ΤΟ ΦΩΣ ΤΟ ΑΛΗΘΙΝΟ

ΤΟ ΦΩΣ ΤΟ ΑΛΗΘΙΝΟ

Ο,τι μας λέει σήμερα ο Ιησούς  ή είναι αληθινό ή ψεύτικο. Ας σκεφθούμε για μια στιγμή ότι είναι ψεύτικο. Τότε η Εκκλησία δεν έχει πια λόγο να υπάρχει. Δεν είναι πια  ούτε το φως των εθνών, ούτε το αλάτι της γης, ούτε το Μυστήριο της αληθείας και της χάρης.

Είναι ένα εμπόριο που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε, χωρίς όμως να έχει  καθορισμένο σκοπό. Εάν ο Χριστός είναι ένας άνθρωπος, όπως όλοι οι άλλοι, τότε  και η ίδια η Εκκλησία του είναι μία θρησκεία, ένας δρόμος όπως τόσοι άλλοι.  Τίποτε το ιδιαίτερο και το μοναδικό .Καμία ιδιαίτερη  και ειδική αλήθεια. Όλα είναι σχετικά. Η Εκκλησία δεν μπορεί να προωθήσει καμία υπόθεση. Πρέπει να μπει κατά μέρος. Να κλειστεί στα σκευοφυλάκια. Εκεί να περιμένει κάποιον ναν κτυπήσει την πόρτα  για να ζητήσει μια ελεημοσύνη για ότι αφορά αυτό τον κόσμο. Κάθε άλλο πράγμα ο άνθρωπος  μπορεί να το βρει αλλού  και ίσως με μεγαλύτερη ευκολία, λιγότερα παρακάλια  και λιγότερες δεσμεύσεις. Όλα αυτά αν ο Χριστός δεν είναι αληθινός Θεός.

Ας σκεφθούμε τώρα την περίπτωση που ο Ιησούς  Χριστός είναι αληθινός σε κάθε του λόγο.  Τότε αλλάζει το καταστατικό της Εκκλησίας. Δεν μπορεί πια να παίζει να πηγαίνει από μία θεωρία στην άλλη, από τη μια αλήθεια στην άλλη, από τη μία αίρεση στην άλλη.  

Είναι υποχρεωμένη να συνειδητοποιεί  ότι η αλήθεια που κηρύττει είναι η αλήθεια του Ιησού Χριστού. Είναι η αλήθεια του Θεού. Είναι ο λόγος του Θεού. Πρέπει αυτόν τον λόγο του θεού να τον εφαρμόζει στη ζωή της, που είναι η κεφαλή της, ο Διδάσκαλος και ο Ποιμένας της.

Η Εκκλησία αποκαλύπτει το Χριστό, στο πρόσωπο του Χριστού αποκαλύπτει το πρόσωπο του Θεού Πατέρα. Εάν η Εκκλησία δεν αποκαλύπτει το Χριστό , ούτε ο Θεός Πατέρας αποκαλύπτεται και ο Θεός δεν γίνεται γνωστός τους ανθρώπους.

Όμως επειδή εμείς πιστεύουμε και  η πίστη μας βασίζεται στο Άγιο Πνεύμα που δίνει μαρτυρία  της αλήθειας για κάθε λόγο του Ιησού Χριστού και στην απόδειξη που μας δίνει η ανθρώπινη μαρτυρία ότι όπου ο Χριστός δεν είναι γνωστός ούτε και ο αληθινός Θεός γίνεται φανερός, γνωρίζουμε  όιτ5 η αποστολή της Εκκλησίας  είναι ένα αληθινό φως για όλο τον κόσμο.

Εάν η Εκκλησία  ευαγγελίζεται  ο άνθρωπος εισέρχεται στο φως του Θεού, του Χριστού , του ίδιου του εαυτού του που γίνεται και αυτός φως του κόσμου. Εάν η Εκκλησία παραλείπει την αποστολή της, ο Θεός αλλά και ο ίδιος ο άνθρωπος  μένουν στο πυκνό σκοτάδι Σήμερα είναι η Εκκλησία η οδός μέσω της οποίας ο άνθρωπος γνωρίζει την αξία του και το Θεό.

Εάν ο Χριστός αποκλείεται από τη ζωή μας, αποκλείεται  και η Εκκλησία του.  Αντιθέτως η Εκκλησία οφείλει να δίνει μαρτυρία κάθε μέρα ότι ο Ιησούς Χριστός είναι η αλήθειά της. Αν όμως φοβάται να φωνάξει  ότι κανένας δεν γνωρίζει τον Πατέρα, παρά μόνο η Εκκλησία  και Εκείνος στον οποίο η Εκκλησία τον αποκαλύπτει ο κόσμος θα μείνει στο αιώνιο σκοτάδι.

Διαμέσου της Εκκλησίας φθάνουμε στο Χριστό και διαμέσου του Χριστού στο Θεό  Πατέρα. Η Εκκλησία είναι ένας φως διαφορετικό από όλα τα άλλα φώτα. Όλα τα άλλα φώτα είναι φώτα ανθρώπινα, της γης, της σκέψης, της φαντασίας, της φιλοσοφίας, της επιθυμίας του μυαλού και της καρδιάς. Η Εκκλησία όμως είναι θεϊκό φως, αιώνιο πνευματικό, άυλο, αληθινό. Δεν μπορεί να συγκριθεί με κανένα άλλο φως. Όλα τα άλλα φώτα είναι γήινα το φως της Εκκλησίας είναι ουράνιο.

Σ’ αυτό το φως αποκαλύπτει όλη η ομορφιά του Μυστηρίου του Θεού, Ενός Τριαδικού και του ίδιου του ανθρώπου που είναι πλασμένος κατ΄εικόνα και ομοίωση του Θεού. Αυτό δεν είναι μόνο φως του λόγου ου Θεού αλλά προπάντων είναι  φως της ζωής, φως για τον άνθρωπο, φως μέσα στην ιστορία του ανθρώπου, φως που φωτίζει την αλήθεια για το Θεό  και τον άνθρωπο.  Είναι φως θεολογικό και ταυτόχρονα ανθρωπολογικό, ορατό και ταυτόχρονα αόρατο  γήινο και ουράνιο, του πνεύματος αλλά και της  ύλης.

Η Εκκλησία ζει προσφέροντας αυτό το φως της, εργαζόμενη συνεχώς κάτω από αυτό το φως. Ποτέ η Εκκλησία δεν πρέπει να χωρίζει το φως του λόγου και της αγγελίας από το φως της ζωής και της παρουσίας.

Ο λόγος και τα έργα για την Εκκλησία είναι ένα και το αυτό. Αειπάρθενε Μαρία, Μητέρα του Λυτρωτή, Άγγελοι και Άγιοι κάντε μας αληθινό φως του Χριστού.

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 19ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 11 Αυγούστου 2022   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

11 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΚΛΑΡΑΣ

  Το βράδυ της Κυριακής των Βαΐων του 1211 ή 1212 μια όμορφη δεκαοχτάχρονη νεαρή φεύγει από το πατρικό της στην Ασίζη και πηγαίνει στην

Γενική Ακρόαση Τετάρτης 10 Αυγούστου 2022

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ   Αίθουσα Παύλος Στ’ Τετάρτη, 10 Αυγούστου 2022    Κατήχηση περί Γήρατος – 16. «Πηγαίνω να σας ετοιμάσω τόπο» (Ιω 14,2).

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου