Πότε δίνεται άφεση και χωρίς την παρουσία ιερέα;
Η σωτηρία των ψυχών, είναι ο υπέρτατος νόμος της Εκκλησίας, το θεμελιώδες ερμηνευτικό κριτήριο για τον καθορισμό του τι είναι σωστό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πάντα η Εκκλησία προσπαθεί, με κάθε τρόπο, να προσφέρει στον άνθρωπο τη δυνατότητα να συμφιλιωθεί με το Θεό, σε όλους εκείνους που το επιθυμούν, που βρίσκονται σε αναζήτηση, αναμονή ή που σε κάθε περίπτωση συνειδητοποιούν την κατάστασή τους και αισθάνονται την ανάγκη να γίνουν δεκτοί από το Θεό με αγάπη και ευσπλαχνία.
Σ’ αυτή την περίοδο της περιόδου έκτακτης ανάγκης, λόγω της πανδημίας, με ανθρώπους που είναι σοβαρά άρρωστοι και απομονωμένοι στις μονάδες εντατικής θεραπείας, καθώς και για τις οικογένειες που καλούνται να μείνουν στο σπίτι για να αποφύγουν τη διάδοση της λοίμωξης, είναι χρήσιμο να χρησιμοποιήσουμε όλο τον πλούτο της παράδοσης. Αυτά είπε ο Πάπας Φραγκίσκος, την Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020, κατά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας στο Παρεκκλήσιο της Αγίας Μάρθας.
"Ξέρω ότι πολλοί από εσάς, για το Πάσχα – είπε ο Πάπας – πηγαίνουν να εξομολογηθούν για να συμφιλιωθούν με το Θεό". Αλλά, πολλοί θα μου πουν σήμερα: "Αλλά, Πατέρα, πού μπορώ να βρω έναν ιερέα, έναν εξομολόγο; Αφού δεν μπορώ να βγω από το σπίτι; Θέλω να έχω την ειρήνη με τον Κύριο, θέλω Εκείνος να με αγκαλιάσει, θέλω να με αγκαλιάσει ο Πατέρας μου… Τι μπορώ να κάνω αν δεν βρω κάποιον ιερέα; "Να κάνεις αυτό που λέει η Κατήχηση της Εκκλησίας».
"Είναι πολύ ξεκάθαρο: αν δεν βρεις έναν ιερέα να εξομολογηθείς -εξήγησε ο Πάπας – μίλησε με το Θεό, είναι ο Πατέρας σου, και να του πεις την αλήθεια:" Κύριε, έκανα, αυτό, κι’ αυτό…. Συγχώρησέ με "και ζήτησε την άφεση με όλη σου την καρδιά, με την Πράξη του Μετανοίας και να του υποσχεθείς ότι: "Με την πρώτη ευκαιρία που θα μου δοθεί, θα εξομολογηθώ στον ιερέα, αλλά σε παρακαλώ, συγχώρεσε με τώρα". Και αμέσως, θα επιστρέψεις στη χάρη του Θεού, εσύ ο ίδιος μπορείς να γευθείς, όπως μας διδάσκει η Κατήχηση, στη άφεση του Θεού χωρίς να έχεις έναν ιερέα κοντά σου. Να το σκεφθείς καλά αυτό! Και αυτή είναι η σωστή στιγμή, η κατάλληλη στιγμή. Μια καλή Πράξη Μετανοίας, και έτσι η ψυχή μας θα γίνει λευκό σαν χιόνι ».
Ο Πάπας Φραγκίσκος αναφέρθηκε στους αριθμούς 1451 και 1452 της Κατήχησης της Καθολικής Εκκλησίας, που εκδόθηκε από τον Άγιο Ιωάννη Παύλο Β και συντάχθηκε υπό την καθοδήγηση του τότε Προέδρου της Ρωμαϊκής Συνόδου για τη Διδασκαλία της Πίστης, Joseph Ratzinger. Όσον αφορά τη «συντριβή, η Σύνοδος της Τριδέντου, διδάσκει ότι μεταξύ των πράξεων του αμαρτωλού «την πρώτη θέση καταλαμβάνει "ο πόνος της ψυχής και της συντριβής που πρέπει να συνοδεύονται από την υπόσχεση για την αποφυγή της αμαρτίας στο μέλλον" ".
«Μεταξύ των πράξεων του μετανοούντα, στην πρώτη θέση έρχεται η συντριβή. Αυτή είναι ο πόνος της ψυχής και η αποδοκιμασία της αμαρτίας, που διαπράχτηκε , με την απόφαση του ανθρώπου να μη ξαναμαρτήσει στο μέλλον(1451 της Συνόδου της Τριδέντου). Όταν προέρχεται από την αγάπη του Θεού, που αγαπά το Θεό πάνω από όλα τα πράγματα η συντριβή ονομάζεται « τέλεια » (έκφραση αγάπης). Μια τέτοια συντριβή συγχωρεί όλες τις ελαφρές αμαρτίες . Κατορθώνει επίσης και την άφεση των θανάσιμων αμαρτημάτων, όταν περιλαμβάνει και τη σταθερή απόφαση να προστρέξει κανείς στη μυστηριακή εξομολόγηση, μόλις θα έχει τη δυνατότητα (1452 της Συνόδου της Τριδέντου). Ως εκ τούτου, ενώ περιμένεις να λάβεις την άφεση από τον Ιερέα, μόλις το επιτρέψουν οι περιστάσεις, είναι δυνατόν με αυτή την πράξη να συγχωρεθούν οι αμαρτίες σου αμέσως.
Η αναγκαιότητα της εξομολόγησης σε ένα ιερέα προκύπτει, όχι γιατί η συγχώρηση από το Θεό «εκκρεμεί» μέχρις ότου ξομολογιόμαστε σε ένα ιερέα, αλλά από το γεγονός ότι κάθε αμαρτία δεν προσβάλει μόνο τον Θεό, αλλά και το σώμα της Εκκλησίας, η αμαρτία έχει και μια κοινωνική διάσταση. Γι’αυτό χρειάζεται και η συμμετοχή της Εκκλησίας σε αυτή τη διαδικασία άφεσης. Εξ άλλου πρόκειται για ένα ιερό Μυστήριο. Η φύση του ιερού μυστήριου απαιτεί μια κάθετη διάσταση (η επέμβαση του Θεού που μόνος συγχωρεί τις αμαρτίες), αλλά και μία ορατή διάσταση (η επέμβαση της Εκκλησίας) που καθιστά την άφεση χειροπιαστή. Είναι στα λόγια του ιερέα σαν να ακούμε τη φωνή του Θεού που μας διαβεβαιώνει: «Πήγαινε εν ειρήνη, σου έχουν συγχωρηθεί οι αμαρτίες.
Αυτό είναι ένα μονοπάτι που οδηγεί στην ευσπλαχνία του Θεού και είναι ανοιχτό σε όλους. Αυτό το μονοπάτι υποδεικνύεται από την επίσημη διδασκαλία της Εκκλησίας και μπορεί να είναι χρήσιμο σε καθέναν και ιδιαίτερα σ’ εκείνους που βρίσκονται κοντά στους άρρωστους στα σπίτια και στα νοσοκομεία αυτή τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας του covid19.
+Ν