Το κήρυγμα του Αρχιεπισκόπου, Κυριακή 7/3/2021

Το κήρυγμα του Αρχιεπισκόπου
Κυριακή 7 Μαρτίου 2021

2_Nikolaos_xinara_1_3_21_21.JPG

Ο Κύριος μας υπενθύμισε λίγο πριν:
«Nα θυμάσαι την ημέρα τού Σαββάτου, για να την αγιάζεις·
Έξι ημέρες να εργάζεσαι, και να κάνεις όλα τα έργα σου· η ημέρα, όμως, η έβδομη είναι Σάββατο του Kυρίου του Θεού σου· να μη κάνεις σ’ αυτή κανένα έργο, ούτε εσύ ούτε ο γιος σου ούτε η θυγατέρα σου ούτε ο δούλος σου ούτε η δούλη σου ούτε το κτήνος σου ούτε ο ξένος σου, που βρίσκεται μέσα στις πύλες σου».
Ο Θεός μας έπλασε για να εργαζόμαστε και να συνεργαζόμαστε μαζί του για την προστασία και τη συνέχιση της δημιουργίας.
Η εργασία του Αδάμ ήταν να φροντίζει τον Κήπο της Εδέμ και γενικά όλα όσα είχε πλάσει ο Θεός στη γη.
Η Ημέρα του Σαββάτου δεν ήταν μόνο ημέρα αργίας αλλά και ευλογίας: “Ο Κύριος ευλόγησε την ημέρα του Σαββάτου και την αγίασε” (Έξ. 20,11). Ο Θεός θεσπίζει μία ημέρα ως αγία. Αγία στην βιβλική ορολογία σημαίνει ξεχωριστή. Είναι αυτή η ημέρα που, όπως μας είπε σήμερα ο Κύριος: «έγινε για τον άνθρωπο» (Μκ 2, 27). Δεν είπε ότι έγινε για τον Εβραίο, αλλά για τον άνθρωπο, τον κάθε άνθρωπο.
Και ο ίδιος ο Θεάνθρωπος Χριστός τήρησε πάντοτε το Σάββατο. Ακόμη και στο θάνατό του: Πέθανε την Παρασκευή, αναπαύθηκε στον τάφο το Σάββατο και αναστήθηκε την αυγή της Κυριακής.
Η Κυριακή πολύ αργότερα πήρε τη θέση του Σαββάτου, όχι επειδή το ζήτησε ο Χριστός ή οι Απόστολοι, αλλά επειδή το θέλησε η ίδια η Εκκλησία, επιθυμούσα να δώσει τη μεγάλη σημασία που έχει γι’ αυτήν η Ανάσταση του Χριστού που είναι το θεμέλιο της πίστης και της σωτηρίας μας που έγινε την αυγή της Κυριακής.
Μας προκαλεί εντύπωση ότι από τις Δέκα Εντολές, είναι η μόνη εντολή που ξεκινά με τις λέξεις «να θυμάσαι». Και αυτό διότι τόσο ο Εβραϊκός όσο και ο Χριστιανικός λαός συχνά το ξεχνάμε. Και όχι μόνο αυτό αλλά υπάρχουν δυστυχώς και Χριστιανοί νομοθέτες που θέλουν να καταργήσουν την αργία της Κυριακής και να την μετατρέψουν εργάσιμη όπως τις άλλες έξι.
Υπάρχει ο νόμος 4177/2013 για προαιρετική λειτουργία της αγοράς επτά Κυριακές τον χρόνο, με άνοιγμα των καταστημάτων και σιγά σιγά να γίνει το ίδιο και για όλες τις άλλες. Είναι τότε που η εργασία θα μετατραπεί σε δουλειά δηλαδή δουλεία.
Η Κυριακή όμως, όπως δηλώνει και η λέξη, είναι ημέρα του Κυρίου όχι του εμπορίου.
Θυμάμαι ότι τον Ιούλιο του 2014 με αφορμή αυτό το νόμο έγραφα μεταξύ άλλων στους αγροτοπαραγωγούς της λαϊκής αγοράς της Τήνου: «Από πολλά χρόνια παρακολουθώ από το παράθυρο του Γραφείου μου και βιώνω μαζί σας τον αγώνα και την αγωνία σας, να κερδίσετε, με τον ιδρώτα του προσώπου σας, το ψωμί για σας και την οικογένειά σας. Σας θαυμάζω και σας συγχαίρω για τον ευγενικό τρόπο με τον οποίο ασκείτε το επάγγελμά σας. Πολλές φορές μέσα από το χιούμορ της ζωντανής διαφήμισης γίνεστε η πιο ευχάριστη, αισιόδοξη, ευγενική και χαρούμενη τάξη εργαζομένων του νησιού μας.
Από αυτή την όμορφη συμπεριφορά σας, πείθομαι ότι είστε όλοι και όλες άνθρωποι με πίστη και καλοί Χριστιανοί. Γι’ αυτό και τολμώ να σας απευθύνω αυτά τα λίγα λόγια και να σας ζητήσω να βοηθήσετε πρώτοι εσείς άνθρωποι του μόχθου και του ιδρώτα να μη μετατρέψουμε την ημέρα του Κυρίου σε ημέρα εμπορίου.
Σίγουρα γνωρίζετε ότι η Κυβέρνηση της Πατρίδας μιμούμενη άλλες Κυβερνήσεις, θέλει να καταργήσει το νόμο της αργίας της Κυριακής και να είναι ανοικτά όλα τα καταστήματα.
Ο Κύριος που γνωρίζει τον κόπο και το μόχθο των τιμίως εργαζομένων μας προσφέρει την ημέρα τη δική του (Κυριακή) για να ξεκουραστούμε μαζί Του. Να την αγιάσουμε, συμμετέχοντας ενεργά στο Μυστήριο της αγάπης Του, που είναι η Ευχαριστία, να βρεθούμε με όλα τα μέλη της οικογένειάς μας φυσικής και πνευματικής και να βρούμε τρόπους αδελφικής αγάπης προς τον άνθρωπο της γειτονικής μας πόρτας.
Πιστεύω πως εσείς μπορείτε να δώσετε ένα μάθημα πολύ δυνατό και να αποφασίσετε να μη λειτουργείτε τη λαϊκή αγορά την ημέρα της Κυριακής. Μη φοβάστε δε θα χάσετε τίποτα, αντιθέτως ο Κύριος θα βρει τρόπους να σας ανταμείψει και θα εκτιμηθεί αυτή η μεγάλη σας και θαρραλέα πράξη».

Αργότερα, διαπιστώνοντας τη μείωση της παρουσίας των αγροτοπαραγωγών στην λαϊκή αγορά της Τήνου τους έγραψα πάλι μεταξύ άλλων: «Στο όνομα του Κυρίου, στον οποίο ανήκει η Κυριακή, ευχαριστώ τη μεγάλη πλειονότητα των αγροτοπαραγωγών μας, που πήραν την θαρραλέα απόφαση να μην κατεβαίνουν την Κυριακή στην Λαϊκή Αγορά και έδωσαν σε όλους μας ένα όμορφο παράδειγμα για την αργία και τον αγιασμό της ημέρας του Κυρίου.
Ο Θεός σίγουρα θα σας ανταμείψει για την θαρραλέα και υποδειγματική αυτή απόφαση σας. Μπράβο σας».
Μακάρι αυτό το μπράβο να μπορούσα να το πω σήμερα και σε όλες τις τάξεις των εμπόρων.
Χαίρομαι που πολλοί πιστοί, λόγω των «απαγορευτικών» που επιβάλλονται εξ αιτίας του κορωνοϊού, αναζητούν άλλα μέσα που τους προσφέρει η Εκκλησία, όπως αυτό που προσφέρουμε και σήμερα, για να αγιάζουμε την ημέρα του Κυρίου, δοξάζοντας το Θεό μας και βοηθώντας τον διπλανό μας.
Αμήν.

(+ Νικόλαος)

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΑΤΡΤΗ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 21 Φεβρουαρίου 2024               Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου