Τι είναι η Γέεννα του Πυρός

Τι είναι η Γέεννα του Πυρός

ΚΟΙΛΑΔΑ_ΤΗΣ_ΓΕΕΝΑΣ_2.jpg

Όσα διαβάζουμε στα Ιερά Ευαγγέλια δεν είναι πάντοτε ευκατανόητα. Ο Ιησούς χρησιμοποίησε λέξεις και εκφράσεις που για τους σύγχρονούς του είχαν κάποια λογική αλλά για εμάς που ζούμε σε μια μακρινή από Εκείνον χρονική περίοδο λένε από ελάχιστα έως καθόλου αφού αγνοούμε παντελώς τη σημασία ή το συμβολισμό τους.
Ένα από τα πολυάριθμα παραδείγματα είναι ο όρος γέεννα. Το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο (5, 22) αναφέρει τα εξής:
«᾿Εγὼ δὲ λέγω ὑμῖν ὅτι πᾶς ὁ ὀργιζόμενος τῷ ἀδελφῷ αὐτοῦ εἰκῆ ἔνοχος ἔσται τῇ κρίσει· ὃς δ᾿ ἂν εἴπῃ τῷ ἀδελφῷ αὐτοῦ ρακά, ἔνοχος ἔσται τῷ συνεδρίῳ· ὃς δ᾿ ἂν εἴπῃ μωρέ, ἔνοχος ἔσται εἰς τὴν γέενναν τοῦ πυρός».
Η Γέεννα είναι μια γεωγραφική περιοχή. Πρόκειται για μια κοιλάδα η οποία βρίσκεται νότια της Ιερουσαλήμ. Το όνομά της προέρχεται από τον εβραϊκό όρο ge-hinnom που σημαίνει κοιλάδα του Εννώμ.
Κατά την αρχαιότητα υπήρξε τόπος λατρείας του θεού Μολώχ. Αυτή η παγανιστική θρησκεία περιλάμβανε τη θυσία και την καύση μικρών παιδιών.
Την εποχή του Χριστού έκαιγαν εκεί τα απορρίμματα την πόλης.
Η Γέεννα απέκτησε τη σημασία της πύρινης κόλασης και σύμφωνα με τη διδασκαλία της Καινής Διαθήκης υποδήλωνε τον μετά θάνατο τόπο τιμωρίας των κακών και αμετανόητων ανθρώπων δηλαδή την κόλαση.

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 25ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 24 Σεπτεμβρίου 2022                                              Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

24 Σεπτεμβρίου μνήμη της Παναγίας της Φανερωμένης

  Στις αρχές του 13ου αιώνα, οι Μωαμεθανοί καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της Ισπανίας. Χιλιάδες χριστιανοί συλλαμβάνονται αιχμάλωτοι ή μεταφέρονται στην Αφρική, όπου πωλούνται ως

26η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ, Κύκλος Γ’

  26η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ, Κύκλος Γ’   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ (Δαν 3, 31. 29. 30. 43. 42) Όσα έκανες σ’ εμάς, Κύριε, τα έκανες

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου