ΘΕΟΦΑΝΙΑ 2019

ΘΕΟΦΑΝΙΑ 2019

Ένα άστρο  οδήγησε του Μάγους μέχρι την Βηθλεέμ, για να ανακαλύψουν εκεί  «τον Βασιλιά των Ιουδαίων που γεννήθηκε» και να τον προσκυνήσουν.

Ο Ευαγγελιστής Ματθαίος  προσθέτει στο Ευαγγέλιό του:» και αφού εισήλθαν στο σπίτι, είδα το βρέφος με τη Μαρία τη Μητέρα του  και αφού γονάτισαν το προσκύνησαν».

Το ταξίδι από την Ανατολή, η έρευνα, το αστέρι που φάνηκε στον ορίζοντα, η όψη του Σωτήρα  και η προσκύνηση  γίνονται τα στάδια  που οι λαοί  και τα άτομα οφείλουν να διανύσουν  για να συναντήσουν το Σωτήρα του κόσμου. Το φως και η αναφορά σ’ αυτό  δεν είναι κάτι περασμένο διότι αυτό συμβολίζει την πίστη  του κάθε ενός μας.

Για να μπορέσουν να δοκιμάσουν τη χαρά της συνάντησης με το Χριστό και να του προσφέρουν τα δώρα, οι Μάγοι πέρασαν από πολλές  καταστάσεις και έπρεπε πάντα να ρωτούν, πάντα να ακολουθούν τα σημάδια που ο Θεός τους έστελνε.

Κι εμείς μπορούμε να δούμε  άστρο  μέσα από την επιστήμη, μέσα από τα μυστήρια της Εκκλησίας, μέσα από τα σημεία των καιρών, μέσα από τα σοφά λόγια και τις συμβουλές που όλα αυτά μαζί αποτελούν  την απάντηση  στα ερωτήματά μας  που αφορούν τη σωτηρία και το Σωτήρα.

Τα Χριστούγεννα είναι ο Θεός που αναζητά τους ανθρώπους. Τα Θεοφάνια είναι ο άνθρωπος που αναζητάτο Θεό.

Ο Θεός στέλνει τα δικά του σύμβολα. Στη Μαρία στέλνεται ο Αρχάγγελος, στον Ιωσήφ ένα όνειρο, στους βοσκούς ένα βρέφος μέσα σε μια φάτνη, για τους Μάγους αρκεί ένα άστρο, σε μας αρκούν οι Μάγοι. Ακόμη και ο Ηρώδης δέχεται ένα σημάδι που είναι οι ταξιδιώτες που φθάνουν από την Ανατολή, που θεωρείται το κέντρο του φωτός και ψάχνουν για ένα νέο Βασιλιά.

Πάντοτε υπάρχει ένα σημάδι για όλους μας. Συχνά πρόκειται  για μικρά σημάδια, τις περισσότερες φορές  πρόκειται για πρόσωπα  που είναι Θεοφάνια  καλοσύνης, ζωντανές ενσαρκώσεις του Ευαγγελίου.

Πως όμως μπορούμε και εμείς να μάθουμε να ερμηνεύουμε αυτά τα σημάδια;

Το πρώτο βήμα μας το υποδεικνύει ο Προφήτης Ησαΐας: «Σήκωσε το κεφάλι και κοίταξε!». Η ζωή είναι μία έκσταση, οφείλουμε να βγούμε έξω από τον εαυτό μας, να κοιτάξουμε ψιλά.

Οφείλουμε να μπούμε σε πορεία  ακολουθώντας ένα άστρο που μας προηγείται. Για να βρούμε τον Χριστό πρέπει να βαδίσουμε, να αναζητήσουμε, να ταξιδέψουμε με σύνεση και αγάπη. Η αναζήτηση είναι ήδη κάποια ανακάλυψη, αλλά το να  ανακαλύψουμε τον Ιησού  σημαίνει συνεχώς να τον αναζητούμε. Εμείς βαδίζουμε ομαδικά, όπως οι Μάγοι, ως μικρή  κοινότητα αυτό σημαίνει πως ήδη ξεπεράσαμε τη μοναξιά.

Δεν πρέπει να φοβόμαστε τα λάθη. Χρειάζεται απέραντη υπομονή να ξαναρχίσει κανείς απ’ την αρχή και να κοιτάξουμε το άστρο που μας οδηγεί με απλότητα και ταπεινότητα ενός απλού παιδιού.

Να προσκυνήσουμε και να προσφέρουμε. Το πιο πολύτιμο δώρο που πρόσφεραν οι Μάγοι είναι το ίδιο τους το ταξίδι που κράτησε σχεδόν δυο χρόνια. Ηβαθειάτουςεπιθυμία. ΟΘεόςεπιθυμείνατονεπιθυμούμε.

Οι Μάγοι επέστρεψαν από άλλη οδό στην πατρίδα τους. Αυτή η σημείωση του ευαγγελιστή δεν είναι τυχαία είναι συγκεκριμένη και με μεγάλη σημασία. Η άλλη οδός που ακολουθούν οι Μάγοι για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους συμβολίζει τον άλλο δρόμο που θα ακολουθούν από δω και πέρα στη ζωή τους. Δεν θα ασχολούνται πια με την κίνηση των άστρων τώρα ανακάλυψαν τον ήλιο της δικαιοσύνης, το αληθινό φως που φωτίζει κάθε άνθρωπο που έρχεται σ’ αυτόν τον κόσμο. Είναι το φως το αληθινό που βοηθά τον άνθρωπο να χαράσσει στη ζωή του τη σωστή πορεία που τον οδηγεί στην αληθινή ευτυχία, στη σωτηρία, αυτήν  που φέρνει  ο ίδιος ο Θεός, ο οποίος μέσω του ανεξιχνίαστου Μυστηρίου της Θείας Ενσαρκώσεώς, γίνεται ο Εμμανουήλ δηλαδή ο Θεός ανάμεσα μας.

Αυτό το Θεό αναζητούμε με το φως και τη χάρη του Παναγίου Πνεύματος. Αυτόν το Θεό θέλουμε  να δοξολογήσουμε και να ευχαριστήσουμε για τα σημερινά Θεοφάνεια που κάνει στην κάθε μια και τον καθένα μας αλλά και  όλα τα έθνη ελπίζουν σε μια αληθινή και ευτυχή συνάντηση με τον Ιησού Χριστό.

Ας είναι αδελφοί μου αυτή η ημέρα των Φώτων, ημέρα που θα λάμψει στη ζωή μας  το Φως το ανέσπερο του Χριστού, για να μείνει άσβεστο μέσα στην καρδιά μας και να οδηγεί τα βήματά μας στο Χριστό και στους αδελφούς και μέσω αυτών στο Θεό Πατέρα. Αμήν.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου