Τι συζήτησε ο Πατριάρχης Ρωσίας με τον Γραμματέα της Αγίας Έδρας

Τι συζήτησε ο Πατριάρχης Ρωσίας με τον Γραμματέα της Αγίας Έδρας


Με τον Γραμματέα του Κράτους της Αγίας Έδρας Καρδινάλιο Πιέτρο Παρολίν είχε συνάντηση στις 22 Αυγούστου 2017 στην Πατριαρχική και Συνοδική κατοικία της Ιεράς Μονής Αγίου Δανιήλ Μόσχας ο Αγιότατος Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών κ.κ. Κύριλλος.

Από την πλευρά της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας επίσης συμμετείχαν ο Αποστολικός Νούντσιος στη Ρωσική Ομοσπονδία Αρχιεπίσκοπος Τσελεστίνο Μιλγιόρε, στέλεχος της Γραμματείας του Κράτους της Αγίας Έδρας ο Πανοσιολογιότατος Βισβάλντας Κουλμπόκας, ο Α’ Γραμματέας της Αποστολικής Νουντσιατούρας στη Ρωσία Πανοσιολογιότατος Αίρβιν Λένγκελ.
Από την πλευρά του Πατριαρχείου Μόσχας συμμετείχαν ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΤΕΕΣ Αρχιμανδρίτη Φιλάρετος Μπουλέκοφ, ο Ιερομόναχος Στέφανος Ηγκούμνοφ, Γραμματέας του ΤΕΕΣ επί διαχριστιανικών σχέσεων, στέλεχος του ΤΕΕΣ ο Ιερέας Αλέξιος Ντίκαρεφ.
Καλωσορίζοντας τον υψηλό προσκεκλημένο ο Πατριάρχης Κύριλλος τόνισε ότι η πρώτη επίσημη επίσκεψη του Γραμματέως του Κράτους του Βατικανού στη Ρωσία επιβεβαιώνει την «ανάπτυξη σχέσεων μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Αγίας Έδρας».
«Αλλά με τη μεγαλύτερη ικανοποίηση να επισημάνω την πρόοδο των διεκκλησιστικών μας σχέσεων, ανέφερε ο Αγιότατος Πατριάρχης Κύριλλος και πρόσθεσε, ότι η συνεργασία μεταξύ της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας και της Αγίας Έδρας προωθήθηκε σημαντικά μετά τη συνάντηση του Πατριάρχη Μόσχας με τον Πάπα Ρώμης Φραγκίσκο στην Αβάνα.
«Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει την έναρξη πράγματι νέας φάσεως στις σχέσεις μας, γεμάτης πάρα πολύ σπουδαίες εκδηλώσεις. Τούτο κατέστη εφικτό χάρις στη συνεννόηση, την οποία πετύχαμε στην Αβάνα επί πολλών προβλημάτων της σημερινής εποχής. Αυτή η εγγύτητα των θέσεων μάς δίδει ευκαιρία να χαράξουμε τα σχετικά σχέδια και να τα γεμίσουμε με πραγματικό περιεχόμενο».
Η σημαντικότερη απ΄όλες τις εκδηλώσεις, οι οποίες επακολούθησαν ήταν, σύμφωνα με τον Πατριάρχη Κύριλλο, η μεταφορά των τιμίων λειψάνων του Αγίου Νικολάου από την Ιταλία στη Ρωσία. «Ποτέ δεν έχει συμβεί σε τόσο σχετικά σύντομο διάστημα, σ’ένα δίμηνο δηλαδή, ώστε τόσοι πιστοί να έλθουν σε επαφή με το ιερό αυτό, όπως το ζήσαμε με την περίπτωση με τα τιμία λείψανα του Αγίου Νικολάου».
Κατά τον Προκαθήμενο της Ρωσικής Εκκλησίας πάρα πολλοί σκεπτικιστές συγκλονίστηκαν με το συμβάν, διότι οι άνθρωποι του ΚΑ’ αιώνα και με διάφορο κοινωνικό υπόβαθρο, από τον Πρόεδρο μέχρι τον τελευταίο εργάτη, περίμεναν 6,8,10 ώρες για να προσκυνήσουν το τίμιο λείψανο.
Από 21 Μαΐου έως 28 Ιουλίου, δηλαδή το διάστημα φιλοξενίας των λειψάνων στη Ρωσία, το ιερό αυτό το προσκύνησαν περισσότεροι από 2,3 εκ. πιστοί.
Ο Αγιότατος Πατριάρχης Κύριλλος τόνισε επίσης σημαντική συμβολή των εθελοντών, οι οποίοι εξυπηρετούσαν τους ανθρώπους. Επηρεάστηκαν όλοι με το γεγονός, το οποίο άγγιξε «τις καρδιές και τα μυαλά των ανθρώπων».
«Την ώρα του αποχαιρετισμού των τιμίων λειψάνων του Αγίου Νικολάου στην Αγία Πετρούπολη, αναφερόμενος στους ανθρώπους τους τόνισα, ότι ουδεμία διπλωματία, ούτε εκκλησιαστική, αλλά ούτε και κοσμική, δύναται να προσφέρει τόσο στις σχέσεις μεταξύ του Ρωμαιοκαθολικού κόσμου και της Ορθοδοξίας, όσο προσέφερε ο Άγιος Νικόλαος» υπογράμμισε ο Αγιότατος Πατριάρχης Κύριλλος και συνέχισε, ζήσαμε τη ζωντανή παράδοση της πρώτης χιλιετίας.
Το κοινό ιερό κειμήλιο της Ανατολής και της Δύσεως, όχι ένα αρχαιολογικό αντικείμενο, αλλά ένα αυθεντικό ιερό κειμήλιο προσελκύει χιλιάδες ανθρώπους. Αυτό το γεγονός είναι πράγματι μοναδικό. Αποτελεί πάρα πολύ φωτεινή και λαμπρή σελίδα στην ιστορία σχέσεων μεταξύ των Εκκλησιών μας. Αυτές είναι πράγματι οι πνευματικές συνέπειες της συναντήσεως στην Αβάνα».

Διαβάστε εδώ: Στη Ρωσία το νούμερο «2» του Βατικανού

Ο Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας ακόμη τόνισε τη συμφωνία, η οποία επετεύχθη στην Αβάνα σχετικά με τη θέση στο θέμα της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής, όπου οι χριστιανοί υφίστανται διώξεις. «Η Εκκλησία μας λαμβάνει ενεργό μέρος στην ανθρωπιστική υποστήριξη των δεινοπαθούντων πληθυσμών στη Συρία και σε λοιπές χώρες της Μέσης Ανατολής. Στο έργο αυτό είναι σημαντικό να έχουμε ευρύτερη υποστήριξη ολόκληρης της χριστιανικής κοινότητας».
Ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας υπενθύμισε ότι αμέσως μετά τη συνάντηση στην Αβάνα, τον Απρίλιο 2016 η κοινή ομάδα εργασίας της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας και της Ρωμαιοκαθολική Εκκλησίας μετέβη στη Συρία και το Λίβανο. «Φρονώ ότι με τη συνεργασία σε αυτό τον τομέα, θα καταβάλουμε προσπάθειες να επεξεργασθούμε βάση για τα κοινά προγράμματα, τα οποία έχουν σχέση με την υποστήριξη όσων υποφέρουν από τις επιπτώσεις των τραγικών εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή.
Στη Ρωσία υπάρχει δυνατότητα συνεργασίας προς στήριξη του πληθυσμού της Συρίας χάρις στην Ομάδα Εργασίας, η οποία συγκροτήθηκε το 2017 από το Συμβούλιο Συνεργασίας με τα Θρησκευτικά Σωματεία παρά τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας».
Κατά τη διάρκεια της συναντήσεως ο Αγιότατος Πατριάρχης Κύριλλος και ο Γραμματέας του Κράτους της Αγίας Έδρας Καρδινάλιος Π. Παρολίν συζήτησαν την κατάσταση στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τον Αγιότατο κ. Κύριλλο, η Εκκλησία οφείλει να συμβάλει στη συμφιλίωση και όχι να εμπλακεί στη σύγκρουση: «Η Εκκλησία είναι αδύνατο να διαδραματίσει ένα άλλο ρόλο από εκείνου του ειρηνοποιού, όταν οι άνθρωποι ευρίσκονται σε σύγκρουση μεταξύ τους».
Ο κ. Κύριλλος υπογράμμισε ότι αυτή είναι η θέση αρχής της Εκκλησίας, την οποία ακολουθεί η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανάις του Πατριαρχείου Μόσχας στη σύγχρονη Ουκρανία. «Πάρα πολύ άνθρωποι με μεγάλη ευγνωμοσύνη δέχονται το ειρηνευτικό ρόλο της Εκκλησίας. Με ικανοποίηση διαπιστώνουμε την εγγύτητα των θέσεων των Εκκλησιών μας στο θέμα του ρόλου της Εκκλησίας στη σύγκρουση στην Ουκρανία».
Από την πλευρά του ο Γραμματέας του Κράτους του Βατικανού Καρδινάλιος Π. Παρολίν διαβίβασε στον Προκαθήμενο της Ρωσικής Εκκλησίας χαιρετισμό του Πάπα Φραγκίσκου και εξέφρασε την ελπίδα για την περαιτέρω ανάπτυξη σχέσεων μεταξύ της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.
«Βλέπουμε ότι η συνάντηση στην Αβάνα, όπως ήδη αναφέρατε, αποτέλεσε αρχή μιας νέας φάσεως στις σχέσεις μεταξύ των Εκκλησιών μας, δίδοντάς τες νέα ώθηση», είπε ο Π. Παρολίν.
Σύμφωνα με αυτόν η μεταφορά των τιμίων λειψάνων του Αγίου Νικολάου στη Ρωσία, για την οποία ο Αγιότατος Πατριάρχης Κύριλλος και ο Πάπας Ρώμης Φραγκίσκος συμφώνησαν κατά τη συνάντηση στην Αβάνα τον Φεβρουάριο 2016, επηρέασε τα μέγιστα τις σχέσεις μεταξύ των δύο Εκκλησιών. «Αυτό το γεγονός επιταχύνει την κίνησή μας προς τα εμπρός στις σχέσεις μας.
Με χαρά άκουσα για το πόσο σημαντικό ήταν και πως το δέχθηκε η Ρωσική Εκκλησία. Χαίρομαι και για τα αποτελέσματά του. Μπορούμε να πούμε ότι ένα από τα αποτελέσματα είναι μια νέα ατμόσφαιρα, η οποία μάς επιτρέπει να επικοινωνούμε και να προχωρήσουμε μπροστά».
Ο Καρδινάλιος Παρολίν τόνισε τις συντονισμένες θέσεις του Βατικανού και της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας στο θέμα της Μέσης Ανατολής, τονίζοντας ότι η δεινή κατάσταση, στην οποία περιήλθαν οι εκεί χριστιανοί και άλλες θρησκευτικές μειονότητες οφείλει να εγείρει συνειδήσεις παγκοσμίως, ενώ οι Εκκλησίες να προσφέρουν στη βελτίωση της ανθρωπιστικής καταστάσεως.
Σχετικά με την Ουκρανία ο εκπρόσωπος της Αγίας Έδρας δέχθηκε ότι οι τοπικές Εκκλησίες πρέπει να προσφέρουν στην ειρήνευση, συμβάλλοντας με κάθε τρόπο στην αποκατάσταση της ειρήνης και πολιτικής ομόνοιας στη χώρα.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη