ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΣ;
Είναι η κίνηση που θέλει να συμβάλει στην ενότητα των χριστιανών και η οποία περιέχει «τις δραστηριότητες και πρωτοβουλίες,οι οποίες ανάλογα με τις ανάγκες της Εκκλησίας και τις ευκαιρίες που προσφέρουν οι καιροί, δημιουργούνται και προγραμματίζονται με σκοπό να προωθήσουν την ενότητα των Χριστιανών». (UR 4).
Η αναζήτηση της ενότητας των Χριστιανών είναι ένα καθήκον όλο και πιο επείγον της Καθολικής Εκκλησίας. Ο οικουμενισμός – που διαφέρει από τον διαθρησκειακό διάλογο – έχει τις ρίζες του στη διαθήκη του ίδιου Ιησού, ο οποίος την παραμονή του θανάτου του προσευχήθηκε στον Πατέρα του λέγοντας: «ίνα πάντες εν ώσιν» (Ιωαν. 17,21).
Η Δεύτερη Σύνοδος του Βατικανού περιέγραψε τη δέσμευση της Εκκλησίας προς όφελος της ενότητας των χριστιανών, ως ένα από τους σημαντικότερους σκοπούς της και ως ώθηση του Αγίου Πνεύματος.
Ο Πάπας Ιωάννης – Παύλος ο Β συχνά υπογράμμισε το μη ανατρέψιμο της οικουμενικής επιλογής. Ο Πάπας Βενέδικτος 16Ος ήδη από τις πρώτες ημέρες της Ποντιφικής αποστολής του, διαβεβαίωσε ότι δεσμεύεται να εργαστεί για την επανασύσταση της πλήρους ενότητας όλων τα μαθητών του Χριστού. Σ’ αυτή την υποχρέωση προτεραιότητα έχει η ενότητα της Πίστης.
Σημείο εκκίνησης του οικουμενισμού είναι το Μυστήριο του Βαπτίσματος και το σημείο της άφιξης η από κοινού τέλεση του Μυστηρίου της Ευχαριστίας.
Ο οικουμενικός διάλογος βασίζεται στο δικαίωμα-καθήκον να εκφράσει ο καθένας, με ηρεμία και αντικειμενικότητα , την ταυτότητά του, αναδεικνύοντας αυτό που υπάρχει, αυτό που ενώνει και αυτό που χωρίζει. Το να εκθέτει με σαφήνεια τις δικές του θέσεις δεν περιορίζει τον οικουμενικό διάλογο αλλά τον διευκολύνει.
+N
(συνεχίζεται)