Αλλαγή στο τυπικό για την Τετάρτη των Τεφρών

Αλλαγή στο τυπικό για την Τετάρτη των Τεφρών

Αλλαγή.jpg

Η Ρωμαϊκή Σύνοδος για την Θεία Λατρεία, ανακοίνωσε το τυπικό που θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν οι ιερείς κατά την έναρξη της Σαρακοστής, δηλαδή την Τετάρτη των Τεφρών: Θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τη μάσκα προστασίας έναντι του κορωνοϊού και να προφέρουν μόνο μία φορά, τα προβλεπόμενα από το τυπικό, λόγια του σχετικού τυπικού για όλους τους παρόντες στο Ναό πιστούς.
Η πανδημία που προκαλείται από τον κορωνοϊό συνεχίζει να απαιτεί μια σειρά από περιοριστικά μέτρα που αντίκτυπο επίσης και στο λειτουργικό τυπικού. Εν όψει της έναρξης της Σαρακοστής του τρέχοντος έτους, την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου (Ρώμη),* η Ρωμαϊκή Σύνοδος για τη Θεία Λατρεία και την Τάξη των Μυστηρίων γνωστοποίησε στον ιστότοπό της τις διατάξεις που πρέπει να τηρηθούν την Τετάρτη των Τεφρών για την ευλογία και την τοποθέτηση της στάχτης στο κεφάλι των πιστών.
Ο ιερέας αφού ευλογήσει την τέφρα και την ραντίσει με αγιασμό – καθορίζει η ανακοίνωση – στρέφεται σε όσους είναι παρόντες και λέει μια φορά για όλους τα λόγια που προβλέπονται στο ρωμαϊκό λειτουργικό: “Μετανοείτε και πιστεύετε στο Ευαγγέλιο”, ή: “Ενθυμήσου, άνθρωπε ότι χώμα είσαι και στο χώμα θα επανέλθεις».
Στη συνέχεια αναφέρει η ανακοίνωση “ο ιερέας απολυμαίνει τα χέρια του και φοράει την προστατευτική μάσκα που πρέπει να καλύπτει την μύτη και το στόμα του, και στη συνέχεια αποθέτει την τέφρα σε εκείνους που τον πλησιάζουν ή, εάν χρειάζεται, πλησιάζει ο ίδιος εκείνους που παραμένουν στη θέση τους.” Ο ιερέας, «παίρνει την τέφρα και την αφήνει να πέσει στο κεφάλι όλων, χωρίς να πει τίποτα».

Η Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα από το έτος 1979 εορτάζει το Άγιο Πάσχα ακολουθώντας το Ιουλιανό Ημερολόγιο με σκοπό να εορτάζει την Εορτή των Εορτών με τη μεγάλη πλειονότητα των αδελφών Ορθοδόξων Χριστιανών.
Φέτος το Άγιο Πάσχα θα εορταστεί λοιπόν την Κυριακή 2 Μαίου και η έναρξη της Μεγάλης και Αγίας Τεσσαρακοστής για την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα θα γίνει την Τετάρτη των Τεφρών 17 Μαρτίου 2021.

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 26ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 1 Οκτωβρίου 2022                                              Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου