Θρησκευτική αλληλεγγύη στην υπηρεσία του τραυματισμένου κόσμου

4

Θρησκευτική αλληλεγγύη στην υπηρεσία του τραυματισμένου κόσμου

Η ενθάρρυνση προς της Εκκλησίες και τις χριστιανικές οργανώσεις ώστε να προβληματιστούν σχετικά με τη σημασία της διαθρησκευτικής αλληλεγγύης σε έναν κόσμο που έχει πληγεί από την πανδημία. Αυτός είναι ο σκοπός του κοινού εγγράφου που υπογράφηκε από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών (WCC) και το Ποντιφικό Συμβούλιο για τον Διαθρησκευτικό Διάλογο (PCID) με τίτλο: «Υπηρετώντας ένα τραυματισμένο κόσμου σε διαθρησκευτική αλληλεγγύη. Μια χριστιανική έκκληση για προβληματισμό και δράση κατά τη διάρκεια του COVID-19». Η δημοσίευση – διαβάζουμε στην κοινή δήλωση – έχει επίσης σχεδιαστεί για να είναι χρήσιμη στους εκπροσώπους όλων των θρησκειών που έχουν ήδη ανταποκριθεί στον Covid-19 με παρόμοιες σκέψεις με βάση τις δικές τους παραδόσεις.
Covid-19 Από την νέα πανδημία σε μια νέα αλληλεγγύη
Στο έγγραφο – διαβάζουμε στο συνοδευτικό κοινό σημείωμα – αναγνωρίζει το τρέχον πλαίσιο της πανδημίας ως στιγμή να ανακαλύψουμε νέες μορφές αλληλεγγύης για να ξανασκεφτούμε το αύριο μας. Αποτελείτε από πέντε ενότητες, μετά από μια εισαγωγή, το κείμενο αντικατοπτρίζει τη φύση της αλληλεγγύης που υποστηρίζεται από την ελπίδα και προσφέρει μια χριστιανική βάση για τη διαθρησκευτική αλληλεγγύη, στη συνέχεια καθορίζει ορισμένες βασικές αρχές και μια σειρά συστάσεων για το πώς μπορεί να μεταφραστεί ο προβληματισμός για την αλληλεγγύη σε συγκεκριμένες και αξιόπιστες δράσεις.
Ο Καρδινάλιος Miguel Ángel Ayuso Guixot, Πρόεδρος του Ποντιφικού Συμβουλίου για τον Διαθρησκευτικού Διαλόγου, τόνισε ότι η χριστιανική υπηρεσία και αλληλεγγύη, σε έναν τραυματισμένο κόσμο, βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη των δραστηριοτήτων των δύο θεσμικών οργάνων από πέρυσι. Η πανδημία ώθησε το έργο να λειτουργήσει ως «μια έγκαιρη οικουμενική και διαθρησκευτική απάντηση», προσθέτοντας ότι «η πανδημία έχει αποκαλύψει τις πληγές και τις αδυναμίες του κόσμου μας, αποκαλύπτοντας ότι οι απαντήσεις μας πρέπει να προσφερθούν σε μια ανοιχτή αλληλεγγύη χωρίς αποκλεισμό προς τα μέλη άλλων θρησκευτικών παραδόσεων και στους ανθρώπους καλής θέλησης», λαμβάνοντας υπόψη την ανησυχία για ολόκληρη την ανθρώπινη οικογένεια.
Ο Γενικός Γραμματέας ad interim του WCC, καθηγητής Ioan Sauca, τόνισε ότι ο διαθρησκευτικός διάλογος είναι ζωτικής σημασίας για τη θεραπεία και τη φροντίδα του ενός για τον άλλο παγκοσμίως. «Ενόψει της πανδημίας – είπε – η ανθρώπινη οικογένεια αντιμετωπίζει μαζί μια άνευ προηγουμένου έκκληση για προστασία αναμεταξύ της και για τη διάσωση των κοινοτήτων μας». «Ο διαθρησκευτικός διάλογος όχι μόνο βοηθά στην αποσαφήνιση των αρχών της πίστης και της χριστιανικής μας ταυτότητας, αλλά επίσης ανοίγει την κατανόησή μας για τις προκλήσεις – και τις δημιουργικές λύσεις – που μπορούν να προσφέρουν οι άλλοι».
Το έγγραφο είναι το πιο πρόσφατο καρπός δουλειάς του WCC και το Ποντιφικού Συμβούλιο για το Διαθρησκευτικό Διάλογο μετά τη δημοσίευση του: «Εκπαίδευση στην Ειρήνη σε έναν Πολυθρησκευτικό Κόσμο, μια χριστιανική προοπτική», τον Μάιο του 2019.

Μετάφραση: π. Ιωάν.Σκλ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 3ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 27 Ιανουαρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Πρόγραμμα Ενοριών

   Οικισμός Ενορία 28–29 Ιανουαρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου  Κυριακή 09.30

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου