Τι είναι η Γέεννα του Πυρός

Τι είναι η Γέεννα του Πυρός

ΚΟΙΛΑΔΑ_ΤΗΣ_ΓΕΕΝΑΣ_2.jpg

Όσα διαβάζουμε στα Ιερά Ευαγγέλια δεν είναι πάντοτε ευκατανόητα. Ο Ιησούς χρησιμοποίησε λέξεις και εκφράσεις που για τους σύγχρονούς του είχαν κάποια λογική αλλά για εμάς που ζούμε σε μια μακρινή από Εκείνον χρονική περίοδο λένε από ελάχιστα έως καθόλου αφού αγνοούμε παντελώς τη σημασία ή το συμβολισμό τους.
Ένα από τα πολυάριθμα παραδείγματα είναι ο όρος γέεννα. Το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο (5, 22) αναφέρει τα εξής:
«᾿Εγὼ δὲ λέγω ὑμῖν ὅτι πᾶς ὁ ὀργιζόμενος τῷ ἀδελφῷ αὐτοῦ εἰκῆ ἔνοχος ἔσται τῇ κρίσει· ὃς δ᾿ ἂν εἴπῃ τῷ ἀδελφῷ αὐτοῦ ρακά, ἔνοχος ἔσται τῷ συνεδρίῳ· ὃς δ᾿ ἂν εἴπῃ μωρέ, ἔνοχος ἔσται εἰς τὴν γέενναν τοῦ πυρός».
Η Γέεννα είναι μια γεωγραφική περιοχή. Πρόκειται για μια κοιλάδα η οποία βρίσκεται νότια της Ιερουσαλήμ. Το όνομά της προέρχεται από τον εβραϊκό όρο ge-hinnom που σημαίνει κοιλάδα του Εννώμ.
Κατά την αρχαιότητα υπήρξε τόπος λατρείας του θεού Μολώχ. Αυτή η παγανιστική θρησκεία περιλάμβανε τη θυσία και την καύση μικρών παιδιών.
Την εποχή του Χριστού έκαιγαν εκεί τα απορρίμματα την πόλης.
Η Γέεννα απέκτησε τη σημασία της πύρινης κόλασης και σύμφωνα με τη διδασκαλία της Καινής Διαθήκης υποδήλωνε τον μετά θάνατο τόπο τιμωρίας των κακών και αμετανόητων ανθρώπων δηλαδή την κόλαση.

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

10 Δεκεμβρίου μνήμη της Παναγίας του Λορέτο

  Το προσκύνημα της Παναγίας του Λορέτο κτίστηκε στον τόπο όπου σύμφωνα με την παράδοση τοποθετήθηκε η κατοικία της Παναγίας που είχε μεταφερθεί με θαυματουργό

2η Κυριακή της Παρουσίας (Β)

2η  ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ (Β)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ησ 30,19,30                         Λαέ της Σιών, ιδού, ο Κύριος έρχεται να σώσει τους λαούς. Ο Κύριος

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 9 Δεκεμβρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου