ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΡΩΤΟΥΝ: ΓΙΑTΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΡΩΤΟΥΝ: ΓΙΑTΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ

Πριν από μερικές μέρες, ενώ ήμουν σε δείπνο με κάποιους φίλου, άκουσα στην τηλεόραση  ότι ο Πάπας Φραγκίσκος  προέτρεπε τους γονείς να μαθαίνουν στα παιδιά τους να κάνουν σωστά το σημείο του σταυρού. 

Η μαμά δεν έχασε τότε  την ευκαιρία και με ρώτησε:  «Γιώργο για κάνε το σημείο του σταυρού, να δω αν το κάνεις σωστά». Εγώ τότε  έστρεψα τη ματιά μου ζητώντας βοήθεια από τον μπαμπά και εκείνος πρόθυμα βοήθησε. Μόνο που τη στιγμή  που έπρεπε να φέρει το χέρι στον ώμο, ήταν κάπως δισταχτικός  αν έπρεπε το χέρι να το φέρει  πρώτα στον δεξί ή τον αριστερό ώμο.

Η μαμά, που ξέρει περισσότερα από μας  κατεύθυνε τότε τον μπαμπά  λέγοντας του ότι το χέρι πάει πρώτα στον αριστερό ώμο και μετά στον δεξί ώμο και ότι είναι οι ορθόδοξοι  που σημειώνουν με το χέρι τους πρώτα τον δεξί ώμο και μετά τον αριστερό.

Είναι αληθινή αυτή η περιέργεια;  Και τι σημαίνει  το σημείο του σταυρού  για μας και για τους ορθοδόξους;

Ναι, το σημείο του σταυρού πρέπει να γίνεται σωστά και δεν έχεις άλλο να κάνεις από να ακολουθήσεις τις οδηγίες  της μαμάς, από πάνω προς τα κάτω και απ’ τα αριστερά προς τα δεξιά. Το γεγονός ότι σημειώνουμε το σώμα μας με το σημείο του σταυρού είναι ένας τρόπος  για να πούμε  ότι θέλουμε να συμμετέχουμε  στο μυστήριο του Χριστού και να είμαστε  πιστοί στο Ευαγγέλιό του.

Η ακρίβεια και η σημασία αυτού του σημείου  οδήγησε την Εκκλησία σε μερικές συζητήσεις,  που μερικές φορές δύσκολα καταλαβαίνουμε. Οι αδελφοί μας  των Ανατολικών Εκκλησιών κάνουν το σημείο του σταυρού  από πάνω προς τα κάτω  και από τα δεξιά προς τα αριστερά. Ο λόγος είναι απλός: ακολουθούν  «στον καθρέφτη»  τον τρόπο  που ο ιερέας ευλογεί το λαό. Δοκίμασε με τη μαμά  και τον μπαμπά: εάν μιμούμαστε  τον ιερέα όταν ευλογεί  και εσύ παρακολουθείς το χέρι του , θα κάνεις  το σημείο του σταυρού «αντίθετα»  Όμως  το πιο σημαντικό  είναι ότι κάθε φορά που επαναλαμβάνομε  αυτό το σημείο του σταυρού, γινόμαστε  λίγο «πιο καλοί μαθητές του  Χριστού».

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ  ΤΗΣ 3ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 23 Μαρτίου 2023    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου