Το δέντρο με τα δαμάσκηνα

Το δέντρο με τα δαμάσκηνα


Στο τέλος μιας κοπιαστικής πορείας στο βουνό, επέστρεφα στο σπίτι κατά μήκος του χειμάρρου.

Από μια δαμασκηνιά ακούω κάποιον να σιγοτραγουδά. Τον χαιρετώ, αστειευόμενος: «Κρίμα που τα πιο ώριμα δαμάσκηνα δεν μπορείς να τα φτάσεις». «Ήδη έχω γεμίσει ένα καλάθι – ακούω να μου απαντά, και είναι τα πιο ώριμα… Θα πρέπει να φαγωθούν άμεσα, αλλιώς πάνε χαμένα… Κρατάνε λίγο… Θέλεις;»

“«Ευχαριστώ… τα προτιμώ επειδή μου κάνουν καλό».

Ενώ διασχίζω τον λαχανόκηπο, παίρνω μερικά από τα λαχανικά, ο κηπουρός με προσκαλεί: «Πάρε όσα θέλεις. Οι συγκομιδές διαρκούν μόνο δύο μέρες». Στη συνέχεια προσθέτει ότι για τον ίδιο και την οικογένειά του αρκούν λίγα από αυτά. «Τα υπόλοιπα τα διαθέτουμε στους πρώτους που περνούν, όπως εσείς».

– Τι όμορφη γενναιοδωρία – σκέφτηκα – προσφέρουν και είναι ευχαριστημένοι που δωρίζουν. Αυτό που δεν χρησιμεύει άμεσα στην οικογένεια είναι λογικά διαθέσιμο προς τους άλλους. Ο κηπουρός δεν το είπε αυτό, αλλά με έκανε να το καταλάβω: «Ο Θεός τα δώρισε και σε εμάς… και σε αφθονία,… και χωρίς πολλή εργασία… Παίρνουμε από αυτά όσα μας χρειάζονται για δύο ημέρες. Το περίσσευμα δεν είναι δικό μας».

Πόσα πολλά δώρα μου έχει κάνει ο Θεός… Μερικά είναι για εμένα, για την κοινότητά μου…, αλλά το μεγαλύτερο μέρος είναι για τον πλησίον που ανά πάσα στιγμή περνά από δίπλα μου. Αν δεν ήταν γι’ αυτόν… αν δεν θέτονταν αυτά τα δώρα στην διάθεσή του… θα έπρεπε να πεταχτούν, να σπαταληθούν. Δίνοντας στον πλησίον μου το περίσσευμά μου, όχι μόνο δεν το πετάω, αλλά το κάνω επωφελές, το δίνω στον πραγματικό ιδιοκτήτη.

Μετάφραση: ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πανηγύρισε ο Καθεδρικός Ναός Χίου

Την περασμένη Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου, πανηγύρισε ο Καθεδρικός Ναός Χίου που τιμάται στον Άγιο Νικόλαο. Για τον λόγο αυτό τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από τον

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΕΟΡΤΗ ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΗΣ ΑΜΙΑΝΤΟΥ ΣΥΛΛΗΨΕΩΣΤΗΣ ΜΑΚΑΡΙΑΣ ΑΕΙΠΑΡΘΕΝΟΥ ΜΑΡΙΑΣ  Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022                                   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου