Ο Καρδινάλιος Parolin στη Ρωσία

Ο Καρδινάλιος Parolin στη Ρωσία


«Η δικαιοσύνη και η ειρήνη είναι μεγάλες πνευματικές αξίες, που θα πρέπει να εμποτίζουν ολόκληρη την ανθρώπινη ζωή, συμπεριλαμβανομένων των σχέσεων εντός της κοινωνίας, και γενικότερα, των σχέσεων μεταξύ των κρατών». Αυτό υπογράμμισε ο καρδινάλιος Pietro Parolin σε μια συνέντευξη που έδωσε στο ρωσικό πρακτορείο τύπου RIA Novosti.

Η αναζήτηση της ειρήνης για τη Συρία, το Ιράκ, την Ουκρανία και τον Νότιο Καύκασο βρίσκεται στο επίκεντρο της επίσκεψης του καρδιναλίου στη Μόσχα, από τις 21 έως τις 24 Αυγούστου 2017.

Ο Parolin δήλωσε ότι έρχεται στη Ρωσία για «να συζητήσει τα προβλήματα που σχετίζονται με τις πολυάριθμες συγκρούσεις που πλήττουν πάρα πολλές περιοχές του κόσμου», έτσι ώστε «να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποκατάσταση της δικαιοσύνης και της ειρήνης, σεβόμενοι την αξιοπρέπεια και το απαραβίαστο κάθε ανθρώπινου προσώπου».

Η αναζήτηση της ειρήνης

 «Υπάρχουν διάφορα διεθνή ζητήματα που ανησυχούν και νομίζω ότι για μερικά από αυτά θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή κατά τη διάρκεια της επισκέψεως, ειδικά αναφορικά με τις καταστάσεις όπου η Ρωσία είναι άμεσα εμπλεκόμενη», εξήγησε ο καρδινάλιος, ο οποίος ανέφερε τη Μέση Ανατολή, ειδικότερα τη Συρία, το Ιράκ και άλλες χώρες της περιοχής.

Το «νούμερο 2» της Αγίας Έδρας υπογράμμισε επίσης ότι «ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι ανεπίλυτες καταστάσεις στο Νότιο Καύκασο» αποτελούν «ένα θέμα πολύ ανησυχητικό για την Ευρώπη».

«Πράγματι, ο κατάλογος είναι μακρύς και δεν θα συζητηθεί μόνο με αυτή την ευκαιρία, καθώς οι διπλωματικές επαφές δεν σταματούν. Αλλά το δράμα που έζησε ο πληθυσμός, ειδικά σε ορισμένες από τις προαναφερθείσες περιπτώσεις, απαιτεί μια «συνεχή προσοχή σε κάθε επίπεδο», συνέχισε ο διπλωμάτης του Βατικανού.

Ο Parolin υπενθύμισε ότι μεταβαίνει στη Ρωσία ως απεσταλμένος του Πάπα Φραγκίσκου, εκπληρώνοντας έτσι «το έργο της Εκκλησίας, δηλαδή να αναγγείλει το Ευαγγέλιο», το οποίο περιλαμβάνει «μια προσπάθεια για την επίτευξη της ειρήνης και της δικαιοσύνης».

Ένα ευρύ και γενναιόδωρο όραμα

Ο Καρδινάλιος Parolin υπογράμμισε επίσης ότι «πρέπει να δοθεί μια ιδιαίτερη προσοχή στην εξεύρεση λύσεων σωστών και συνεπών για τις τρέχουσες συγκρούσεις, καθώς και την ανησυχητική πτυχή της έντασης που εκδηλώνεται» σήμερα σε διεθνές επίπεδο.

Η Αγία Έδρα – συνέχισε – δεν κουράζεται να επαναλαμβάνει ότι «ο αμοιβαίος σεβασμός και ο ειλικρινής διάλογος στις σχέσεις μεταξύ των κρατών πρέπει [να θεωρούνται ] ανώτερα των συμφερόντων κάθε κράτους, αν και αυτή η στάση μπορεί, για διάφορους λόγους, να είναι λιγότερο δημοφιλής στον πληθυσμό».

«Είναι αναγκαίο ένα ευρύ και γενναιόδωρο όραμα για τα πράγματα, υπογράμμισε ο Parolin: να είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε παρά να λάβουμε, για να ενθαρρύνουμε την καθολικότητα και αυτό όχι μόνο για το δικό μας καλό. Καταλαβαίνω ότι πρόκειται για ένα ζήτημα πολύ απαιτητικό και όχι και πολύ ελκυστικό, αλλά στο τέλος, δεν βλέπω άλλη δυνατότητα».

Όσον αφορά στην πρόταση της Μόσχας να δημιουργηθεί «ένα κοινό μέτωπο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας», ο υφυπουργός του κράτους του Βατικανού ισχυρίστηκε ότι μόνο όταν οι μεγάλες δυνάμεις στην παγκόσμια σκηνή θα αναγνωρίσουν το κοινό καλό ως βασική αξία στη συνεργασία, από ότι «μεγάλες συμμαχίες, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων ενάντια στο κακό της φονταμενταλιστικής τρομοκρατίας» θα μπορέσουν να τις υλοποιήσουν.

Για να νικήσουμε το κακό, χρησιμεύουν πράγματι η αμοιβαία κατανόηση και η ειλικρινής διάθεση για καλό, είπε ακόμη ο Parolin, ο οποίος υπενθύμισε ότι η ενθάρρυνση τέτοιων προσπαθειών και νοοτροπιών αποτελεί ένα από τα καθήκοντα της Εκκλησίας.

Μετά τη συνάντηση στην Αβάνα

Μιλώντας για τις σχέσεις μεταξύ των δύο Εκκλησιών, ο ιταλός καρδινάλιος δήλωσε ότι «δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η σχέση μεταξύ της Καθολικής Εκκλησίας και της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας περνά μια θετική περίοδο, που εκφράζεται χωρίς αμφιβολία από την συνάντηση στην Αβάνα».

 «Αλλά αυτό το σημαντικό επίτευγμα είναι με τη σειρά του η αρχή μιας νέας πορείας: της πορείας ενός διαλόγου ακόμη περισσότερο ειλικρινούς και έντονου, σε μια προσπάθεια να κατανοήσουμε οι μεν τους δε ακόμη καλύτερα, ξεπερνώντας τις παρανοήσεις και τις διαφορές που μπορεί να υπάρχουν», εξήγησε ο Parolin.

Όσον αφορά σε μια πιθανή επίσκεψη του Πάπα στη Ρωσία, ο Parolin δήλωσε ότι αυτό το σημείο «δεν εμφανίζεται στην ημερήσια διάταξη» των συνομιλιών του. «Αλλά πιστεύω και ελπίζω ότι κάθε συνάντηση – μιλώ κυρίως για την επόμενη συνάντηση με τον πατριάρχη Κύριλλο – μπορεί να βοηθήσει στην προετοιμασία του δρόμου για την ανάπτυξη όλο και περισσότερο θετικών και έντονων επαφών», ελπίζει ο υφυπουργός του κράτους του Βατικανού. (pdm)

Μετάφραση: ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Εννεαήμερο Ιεράς Καρδίας (3η ημέρα)

  ΠΡΟΣΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΕΝΝΕΑΗΜΕΡΟΥ –Εις το όνομα του Πατρός, και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. –Αμήν. 1.Πράξη συντριβής: Αμάρτησα, Θεέ μου,

ANGELUS 3ης Ιουλίου 2022

  ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ  ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ Πλατεία Αγίου Πέτρου Κυριακή, 3 Ιουλίου 2022   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα! Στο Ευαγγέλιο της Θείας Λειτουργίας της σημερινής

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου