Κοινή δήλωση των Προέδρων του CCEE και του CEC με την ευκαιρία του Καιρού της Δημιουργίας 2020

5

Κοινή δήλωση των Προέδρων του CCEE και του CEC με την ευκαιρία του Καιρού της Δημιουργίας 2020

Οι Χριστιανοί σε όλο τον κόσμο εορτάζουν από την 1η Σεπτεμβρίου έως τις 4 Οκτωβρίου τον Καιρό της Δημιουργίας και την 1η Σεπτεμβρίου ως Ημέρα της Δημιουργίας. Και φέτος επίσης, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, το Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Ιερών Συνόδων της Ιεραρχίας (CCEE) και το Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (CEC) καλωσορίζουν αυτήν την ευκαιρία και ενθαρρύνουν τα μέλη των Εκκλησιών στην Ευρώπη να αναγνωρίσουν αυτές τις ημέρες ως μια ευκαιρία για να εορτάσουν τον πλούτο της πίστεώς μας.

Ο Καιρός της Δημιουργίας πηγαίνει κατευθείαν στις ρίζες της χριστιανικής πίστεως. Η δημιουργία είναι ένα δώρο του Θεού προς την ανθρωπότητα και προς όλα τα ζωντανά όντα, οπότε είναι δική μας ευθύνη να τη διαφυλάξουμε ως καλοί και αξιόπιστοι διαχειριστές και ως πιστοί υπηρέτες του Θεού. «Του Κυρίου είναι γη και όσα περιέχει: ο κόσμος, με τους κατοίκους της» (Ψαλ 24,1).

Ο Πάπας Φραγκίσκος στην Εγκύκλιο “Δοξασμένος να ‘σαι”, τόνισε ότι «η επείγουσα πρόκληση της προστασίας του κοινού μας σπιτιού περιλαμβάνει την ανησυχία για ενότητα ολόκληρης της ανθρώπινης οικογένειας στην αναζήτηση μιας βιώσιμης και ολοκληρωμένης ανάπτυξης». Ταυτόχρονα, έκανε έντονη έκκληση «να ανανεωθεί ο διάλογος για το πώς οικοδομούμε το μέλλον του πλανήτη. Χρειαζόμαστε έναν διάλογο που να μας ενώνει όλους, διότι η περιβαλλοντική πρόκληση που βιώνουμε, και οι ανθρώπινες ρίζες της, μας αφορούν και μας επηρεάζουν όλους».

Ομοίως, ένας από τους κορυφαίους θεολόγους της εποχής μας, ο Juergen Moltmann, διευκρίνισε ότι «σήμερα ο θεολογικός αντίπαλος είναι ο μηδενισμός που ασκείται στις σχέσεις μας με τη φύση» και ζήτησε «μια ιδιαίτερη περίσκεψη περί Θεού, ο οποίος είναι παρόν στη δημιουργία μέσω του Αγίου Πνεύματός Του», μια ιδιαίτερη περίσκεψη, η οποία «να μπορέσει να οδηγήσει τους άνδρες και τις γυναίκες σε συμφιλίωση και ειρήνη με τη φύση».

Ο εορτασμός της Ημέρας της Δημιουργίας και του Καιρού της Δημιουργίας έχει μια σημαντική οικουμενική διάσταση. Εορτάζοντας αυτές τις ημέρες, κοιτάμε πίσω με ευχαριστίες για την πρόταση του αείμνηστου Οικουμενικού Πατριάρχη Δημητρίου Α’ το 1989. Έκτοτε, η ιδέα του Καιρού της Δημιουργίας και του οικουμενικού της πνεύματος επιβεβαιώθηκε περαιτέρω στις Ευρωπαϊκές Οικουμενικές Συνελεύσεις που διοργανώθηκαν από κοινού από το CCEE και το CEC, στη Βασιλεία (1989), στο Γκρατς (1997) και στο Σίμπιου (2007).

Φέτος, η πανδημία COVID-19 αποκάλυψε πόσο βαθιά διασυνδέεται ο κόσμος. Έχουμε συνειδητοποιήσει περισσότερο από ποτέ ότι δεν είμαστε απομονωμένοι ο ένας από τον άλλον, και ότι οι συνθήκες για την ανθρώπινη υγεία και ευεξία είναι εύθραυστες. Οι επιπτώσεις της πανδημίας μας αναγκάζουν να λάβουμε σοβαρά υπόψη την ανάγκη επαγρύπνησης και βιώσιμων συνθηκών διαβίωσης σε ολόκληρη τη γη. Αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό όταν εξετάζουμε την περιβαλλοντική καταστροφή και την απειλή της κλιματικής αλλαγής.

Σας προσκαλούμε να εορτάσετε τον Καιρό της Δημιουργίας φέτος υπό τον τίτλο του Ιωβηλαίου για τη Γη. Η έννοια του Ιωβηλαίου βασίζεται στη Βίβλο και τονίζει ότι πρέπει να υπάρχει μια δίκαιη και βιώσιμη ισορροπία μεταξύ κοινωνικής, οικονομικής και οικολογικής πραγματικότητας. Η διδασκαλία του βιβλικού ιωβηλαίου μας δείχνει την ανάγκη εξισορρόπησης των συστημάτων της ζωής, επιβεβαιώνει την ανάγκη για ισότητα, δικαιοσύνη και βιωσιμότητα, επιβεβαιώνει την ανάγκη για μια προφητική φωνή για την υπεράσπιση του κοινού σπιτιού του ανθρώπου.

Καλούμε όλους τους Ευρωπαίους Ποιμένες και Χριστιανούς, τις ενορίες, τις εκκλησιαστικές κοινότητες και κάθε άτομο καλής θέλησης, να δώσουν προσοχή στον Καιρό της Δημιουργίας και να τον βιώσουν με ένα οικουμενικό πνεύμα, ενωμένοι στην προσευχή και την από κοινού δράση.

Σεβ/τατος Καρδ. Άγγελος Μπανιάσκο
Πρόεδρος του CCEE

Αιδ/τατος Christian Krieger
Πρόεδρος του CEC

Μετάφραση: π. Λ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 5 Δεκεμβρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

5 Δεκεμβρίου μνήμη του Αγίου Σάββα του Οσίου

Γεννήθηκε στη Ματουλάσκη της Καισάρειας στην Καππαδοκία από χριστιανούς γονείς. Νεαρός ακόμα εισέρχεται στη σχολή ενός μοναστηριού στην ίδια πόλη. Εκεί ανακαλύπτει την κλήση του

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου