«Τα χρήματα, οι φιλοδοξίες, η ζήλια καταστρέφουν την Εκκλησία και λερώνουν το σώμα του Χριστού»

«Τα χρήματα, οι φιλοδοξίες, η ζήλια καταστρέφουν την Εκκλησία και λερώνουν το σώμα του Χριστού»

Το είχε ήδη πει και σήμερα το επαναλαμβάνει: «Ο διάβολος έχει δύο ισχυρότατα όπλα για να καταστρέψει την Εκκλησία: τις διαιρέσεις και τα χρήματα». Όπως και στην ομιλία της περασμένης Παρασκευής προς τους επισκόπους των αποστολών, έτσι και σήμερα στην Σάντα Μάρθα, ο Πάπας Φραγκίσκος επιστρέφει για να στιγματίσει ό,τι κακόβουλο φωλιάζει μέσα στην Εκκλησία το οποίο υπονομεύει την επιθυμία του Ιησού Χριστού «Ίνα πάντες εν ώσιν»

Απληστία, ζήλια, φθόνος, φιλοδοξίες, διαιρέσεις ιδεολογικές και θεολογικές που φτάνουν να επιτεθούν στη ίδια τη ρίζα της ενότητας, δηλαδή την Ευχαριστιακή τελετή. Ήδη ο Άγιος Παύλος – θυμίζει ο Πάπας, ωθούμενος από την λειτουργία της ημέρας – επιπλήττει με μια Επιστολή τους χριστιανούς της Κορίνθου για τους διαπληκτισμούς τους.

Από την αρχή το δαιμόνιο επιτίθεται πράγματι στους οπαδούς του Χριστού. «Ο διάβολος σπέρνει ζήλιες, φιλοδοξίες, ιδέες, αλλά για να διαιρέσει! Ή σπέρνει απληστία», δηλώνει ο Ποντίφικας. «Είναι ένας βρώμικος πόλεμος αυτός των διαιρέσεων, είναι μια τρομοκρατία», προσθέτει. Κυρίως οι ψιλοκουβέντες μέσα στις κοινότητες οι οποίες, επαναλαμβάνει ο Πάπας, έχουν μια καταστρεπτική δύναμη που ισοδυναμεί με αυτή μιας «βόμβας»

Όπως συμβαίνει σε ένα πόλεμο, όλα πράγματι, «είναι κατεστραμμένα» και «ο διάβολος φεύγει ευχαριστημένος». «Εμείς, αφελείς, είμαστε το παιχνίδι του», προειδοποιεί ο Άγιος Πατέρας. «Και οι διαιρέσεις μέσα στην Εκκλησία δεν επιτρέπουν να αυξηθεί η Βασιλεία του Θεού. Δεν αφήνουν τον Κύριο να φαίνεται καλά, όπως εκείνος είναι. Οι διαιρέσεις κάνουν να φαίνεται αυτή η πλευρά, αυτή η άλλη ενάντια σε αυτή και ενάντια σε … Πάντα ενάντια! Δεν υπάρχει το έλαιο της ενότητας, το βάλσαμο της ενότητας».

Με αυτόν τον τρόπο ο διάβολος παίρνει προβάδισμα και «προχωρά, όχι μόνο μέσα στην χριστιανική κοινότητα, αλλά προχωρά προς τη ρίζα της χριστιανικής ενότητας», προειδοποιεί ο Bergoglio. Ακριβώς όπως και στην πόλη της Κορίνθου, όπου οι χριστιανοί καυγάδιζαν για τις διακρίσεις μεταξύ των πλουσίων και των φτωχών κατά τη διάρκεια της ευχαριστιακής τελετής, καταλήγοντας να «λερώσουν» το ίδιο το Σώμα του Χριστού.

Ο Ιησούς προσευχήθηκε στον Πατέρα για την ενότητα, «αλλά ο διάβολος προσπαθεί να καταστρέψει μέχρι και αυτόν», παρατηρεί ο Πάπας. Ο οποίος αναφέρει αυτολεξεί το λόγο του Αποστόλου προς τους Κορίνθιους: «Εγώ σας ζητώ να κάνετε ό,τι είναι δυνατόν για να μη καταστραφεί η Εκκλησία με τις διαιρέσεις είτε ιδεολογικές είτε απληστίας και φιλοδοξίας είτε ζήλιας. Και κυρίως να προσεύχεστε και να διαφυλάττετε την πηγή, την ίδια τη ρίζα της ενότητας της Εκκλησίας, που είναι το Σώμα του Χριστού, και του οποίου εμείς – καθημερινά – τελούμε την θυσία του κατά την Ευχαριστία».

 «Αυτό μπορεί να το πει ο Παύλος σήμερα σε όλους μας, στην Εκκλησία του σήμερα», υπογραμμίζει ο Φραγκίσκος. «Αδελφοί, σε αυτό, δεν μπορώ να σας επαινέσω, επειδή συγκεντρώνεστε όλοι μαζί όχι για το καλύτερο, αλλά για το χειρότερο!» Αλλά ολόκληρη η Εκκλησία συγκεντρώνεται για το χειρότερο, για τις διαιρέσεις, για το χειρότερο! Για να λερώσει το Σώμα του Χριστού κατά την ευχαριστιακή τελετή! Και ο ίδιος ο Παύλος λέει σε ένα άλλο χωρίο: «Όποιος τρώει και πίνει το Σώμα και το Αίμα του Χριστού αναξίως, τρώει και πίνει την καταδίκη του».

Τότε, ο Πάπας Φραγκίσκος προσκαλεί, «ας ζητήσουμε από τον Κύριο την ενότητα της Εκκλησίας, να μην υπάρχουν διαιρέσεις. Και την ενότητα ακόμη και στη ρίζα της Εκκλησίας, η οποία είναι ακριβώς η θυσία του

Στην εορτή της Αγίας Μάρθας – ενημερώνει το Ράδιο Vaticana – ήταν παρόν και ο Σεβασμιότατος Arturo Antonio Szymanski Ramirez, Επίτιμος Αρχιεπίσκοπος του San Luis Potosi (Μεξικό), ο οποίος θα συμπληρώσει τα 95 έτη τον επόμενο Ιανουάριο. Στην αρχή της ομιλίας, ο Πάπας – ο οποίος είχε δεχθεί τον ιεράρχη σε ακρόαση τον περασμένο Σεπτέμβρη στις 9 του μήνα – αναφέρθηκε σε αυτόν, υπενθυμίζοντας τη συμμετοχή του στο Concilio Vaticano II και την τρέχουσα υπηρεσία του σε ενορία.

ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Ποιμαντική επιστολή Ιεραρχίας

                  ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Αρ. Πρωτ.: 5606/2024      Σύρος, 23 Φεβρουαρίου 2024 Προς τους πιστούς της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα Αδελφοί μας και

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 24 Φεβρουαρίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου