9η Κυριακή του έτους Κύκλος Β

9η Κυριακή του έτους Κύκλος Β

φυλλαδιο.jpg

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ (Ψλ 25 [24], 16. 18)
Κοίταξέ με και ελέησέ με, Κύριε, επειδή είμαι μόνος και δυστυχισμένος.
Πρόσεξε την ταπείνωσή μου και τον κόπο μου, και συγχώρεσε όλες τις αμαρτίες μου, Θεέ μου.

ΣΥΝΑΠΤΗ ΔΕΗΣΗ
Θεέ πανάγαθε, επειδή γνωρίζουμε ότι τα σχέδια της θείας σου προνοίας ποτέ δεν διαψεύδονται, θερμά σε παρακαλούμε, ν’ απομακρύνεις από μας κάθε κακό και να μας χορηγείς ό,τι δύναται να μας είναι ωφέλιμο. Διά του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, του Υιού σου, ο οποίος είναι Θεός, και μαζί με εσένα και το Άγιο Πνεύμα ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

ΠΡΩΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
Ανάγνωσμα από το βιβλίο του Δευτερονομίου (5, 12-15)
Αυτά λέει ο Κύριος:
«Να τηρείς την ημέρα του Σαββάτου, για να την αγιάζεις, όπως ο Κύριος, ο Θεός σου, σε πρόσταξε. Έξι ημέρες θα εργάζεσαι και θα κάνεις όλα τα έργα σου. Η έβδομη ημέρα, όμως, είναι Σάββατο του Κυρίου, του Θεού σου.
Δε θα κάνεις αυτή την ημέρα κανένα έργο, εσύ και ο γιος σου και η θυγατέρα σου, ο δούλος σου και η δούλη σου, το βόδι σου και ο γάιδαρός σου και καθένα από τα κτήνη σου, και ο ξένος σου, που είναι μέσα στις πύλες σου, για να αναπαυθεί ο δούλος σου, και η δούλη σου, καθώς εσύ.
Να θυμάσαι ότι ήσουνα δούλος στη γη της Αιγύπτου, και ο Κύριος ο Θεός σου σε έβγαλε από εκεί με χέρι κραταιό και με βραχίονα απλωμένο, γι’αυτό, ο Κύριος, ο Θεός σου, σε πρόσταξε να τηρείς την ημέρα του Σαββάτου».
Λόγος του Κυρίου

ΑΝΤΙΦΩΝΙΚΟΣ ΨΑΛΜΟΣ (81)
Αγάλλεστε για το Θεό, τη βοήθειά μας.

Αρχίστε ψαλμό και πάρτε τύμπανο, *
χαρούμενο ψαλτήρι και κιθάρα.
Σαλπίστε με σάλπιγγα στη νεομηνία, *
στην πανσέληνο, στην ήμερα της γιορτής μας.

Επειδή εντολή είναι στον Ισραήλ, *
απόφαση του Θεού του Ιακώβ.
Την έδωσε ως μαρτυρία για τον Ιωσήφ, *
όταν τους έβγαλε από τη χώρα της Αιγύπτου.

Τότε άκουσε ένα λόγο που δεν τον γνώριζε:*
«Ελευθέρωσα από το βάρος τη ράχη του.
Τα χέρια του άφησαν το κοφίνι. *
Στη θλίψη με επικαλέστηκες και σε ελευθέρωσα.

Δε θα υπάρχει άλλος θεός για σένα, *
ούτε ξένο θεό θα προσκυνήσεις.
Εγώ, πράγματι, είμαι ο Θεός σου, *
που σε έβγαλα από τη χώρα της Αιγύπτου».

ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
Ανάγνωσμα από την 2η επιστολή του Αποστόλου Παύλου προς τους Κορινθίους (4, 6-11)
Αδελφοί, ο Θεός είναι αυτός που είπε να λάμψει το φως μέσα από το σκοτάδι. Αυτός έλαμψε μέσα στις καρδιές σας, για να κάμει να φωτιστεί η γνώση της δόξας του Θεού, στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού.
Αυτό το θησαυρό τον έχουμε μέσα σε πήλινα σκεύη, ώστε η υπεροχή της δύναμης να ανήκει στο Θεό και να μην προέρχεται από εμάς. Υποφέρουμε τη θλίψη σε κάθε τι, αλλά δεν μας καταβάλουν. Βρισκόμαστε σε αδιέξοδο, αλλά δεν απελπιζόμαστε. Μας καταδιώκουν, αλλά δεν είμαστε εγκαταλειμμένοι. Μας κτυπούν, αλλά δε χανόμαστε. Πάντα και παντού σηκώνουμε στο σώμα μας τη νέκρωση του Ιησού, ώστε και στο σώμα μας να φανερωθεί η ζωή του Ιησού.
Πράγματι, εμείς οι ζωντανοί, παραδινόμαστε συνεχώς στο θάνατο εξαιτίας του Ιησού, ώστε να φανερωθεί και στη θνητή μας σάρκα η ζωή του Ιησού.
Λόγος του Κυρίου

ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ (Ιω.17,17β.α)
Αλληλούια. Ο δικός σου λόγος είναι αλήθεια. Καθαγίασέ τους με την αλήθεια. Αλληλούια.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ
Ανάγνωσμα από το κατά Μάρκο Άγιο Ευαγγέλιο (2,23 – 3,6)
Συνέβη κάποιο Σάββατο ο Ιησούς να περνά μέσα από σπαρμένα χωράφια, και άρχισαν οι μαθητές του να ανοίγουν δρόμο κόβοντας στάχυα. Και οι Φαρισαίοι του έλεγαν: «Κοίταξε, γιατί κάνουν το Σάββατο, αυτό που δεν επιτρέπεται;»
Και τους είπε: «Ποτέ δε διαβάσατε τι έκαμε ο Δαβίδ, όταν βρέθηκε σε ανάγκη και πείνασε αυτός και οι σύντροφοί του; Πώς μπήκε στον οίκο του Θεού, τότε που ήταν αρχιερέας ο Αβιαθάρ, κι έφαγε τους άρτους της προθέσεως, που δεν επιτρέπεται να φάνε παρά μόνο οι ιερείς, κι έδωσε να φάνε κι αυτοί που ήταν μαζί του;».
Και τους έλεγε: «Το Σάββατο έγινε για τον άνθρωπο και όχι ο άνθρωπος για το Σάββατο. Οπότε, ο Υιός του ανθρώπου είναι κύριος και του Σαββάτου».
Και πάλι επέστρεψε στη συναγωγή. Και βρισκόταν εκεί ένας άνθρωπος με ξερό χέρι. Και τον παρατηρούσαν αν την ημέρα του Σαββάτου θα τον θεραπεύσει, για να τον κατηγορήσουν.
Και λέει ο Ιησούς στον άνθρωπο με το ξερό χέρι: «Σήκω όρθιος στη μέση». Τους λέει τότε: «Επιτρέπεται κατά το Σάββατο να κάμει κανείς καλό ή να κάμει κακό; Να σώσει κανείς μια ζωή ή να σκοτώσει;». Κι εκείνοι σιωπούσαν. Και κοιτάζοντάς τους ολόγυρα με οργή, γεμάτος λύπη για την πώρωση της καρδιάς τους, λέει στον άνθρωπο: «Άπλωσε το χέρι». Το άπλωσε, και το χέρι του αποκαταστάθηκε.
Και οι Φαρισαίοι, αμέσως μετά που βγήκαν, έκαμαν συμβούλιο εναντίον του με τους Ηρωδιανούς, με σκοπό να τον σκοτώσουν.
Λόγος του Κυρίου

ΔΕΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ
Αδελφοί αγαπητοί, ας ικετεύσουμε με θάρρος το Θεό Πατέρα, για να καταστρέψει μέσα μας τις κάθε είδους δουλεία και να μας χαρίσει μια υιική καρδιά όλο εμπιστοσύνη. Ας ψάλλουμε: Χάρισέ μας, Κύριε, το Πνεύμα της ελευθερίας!

-Για τις χριστιανικές Εκκλησίες και Ομολογίες, για να είναι κήρυκες του Πνεύματος της ελευθερίας που χαρίζει ο Κύριος, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

-Για τους κυβερνήτες των εθνών, για να εξασφαλίζουν στους πολίτες των ελευθερία, ισότητα και δικαιοσύνη, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

-Για όσους ζουν κάτω από απάνθρωπα καθεστώτα τυραννίας, για να αποκτήσουν σύντομα την ελευθερία και τα δικαιώματά τους, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

-Για όλους εμάς, για να σβήσουν μέσα μας και τα τελευταία απομεινάρια θρησκευτικής υποκρισίας, και να αποκτήσουμε το Πνεύμα της ελευθερίας των παιδιών του Θεού, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Θεέ Πατέρα, όπως σ’αυτή την Ευχαριστία μας μοιραζόμαστε το Λόγο και τον Άρτο της ζωής, κάμε να μοιραζόμαστε με τους αδελφούς μας μέσα στον κόσμο τις χαρές και τις ελπίδες τους, ιδιαίτερα στις στιγμές που αισθάνονται την ανάγκη μας.
Δια μέσου του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας. Αμήν!

ΔΕΗΣΗ ΠΡΟΣΚΟΜΙΔΗΣ
Έχοντας εμπιστοσύνη στην αγαθότητά σου, Κύριε, προστρέχουμε με δώρα στο βωμό σου, ελπίζοντας ότι η θεία σου χάρη θα μας εξαγνίσει, διά του ιερού αυτού Μυστηρίου που τελούμε. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ (Ψλ 17 [16], 6)
Εγώ σ’ εσένα ύψωσα τη φωνή μου, επειδή, Θεέ μου, με εισακούς. Πλησίασέ με και εισάκουσε τους λόγους μου.

ΔΕΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στήριξε με το Πνεύμα σου, Κύριε, εμάς που τρέφεις με το Σώμα και το Αίμα του Υιού σου, για να σε ομολογούμε όχι μόνο με τα λόγια, αλλά με έργα και αλήθεια, και να αξιωθούμε να εισέλθουμε στην ουράνια Βασιλεία. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 15ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 19 Ιουλίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 15ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 18 Ιουλίου 2024 Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου