ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ «ΣΤΡΑΤΑΚΙΑ»

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ «ΣΤΡΑΤΑΚΙΑ»

Ο ναός της Porziuncolaστην Ασίζη

Σε όλο τον καθολικό κόσμο είναι γνωστό ότι,  πριν από 800 χρόνια ο Πάπας  Ονόριος ο 3ος, ερμηνεύοντας την  οπτασία που είδε μια νύκτα ο Φραγκίσκος της Ασίζης και του την εκμυστηρεύτηκε, (του φανερώθηκε μία νύκτα η  Παναγία και ο Ιησούς), έδωσε το προνόμιο, σε όσους επισκέπτονται στις 2 Αυγούστου κάθε χρόνου το μικρό ναό  της Porziuncola, (2χ2), που είχε κτίσει ο Άγιος Φραγκίσκος της Ασίζης με τα ίδια του τα χέρια, να αποκτά πλήρη λυσίποινα. Ο ναός αυτός υπάρχει και σήμερα σε είναι πασίγνωστος.

Η κοσμοσυρροή των πιστών στο εκκλησάκι αυτό ήταν τόσο μεγάλη που δεν ήταν δυνατόν να ικανοποιήσει όλες τις επισκέψεις των πιστών. Τότε  αυτό το προνόμιο επεκτάθηκε και σε όλους του ναούς των Φραγκισκανών.

Ένας τέτοιος Ναός με αυτό το προνόμιο είναι και ο Μοναστηριακός Ναός του Αγίου Φραγκίσκου που βρίσκεται στη περιοχή  Μέση της Τήνου και χτίστηκε το έτος  1792, σε αντικατάσταση ενός μικροτέρου ναού του ομώνυμου Μοναστηριού των Φραγκισκανών.

Ο ναός του Αγίου Φραγκίσκου στη Μέση

Οι Καθολικοί πιστοί της Τήνου κάθε χρόνο στις 2 Αυγούστου επισκέπτονταν το ναό αυτό και απάγγειλαν τις προβλεπόμενες από την Εκκλησία προσευχές για να αποκτήσουν για τον εαυτό τους και για τους νεκρούς συγγενείς τους τα χορηγηθέντα από τον Πάπα Ονόριο πλήρη λυσίποινα.

Οι πιστοί όμως  δεν περιοριζόταν σε μία επίσκεψη στο ναό αυτό την ημέρα εκείνη αλλά έκαναν αρκετές. Αυτό το πήγαινε-έλα στο Ναό ονομάστηκε «στρατάκια».

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

19 ΙΟΥΛΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΚΡΙΝΗΣ

Ήταν το πρωτότοκο παιδί του Βασίλειου και της Εμμέλειας και καταγόταν από τον Πόντο. Η οικογένειά της ήταν ευλογημένη αφού τα αδέλφια της είναι ο

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 15ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 19 Ιουλίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου