Το φυλλάδιο της 7ης Κυριακής του έτους

Το φυλλάδιο της ς Κυριακής του έτους
Κύκλος Β΄

φυλλαδιο.jpg

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ (Ψλ 13 [12], 6)
Κύριε, ήλπισα στο έλεός σου. Θα χαρεί η καρδία μου για τη σωτηρία σου, θα ψάλλω στον Κύριο, που με ευεργέτησε.

ΣΥΝΑΠΤΗ ΔΕΗΣΗ
Παντοδύναμε Θεέ, σε παρακαλούμε, αξίωσέ μας να ακολουθούμε πάντοτε την ώθηση του Πνεύματος, για να σου είμαστε αρεστοί και στα λόγια και στα έργα. Διά του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, του Υιού σου, ο οποίος είναι Θεός, και μαζί με εσένα και το Άγιο Πνεύμα ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

ΠΡΩΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
Ανάγνωσμα από το βιβλίο του προφήτη Ησαΐα (43, 18-19.21-22.24β-25)
Αυτά λέει ο Κύριος: «Να μη θυμάστε τα πρότερα και να μη συλλογίζεστε τα παλιά. Ιδού, εγώ κάνω νέα πράγματα, τώρα θα ανατείλουν, δεν τα γνωρίζετε; Θα κάνω, σίγουρα, έναν δρόμο στην έρημο, ποταμούς σε άνυδρη γη.
Ο λαός, που έπλασα για τον εαυτό μου, θα διηγείται τα θαυμάσιά μου.
Αλλά, εσύ, Ιακώβ, δε με επικαλέστηκες, και μάλιστα απόκαμες με μένα Ισραήλ.
Με δούλωσες με τις αμαρτίες σου, με επιβάρυνες με τις ανομίες σου. Εγώ, εγώ είμαι, που εξαλείφω τις παραβάσεις σου για χάρη μου, και δε θα θυμηθώ τις αμαρτίες σου».
Λόγος του Κυρίου

ΑΝΤΙΦΩΝΙΚΟΣ ΨΑΛΜΟΣ (41)
Θεράπευσε την ψυχή μου,
γιατί αμάρτησα εναντίον Σου!

Μακάριος όποιος φροντίζει τον δυστυχισμένο,*
την ημέρα της δυσκολίας ο Κύριος θα τον ελευθερώσει.
Ο Κύριος θα τον φυλάξει και θα τον ζωοποιήσει,*
μακάριο πάνω στη γη θα τον καταστήσει
και δε θ ‘αφήσει να παραδοθεί η ψυχή του *
στα χέρια των εχθρών του.

Ο Κύριος θα τον στηρίξει,+
όταν βρεθεί στου πόνου το κρεβάτι.*
Θα τον ανακουφίσει στον καιρό της ασθένειάς του.
Εγώ είπα: «Κύριε, ελέησέ με.*

Θεράπευσε την ψυχή μου, γιατί αμάρτησα εναντίον Σου!»
Εμένα, όμως, με δέχτηκες, εξαιτίας της αθωότητάς μου,*
και με στερεώνεις ενώπιόν σου για πάντα.
Ευλογητός ας είναι ο Κύριος, ο Θεός του Ισραήλ,*
από πάντα και στους αιώνες. Αμήν, αμήν.

ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
Ανάγνωσμα από τη δεύτερη επιστολή του Αποστόλου Παύλου προς τους Κορινθίους (1, 18-22)
Αδελφοί, ο Θεός είναι αξιόπιστος, επειδή ο λόγος που σας κηρύξαμε δεν είναι και «ναι» και «όχι». Διότι ο Υιός του Θεού, ο Ιησούς Χριστός, που εμείς σας κηρύξαμε, δηλαδή εγώ και ο Σιλουανός και ο Τιμόθεος, δεν ήταν και «ναι» και «όχι», αλλά σ ‘αυτόν ήταν πάντα «ναι». Στην πραγματικότητα, όλες οι υποσχέσεις του Θεού έγιναν στο πρόσωπό του «ναι». Έτσι, διαμέσου αυτού απευθύνουμε στο Θεό το δικό μας «Αμήν», για τη δόξα του.
Και ο Θεός είναι αυτός που στερεώνει και εμάς κι εσάς στο Χριστό, που μας έχρισε, που μας σφράγισε και έδωσε τον αρραβώνα του Πνεύματος μέσα στις καρδιές μας.
Λόγος του Κυρίου

ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ (Λκ.4, 18-19)
Αλληλούια. Mε έχρισε να φέρω το χαρμόσυνο μήνυμα στους φτωχούς. Με απέστειλε να κηρύξω στους αιχμαλώτους την απελευθέρωση. Αλληλούια.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ
Ανάγνωσμα από το κατά Μάρκο Άγιο Ευαγγέλιο (2, 1-12)
Ύστερα από κάποιες ημέρες μπήκε πάλι ο Ιησούς στην Καπερναούμ και ακούστηκε ότι βρίσκεται σ’ ένα σπίτι. Και συγκεντρώθηκαν πολλοί, ώστε δεν υπήρχε χώρος ούτε μπροστά στην πόρτα, και τους κήρυττε το λόγο.
Κι έρχονται κάποιοι φέρνοντας προς τον Ιησού ένα παράλυτο, που τον σήκωναν τέσσερις. Κι επειδή δεν μπορούσαν να τον φέρουν ενώπιόν του, εξαιτίας του πλήθους, έβγαλαν τη στέγη του σπιτιού όπου βρισκόταν και, ανοίγοντας μια οπή, κατέβασαν το φορείο όπου βρισκόταν κατάκοιτος ο παράλυτος. Όταν ο Ιησούς είδε την πίστη τους, λέει στον παράλυτο: «Παιδί μου, σου συγχωρούνται οι αμαρτίες».
Βρίσκονταν εκεί καθισμένοι κάποιοι απ’ τους γραμματείς και σκέφθηκαν μέσα τους: «Γιατί αυτός μιλά έτσι; Βλασφημεί! Ποιος μπορεί να συγχωρήσει αμαρτίες παρά μόνο ένας, ο Θεός;».
Κι αμέσως ο Ιησούς, γνωρίζοντας με το πνεύμα του πως αυτοί σκέπτονταν έτσι, τους είπε: «Γιατί σκέφτεστε αυτά τα πράγματα μέσα σας; Τι είναι ευκολότερο, να πω στον παράλυτο: “Σου συγχωρούνται οι αμαρτίες” ή να του πω: “Σήκω επάνω και πάρε το κρεβάτι σου και περπάτα”; Αλλά για να δείτε ότι ο Υιός του ανθρώπου έχει εξουσία να συγχωρεί τις αμαρτίες πάνω στη γη λέει στον παράλυτο: “Σου λέω, σήκω επάνω, πάρε το κρεβάτι σου και πήγαινε στο σπίτι σου”».
Εκείνος σηκώθηκε κι αμέσως, παίρνοντας το κρεβάτι του, βγήκε μπροστά στα μάτια όλων, ώστε όλοι θαύμασαν και δόξαζαν, το Θεό, λέγοντας: «Ποτέ δεν είδαμε κάτι παρόμοιο!».
Λόγος του Κυρίου

ΔΕΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ
Αδελφοί αγαπητοί, ο Θεός Πατέρας μας αγάπησε παρά τις αμαρτίες μας. Με θάρρος, λοιπόν, ας τον ικετεύσουμε ψάλλοντας:

Εισάκουσέ μας, Κύριε!

Για την Αγία Εκκλησία του Θεού, ώστε να φανερώνει σε όλους το ευσπλαχνικό πρόσωπο του Χριστού και το σχέδιο σωτηρίας του Πατέρα, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για τους ιερείς και τους χριστιανούς, ώστε να έχουν σε εκτίμηση το μυστήριο της μετάνοιας και της συμφιλίωσης και σ ‘αυτό να προστρέχουν με ταπεινότητα και πίστη, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για να διατηρήσουν οι μικροί την αθωότητα και οι οικογένειες την ειρήνη και τη γαλήνη, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για να έχουν οι παράλυτοι και οι κατάκοιτοι την απαραίτητη βοήθεια και συμπαράσταση από τους υγιείς, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για να αποκτήσουμε κι εμείς πνεύμα μετάνοιας και μεταστροφής, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Θεέ κάθε ευσπλαχνίας, δείξε το έλεός σου προς όλους μας, συγχώρεσε τις αμαρτίες μας και χάρισέ μας την αιώνια ζωή.
Δια μέσου του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας. Αμήν!

ΔΕΗΣΗ ΠΡΟΣΚΟΜΙΔΗΣ
Τελούμε, Κύριε, με τον οφειλόμενο σεβασμό το ιερό αυτό Μυστήριο
και σου ζητούμε, τα δώρα που σου προσφέρουμε για να τιμήσουμε τη μεγαλοσύνη σου, να αποβούν για μας σωτήρια. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ (Ψλ 9, 2-3)
Θα διηγούμαι όλα τα θαυμάσιά σου, Κύριε, θα χαίρομαι και θα αγάλλομαι για σένα, θα ψάλλω στο όνομά σου, Ύψιστε.

ΔΕΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αξίωσέ μας, σε παρακαλούμε, παντοδύναμε Θεέ, να αποκτήσουμε τη σωτηρία, της οποίας εγγύηση είναι το Μυστήριο που λάβαμε. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 29 Νοεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Αίθουσα Παύλος Στ’ Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2023     Κατήχηση. Το πάθος για τον ευαγγελισμό: ο αποστολικός ζήλος του πιστού.

ΦΡΑΣΕΙΣ_ΚΑΙ_ΙΔΕΕΣ_ΓΙΑ_ΜΕΛΕΤΗ.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023               Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου