωχοί κάτοικοι στράφηκαν σε έναν Άγιο ερημίτη που ζούσε στην έρημο με λιτότητα. Τον παρακαλούσαν να μεσολαβήσει ενώπιον του Θεού. Ο Άγιος άνδρας παρακάλεσε τη Μητέρα του Σωτήρα να έρθει σε βοήθειά τους ως συνήγορος των αμαρτωλών.
Η Παναγία εμφανίστηκε σε αυτόν και είπε: «Έπαψαν να με επαινούν. Αυτός είναι ο λόγος που αυτά τα κακά έχουν έρθει πάνω τους. Είθε να επιστρέψουν στην αφοσίωσή τους όπως στο παρελθόν και θα επωφεληθούν από την προστασία μου.
Θα διώξω την πανούκλα.
Θα ζητήσω τη σωτηρία τους αν θέλουν να με τιμήσουν με την απαγγελία του Αγίου Ροδαρίου, γιατί μου αρέσει πολύ αυτός ο τρόπος προσευχής».
Αυτοί οι άνθρωποι υπάκουσαν την Παναγία και άρχισαν να προσεύχονται με όλη τους την καρδιά το Άγιο Ροδάριο…»

Αδελφή Μαρία

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πανήγυρη της Πεντηκοστής (Α)

ΠΑΝΗΓΥΡΗ  ΤΗΣ  ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ (Α)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Η αγάπη του Θεού, χάρη στο Άγιο Πνεύμα που μας δόθηκε, υπερχείλισε τις καρδιές μας. Αλληλούια.

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 3 Ιουνίου 2023   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου