ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ «ΣΤΡΑΤΑΚΙΑ»

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ «ΣΤΡΑΤΑΚΙΑ»

Ο ναός της Porziuncolaστην Ασίζη

Σε όλο τον καθολικό κόσμο είναι γνωστό ότι,  πριν από 800 χρόνια ο Πάπας  Ονόριος ο 3ος, ερμηνεύοντας την  οπτασία που είδε μια νύκτα ο Φραγκίσκος της Ασίζης και του την εκμυστηρεύτηκε, (του φανερώθηκε μία νύκτα η  Παναγία και ο Ιησούς), έδωσε το προνόμιο, σε όσους επισκέπτονται στις 2 Αυγούστου κάθε χρόνου το μικρό ναό  της Porziuncola, (2χ2), που είχε κτίσει ο Άγιος Φραγκίσκος της Ασίζης με τα ίδια του τα χέρια, να αποκτά πλήρη λυσίποινα. Ο ναός αυτός υπάρχει και σήμερα σε είναι πασίγνωστος.

Η κοσμοσυρροή των πιστών στο εκκλησάκι αυτό ήταν τόσο μεγάλη που δεν ήταν δυνατόν να ικανοποιήσει όλες τις επισκέψεις των πιστών. Τότε  αυτό το προνόμιο επεκτάθηκε και σε όλους του ναούς των Φραγκισκανών.

Ένας τέτοιος Ναός με αυτό το προνόμιο είναι και ο Μοναστηριακός Ναός του Αγίου Φραγκίσκου που βρίσκεται στη περιοχή  Μέση της Τήνου και χτίστηκε το έτος  1792, σε αντικατάσταση ενός μικροτέρου ναού του ομώνυμου Μοναστηριού των Φραγκισκανών.

Ο ναός του Αγίου Φραγκίσκου στη Μέση

Οι Καθολικοί πιστοί της Τήνου κάθε χρόνο στις 2 Αυγούστου επισκέπτονταν το ναό αυτό και απάγγειλαν τις προβλεπόμενες από την Εκκλησία προσευχές για να αποκτήσουν για τον εαυτό τους και για τους νεκρούς συγγενείς τους τα χορηγηθέντα από τον Πάπα Ονόριο πλήρη λυσίποινα.

Οι πιστοί όμως  δεν περιοριζόταν σε μία επίσκεψη στο ναό αυτό την ημέρα εκείνη αλλά έκαναν αρκετές. Αυτό το πήγαινε-έλα στο Ναό ονομάστηκε «στρατάκια».

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πανήγυρη της Πεντηκοστής (Α)

ΠΑΝΗΓΥΡΗ  ΤΗΣ  ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ (Α)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Η αγάπη του Θεού, χάρη στο Άγιο Πνεύμα που μας δόθηκε, υπερχείλισε τις καρδιές μας. Αλληλούια.

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου