ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ 2020

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ 2020

Αγαπητοί φίλοι, καλησπέρα!

Απόψε έχω την ευκαιρία να μπω μέσα στα σπίτια σας με διαφορετικό τρόπο από τον συνηθισμένο. Εάν το επιτρέψετε, θα ήθελα να μιλήσω μαζί σας για λίγα λεπτά, αυτή την περίοδο μεγάλων δυσκολιών και ταλαιπωρίας. Σας φαντάζομαι στις οικογένειές σας, ενώ βιώνετε μια ασυνήθιστη ζωή για να αποφύγετε τη μόλυνση. Σκέφτομαι τη ζωντάνια των παιδιών και των νέων, που δεν μπορούν να βγουν έξω, να πάνε στο σχολείο, να συνεχίσουν τη ζωή τους. Έχω στην καρδιά μου όλες τις οικογένειες, ειδικά εκείνες που έχουν άρρωστο κάποιο αγαπημένο τους πρόσωπο ή που δυστυχώς βρίσκονται σε πένθος λόγω του κορωνοϊού ή άλλων αιτιών. Αυτές τις μέρες σκέφτομαι συχνά τους ανθρώπους που ζούνε μόνοι, για τους οποίους είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπίσουν αυτές τις ώρες. Προπάντων σκέφτομαι τους ηλικιωμένους, που μου είναι τόσο αγαπητοί.

Δεν μπορώ να ξεχάσω όποιον ασθενεί με κορωνοϊό, τους ανθρώπους που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία. Γνωρίζω τη γενναιοδωρία εκείνων που εκτίθενται στον ιό συμβάλλοντας στη θεραπεία αυτής της πανδημίας ή για να εγγυηθούν τις βασικές υπηρεσίες στην κοινωνία. Πόσοι ήρωες, κάθε μέρα, κάθε ώρα! Θυμάμαι επίσης εκείνους που βρίσκονται σε οικονομική στενότητα και ανησυχούν για την εργασία και το μέλλον τους. Η σκέψη μου πηγαίνει επίσης στους φυλακισμένους στα διάφορα σωφρονιστικά καταστήματα, στην επώδυνη κατάσταση των οποίων προστίθεται ο φόβος της επιδημίας για τους εαυτούς τους και τους αγαπημένους τους. Στέφτομαι επίσης τους άστεγους, που δεν έχουν ένα σπίτι για να τους προστατεύσει.

Είναι μια δύσκολη στιγμή για όλους. Πολύ δύσκολη, για πολλούς. Ο Πάπας το ξέρει αυτό και με αυτά τα λόγια θέλει να εκφράσει σε όλους την εγγύτητα και την αγάπη του. Ας προσπαθήσουμε, αν μπορούμε, να εκμεταλλευτούμε όσο το δυνατόν καλύτερα αυτή την περίοδο: ας είμαστε γενναιόδωροι, ας βοηθήσουμε όσους έχουν ανάγκη στη γειτονιά μας, ας αναζητήσουμε – ίσως τηλεφωνικά ή από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – τους πιο μοναχικούς ανθρώπους, ας προσευχηθούμε στον Κύριο για εκείνους που έχουν δοκιμαστεί στην Ιταλία και σε όλο τον κόσμο. Ακόμη κι αν είμαστε απομονωμένοι, η σκέψη και το πνεύμα μπορούν να ταξιδέψουν μακριά με τη δημιουργικότητα της αγάπης. Αυτό χρειάζεται σήμερα: η δημιουργικότητα της αγάπης.

Εορτάζουμε με έναν πολύ ασυνήθιστο τρόπο τη Μεγάλη Εβδομάδα, η οποία φανερώνει και συνοψίζει το μήνυμα του Ευαγγελίου, το μήνυμα της απεριόριστης αγάπης του Θεού. Και στη σιωπή των πόλεών μας, θα αντηχήσει δυνατά το Ευαγγέλιο του Πάσχα. Λέει ο απόστολος Παύλος: “Αυτός πέθανε για χάρη όλων· κι αυτό σημαίνει ότι όσοι ζουν, δεν μπορούν να ζουν πια για τον εαυτό τους, αλλά για εκείνον που πέθανε και αναστήθηκε γι’ αυτούς” (Β’Κορ 5,15). Στον αναστημένο Ιησού, η ζωή νίκησε τον θάνατο. Αυτή η πασχαλινή πίστη τρέφει την ελπίδα μας. Θα ήθελα να τη μοιραστώ μαζί σας απόψε. Είναι η ελπίδα για μια καλύτερη εποχή, στην οποία να είμαστε καλύτεροι εμείς, επιτέλους ελευθερωμένοι από το κακό και από αυτή την πανδημία. Είναι μια ελπίδα: και η ελπίδα δεν απογοητεύει, δεν είναι ψευδαίσθηση, είναι ακράδαντη ελπίδα.

Ο ένας δίπλα στον άλλον, με αγάπη και με υπομονή, μπορούμε αυτές τις μέρες να προετοιμάσουμε μια καλύτερη εποχή. Σας ευχαριστώ που μου επιτρέψατε να μπω στα σπίτια σας. Κάντε μια χειρονομία τρυφερότητας προς όσους υποφέρουν, προς τα παιδιά, προς τους ηλικιωμένους. Πείτε τους ότι ο Πάπας είναι κοντά και προσεύχεται, ώστε ο Κύριος να μας ελευθερώσει όλους σύντομα από αυτό το κακό. Και εσείς, να προσεύχεστε για μένα. Να έχετε ένα καλό δείπνο. Θα τα ξαναπούμε σύντομα!

Μετάφραση: π.Λ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

3η Κυριακή του Πάσχα (B)

3η   ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ (B)     ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ 66[65],1-2                         Αλαλάξετε στο Θεό όλη η γη, ψάλετε στη δόξα του Ονόματός

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 2ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 18 Μαΐου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου