ΤΕΤΑΡΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

ΤΕΤΑΡΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

Για τον Ιησού έχουν λεχθεί και έχουν γραφεί τόσα πολλά που θα νόμιζε κανείς που δεν υπάρχει πια κάτι καινούριο να  πει κάποιος. Όμως και στην εποχή μας λέγονται και γράφονται τόσα πολλά. Είναι πάρα πολλοί εκείνοι που ασχολούνται με το πρόσωπο του Ιησού, αποδεικνύοντας ότι είναι ένα πρόσωπο που δημιουργεί  ανεξάντλητο ενδιαφέρον.  Θεολόγοι,  συγγραφείς, ποιητές, σκηνογράφοι, εικονογράφοι,  ελκύονται από τη ζωή και την ιστορία του Ιησού από τη Ναζαρέτ.  Ο ίδιος  ο σημερινός Πάπας Βενέδικτος 16ος έχει γράψει δύο βιβλία για τον Ιησού. Δεν περνάει εβδομάδα που οι εφημερίδες να μην ασχολούνται με τον Χριστό και την  Εκκλησία Του.  Πολλοί ειδικοί ή και αυτοπροσδιοριζόμενοι ως ειδικοί μέσα από τα τηλεοπτικά κανάλια παρουσιάζουν τις όποιες θεωρίες τους  υπέρ ή κατά του Ιησού.

Κάποιος ιεροκήρυκας έλεγε πολύ σωστά: «Ο Χριστός πωλήθηκε κάποτε με τα τριάντα αργύρια του Ιούδα. Σήμερα  πωλείται  με χιλιάδες τρόπους».

Υπάρχει μία εύλογη απορία: Πόσοι άραγε από  αυτούς που ασχολούνται με το πρόσωπο του Ιησού  έχουν μια προσωπική σχέση μαζί του; Οι μόνοι ειδικοί  που μπορούν να μιλούν για τον Ιησού είναι οι μαθητές του όλων των εποχών, οι αληθινοί μαθητές του και όχι όσοι απλώς έχουν την ιδιότητα ή απλώς την ταυτότητα του Χριστιανού.

Ο Ιησούς μας ζητά, αν θέλουμε να τον ακολουθήσουμε και να τηρούμε το λόγο του. Εκείνος ως αντάλλαγμα μας προσφέρει την αληθινή ζωή. Ζητά να τον ακολουθήσουν καρδιές  φλογισμένες από αγάπη για το πρόσωπό του και την αποστολή του, να τον ακολουθήσουν άνθρωποι που να μπορούν να ανάψουν και στους άλλους τη φλόγα της αγάπης  για τον Ιησού.

Αυτή η τέταρτη Κυριακή του Πάσχα η Εκκλησία μας προσεύχεται γι’ αυτούς τους ανθρώπους. Για τους ανθρώπους δηλαδή που ακολούθησαν το Χριστό μέσα από την ιερατική και μοναχική ζωή. Είναι η ημέρα η αφιερωμένη στην προσευχή για τις ιερατικές και μοναχικές  κλήσεις. Η σχετική αφίσα αναρτημένη στον πίνακα ανακοινώσεων του ενοριακού σας ναού ήδη από καιρό σας έχει ενημερώσει. Είναι λοιπόν σήμερα μια  καλή ευκαιρία  να σκεφθούμε  εκείνους που έχουν επιλέξει να ακολουθήσουν τον Ιησού από πιο κοντά.

Είναι πριν απ’ όλα μια ευκαιρία  για μας τους ιερείς να δούμε  ποια είναι η αληθινή σχέση μας με τον Ιησού! Να ελέγξουμε και να δούμε ποιο Χριστό σας παρουσιάζουμε! Να δούμε κατά πόσον γινόμαστε με τη ζωή μας σύμμορφοι  του Χριστού καλού ποιμένα! Να δούμε κατά πόσον σας μεταδίδουμε το Χριστό  και τον λόγο του και όχι τον εαυτό μας.

Αδελφοί μου και αδελφές μου, σας ζητώ να μας στηρίζετε  με την  προσευχή σας.

Σας ζητώ να  προσεύχεστε για μας, ώστε η ζωή  μας να έχει άρωμα Ευαγγελίου, να είναι μια ζωή  που οδηγεί στο Χριστό και όχι στους εαυτούς μας.

Να προσεύχεστε  για να σας καθοδηγούμε  με τον άφθαρτο  λόγο του Κυρίου και όχι με το φθαρτό  δικό μας λόγο.

Να προσεύχεστε  για να είμαστε πάντοτε πιστοί, αυθεντικοί, διαφανείς και ακέραιοι.

Να προσεύχεστε  για να μη χάσουμε τη σωτήρια επικοινωνία μας με το Θεό. Να μιλούμε με το Θεό για να μπορούμε να σας μιλούμε για το Θεό.

Να προσεύχεστε για να μην ντρεπόμαστε που είμαστε ιερείς αλλά για το ότι δεν είμαστε άγιοι ιερείς!

Να προσεύχεστε, ώστε και σήμερα ο Κύριος να συνεχίσει να καλεί  γενναιόδωρους νέους  να τον ακολουθήσουν  και να είναι διατεθειμένοι  να προσφέρουν τη ζωή τους για Εκείνον και για σας.

Πολλοί νομίζουν πως οι ιερείς είναι άνθρωποι δυστυχισμένοι. Μια πρόσφατη  έρευνα στην Αμερική έδειξε ότι οι ιερείς είναι η τάξη η πιο ευτυχισμένη. Οι ερευνητές περίμεναν ότι οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι θα ήταν αυτοί που εκτιμούνται περισσότερο από τους ανθρώπους, αυτοί που κατέχουν υψηλά αξιώματα σε κυβερνήσεις και στην κοινωνία και όσοι  αμείβονται με υψηλούς μισθούς.

Είναι αλήθεια πως κάνουμε λάθη, οι ιερείς δεν είναι αλάνθαστοι, αλάνθαστη είναι όμως η Εκκλησία στην οποία ανήκουν. Όσα κι αν είναι τα λάθη ο Κύριος δεν εγκαταλείπει την Εκκλησία του. Όμως δεν υπάρχουν μόνο λάθη,  σκάνδαλα και αναξιότητα. Υπάρχουν και ηρωισμοί, θυσίες, λαμπρά παραδείγματα, αγιοσύνης. Όμως όλα αυτά δυστυχώς αποσιωπούνται και αποσιωπούνται εσκεμμένα γιατί ο διάβολος ενοχλείται από αυτά. Δεν θέλει να βλέπει την Εκκλησία του Χριστού να προοδεύει, να αγιάζει, να σώζει. Οι ιερείς δεν είναι άγγελοι αλλά άνθρωποι  και αλίμονο στον ιερέα που θα ξεχάσει ότι είναι άνθρωπος. Γι’ αυτό και σας ζητώ να προσεύχεστε για μας.

Να προσεύχεστε να μη μας λείψει η αγάπη μας για το Θεό  και για σας.  Να προσεύχεστε για μας ώστε όπως ο Κύριος δεν μας απογοήτευσε έτσι και εμείς να μην σας απογοητεύσουμε.

 

Να προσεύχεστε και για τον εφημέριό σας, ώστε  να συνεχίζει να σας υπηρετεί, θέτοντας γενναιόδωρα στη διάθεσή σας τα πολλά χαρίσματα με τα οποία ο Κύριος τον πλούτισε. Να είναι ο πνευματικός  άγρυπνος πατέρας σας και ο πρεσβύτερος αδελφός σας στην πίστη. Αμήν.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη