Τελευταία επιθυμία του, η αιώνια ζωή

7

Τελευταία επιθυμία του, η αιώνια ζωή

Ο μικρός Elia απεβίωσε όταν ήταν μόλις 8 ετών, αλλά είχε ήδη αναπτύξει μια πίστη για την οποία πολλοί αγωνίζονται μια ολόκληρη ζωή. Ακόμα και οι γονείς του που του έμαθαν τα μονοπάτια της πίστης, έμειναν έκπληκτοι όταν είδαν πόσο αυτή είχε ωριμάσει στο παιδί τους.

Η ιστορία του μικρού Elia
Υπάρχουν ιστορίες που, παρατηρώντας τες απ’ έξω και με καθαρά ορθολογική προοπτική, μας κάνουν να φωνάζουμε για την αδικία. Μια από αυτές είναι εκείνη του μικρού Elia Salvagno, ενός 8χρονου αγοριού που πέθανε τον περασμένο Μάρτιο μετά από 6 χρόνια θεραπείας και χειρουργικών επεμβάσεων με σκοπό την καταπολέμηση ενός όγκου. Οι γονείς ανακάλυψαν ότι ήταν άρρωστος όταν ακόμη ήταν 2 ετών και υπήρξε μια διόγκωση στο λαιμό του. Στο νοσοκομείο τους είπαν να μην ανησυχούν, αλλά η μαμά Annalisa είχε καταλάβει ότι κάτι δεν πήγαινε καλά και πήρε και μια δεύτερη γνώμη. Ο ειδικός επιβεβαίωσε τον φόβο της: επρόκειτο για ραβδομυοσάρκωμα, μια σπάνια μορφή καρκίνου που προσβάλλει τα μικρά παιδιά.
Μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, ο Elia υποβλήθηκε σε 9 κύκλους χημειοθεραπείας, 28 συνεδρίες ραδιοθεραπείας και 2 βιοψίες. Τα κακοήθη κύτταρα συρρικνώθηκαν, αλλά ο όγκος δεν έδειχνε κανένα σημάδι ότι θα εξαφανιστεί, έτσι οι γιατροί αποφάσισαν να τον εγχειρίσουν για να αφαιρέσουν τον όγκο από το σώμα του. Για δύο χρόνια ο μικρός πήγαινε καλά, αλλά τελικά η ασθένεια επέστρεψε με μια πιο επιθετική μορφή. Μετά τις νέες θεραπείες φαινόταν ότι ο όγκος μάλλον εξαφανίστηκε, αλλά εμφανίστηκε εκ νέου και αυτή τη φορά δεν γινόταν τίποτα.

Έζησε μόνο 8 χρόνια, αλλά είχε ήδη αγγίξει την πνευματική ωριμότητα
Φτάνοντας στην «Aleteia», οι γονείς διηγήθηκαν τόσο την ιστορία του παιδιού τους όσο και τον τρόπο που τη βίωσε. Πρόκειται για μια ιστορία ενός μικρού παιδιού που βίωσε σχεδόν όλη τη διάρκεια της θεραπείας χωρίς να υποφέρει από έντονο πόνο και από υπερβολική κόπωση. Ήταν γεμάτο ζωή και χαρά, καθώς είχε αναπτύξει μια πίστη πρωτόγνωρη. Συγκινητικά τα λόγια του πατέρα όταν τον χαρακτηρίζει ως: «ένα μικρό παιδί δυνατό, που δεν άφηνε τον εαυτό του να νικηθεί. Ήξερε ότι ήταν άρρωστος και έλεγε: «έχω αρρωστήσει πολλές φορές, θα περάσει και αυτή τη φορά». Την τελευταία φορά μου είπε: «μα μπαμπά, όλα συμβαίνουν πάντα σε εμένα! Τελικά ξέρεις τι θα κάνω; Θα γίνω ο προστάτης των ασθενών».
Η στιγμή κατά την οποία εξεπλάγησαν και οι δύο ήταν όταν επισκέφτηκαν την ενορία και ο εφημέριος τον ρώτησε τι θα ήθελε να ζητήσει από τον Κύριο. Τόσο οι γονείς όσο και ο Elia ήξεραν ότι πιθανότατα επρόκειτο για τις τελευταίες στιγμές του, αλλά εκείνος αντί να ζητήσει την ίαση είπε: «Την αιώνια ζωή». Το αναφέρει η μαμά Annalisa η οποία δεν κρύβει ότι ένιωσε έντονη δυσαρέσκεια γι αυτό και του ζήτησε τον λόγο αυτής της απόφασης. Μια ερώτηση στην οποία ο Elia απάντησε: «μα μαμά, όλοι προσεύχονται για θεραπεία, εμείς πρέπει να ζητάμε αυτά που είναι σημαντικά, την αιώνια ζωή».
Όλοι μείναμε έκπληκτοι και αρχικά πιστέψαμε ότι είχε ακούσει αυτά τα λόγια κατά τη διάρκεια κάποιας κατήχησης. Ωστόσο με το πέρασμα των ημερών, συνειδητοποιήσαμε ότι δεν επρόκειτο για κάποια εξωτερική πεποίθηση που τον ώθησε να ζητήσει τη σωτηρία της ψυχής του αντί εκείνης του σώματος: «Κάποια στιγμή συνειδητοποίησα ότι επρόκειτο για το άμεσο έργο του Κυρίου σε αυτόν. Εμείς του δώσαμε ό,τι μπορούσαμε, ανθρώπινο θάρρος και εμπιστοσύνη στο Θεό, αλλά στη συνέχεια ο Ιησούς άρχισε να μιλά απευθείας σε αυτόν».

Μετάφραση: ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 15ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 19 Ιουλίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 15ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 18 Ιουλίου 2024 Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου