Τα περιστέρια

Τα περιστέρια

Τα_περιστ.jpg

Υπάρχουν ζώα με σημαντικές ιδιότητες, τις οποίες οι άνθρωποι επιβάλλεται να μιμηθούμε. Όπως π.χ τα περιστέρια, τα οποία θεωρούνται ”ακέραια”, άκακα πουλιά και προσφέρουν χρήσιμες υπηρεσίες. Να έχετε την σύνεση που έχουν τα φίδια και την ακεραιότητα των περιστεριών, ήταν η σύσταση του Ιησού στους μαθητές του, όταν τους έστειλε στον κόσμο να κηρύξουν (Ματθ. 10,16).
Η εξυπνάδα των φιδιών φαίνεται και από το εξής. Όταν έρχεται η εποχή για να αλλάξουν το δέρμα τους, περνούν ξυστά από ένα πολύ στενό σημείο (βράχων συνήθως), στο οποίο μόλις και μετά βίας χωράνε. Με την τριβή που προκαλείται, το σώμα τους γδέρνεται και έτσι κατατρώγεται και πέφτει το παλιό δερμάτινο περίβλημά τους. Έξυπνη κίνηση απαλλαγής από κάτι περιττό! Συνετό ζώο το φίδι, αλλά και επικίνδυνο για τον άνθρωπο μερικές φορές.
Η Παναγία ονομάζεται και Περιστερά, η οποία γέννησε τον Ελεήμονα και το Άγιο Πνεύμα παρομοιάζεται με περιστέρι. Κατά την βάφτιση του Ιησού στον Ιορδάνη, την στιγμή που άνοιξαν οι ουρανοί και κατήλθε το Άγιο Πνεύμα, είχε μορφή περιστεριού. Ακόμη και σήμερα σε πολλά μέρη κατά τον αγιασμό των υδάτων, ενώ ψάλλεται το “Εν Ιορδάνη”, ο ιερέας απελευθερώνει λευκό περιστέρι, που συμβολίζει την ανάγκη ο κακοφορμισμένος κόσμος μας να γίνει λευκός, καθαρός.
Η Ελβετίδα ερευνήτρια της Βίβλου Silvia Schroer εκτιμά ότι το περιστέρι καθιερώθηκε ως φίλος του ανθρώπου όχι για το “άκακον”, την ακεραιότητά του, αλλά για την χρησιμότητά του, καθώς σε δύσκολες περιόδους αποτελεί εύκολη και πλούσια τροφή των ανθρώπων. Την εποχή του Ιησού τα περιστέρια αποτελούσαν εκλεκτό φαγητό για φτωχούς που δεν είχαν χρήματα να αγοράσουν αρνί ή κατσίκι. Σημαντική υπηρεσία προσφέρουν εξάλλου και σε καιρούς πολέμων, φυσικών καταστροφών ή έκτακτων περιστατικών, καθώς μεταφέρουν ειδήσεις. Πλήθος στοιχείων και μαρτυριών βεβαιώνουν ότι από τον πέμπτο προ Χριστού αιώνα τα περιστέρια κάλυπταν έκτακτες “ταχυδρομικές” ανάγκες. Ο Νώε στο τέλος του κατακλυσμού έστειλε δύο περιστέρια για να δουν αν είχε απομείνει ξηρά μετά την θεομηνία. Και ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες του, επέστρεψαν κρατώντας στο ράμφος τους κλαδί ελιάς. Αυτό τα καθιέρωσε ως σύμβολο ειρήνης που τόσο είναι χρήσιμη και αναγκαία σε όλες τις εποχές. Τα περιστέρια αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση και για μια άλλη διδακτική ιδιότητά τους: διαθέτουν μεγάλες ποσότητες τρυφερότητας, τις οποίες επιμελώς εκφράζουν προς το έτερο ήμισυ ή προς τα μικρά περιστέρια, τα λεγόμενα πιτσούνια. Πιτσούνια ονομάζονται και τα νεαρά ζευγαράκια των ανθρώπων, επειδή μεταξύ τους συμπεριφέρονται τρυφερά, κάτι που δυστυχώς ατονεί ή εξαφανίζεται συνήθως σε μεγαλύτερες ηλικίες, επειδή οι άνθρωποι διολισθαίνουν σε συναισθηματική απάθεια λόγω των μεριμνών και “συνεταιρισμών” του βίου.
Αν μάθουμε οι άνθρωποι να μελετάμε την συμπεριφορά των ζώων, θα μπορούμε να βγάζουμε κατάλληλα συμπεράσματα για την ζωή μας. Και αν μιμηθούμε τα άκακα, τρυφερά και χρήσιμα περιστέρια, είναι δυνατό να ανασυγκροτήσουμε τον βίο μας και να εκπληρώσουμε την αποστολή μας, να γίνουμε ουσιαστικοί: “ακέραιοι” άνθρωποι, χωρίς κακίες και μίση, τρυφεροί, χρήσιμοι προς τους άλλους ανθρώπους, αγγελιαφόροι καλών μηνυμάτων αγάπης, αλήθειας, ειρήνης και ανθρωπιάς.

Τάσος Μιχαλάς

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

15η Κυριακή του Έτους

15η  ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ (B)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ 17[16], 15                         Εγώ, Κύριε, μες στη δικαιοσύνη, θα δω το πρόσωπό Σου, θα χορτάσω

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΗΣ ΑΜΙΑΝΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΤΗΣ ΑΕΙΠΑΡΘΕΝΟΥ ΜΑΡΙΑΣ Σάββατο 13 Ιουλίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου