Τα νησιά του Σολομώντα και η κλιματική αλλαγή

7

Τα νησιά του Σολομώντα και η κλιματική αλλαγή

Ήταν το 2016 όταν 5 ακατοίκητες περιοχές των Νησιών του Σολομώντα, στο Νότιο Ειρηνικό Ωκεανό, εξαφανίστηκαν εξαιτίας της αύξησης της στάθμης της θάλασσας η οποία οφειλόταν στην αύξηση της θερμοκρασίας της γης. Εδώ, μπορείτε να νιώσετε από πρώτο χέρι, τις συνέπειες του κακού που προκαλεί ο άνθρωπος στη γη και που χθες ο Πάπας, με ένα μήνυμά του, υπενθύμισε με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Προσευχής για την Προστασία της Δημιουργίας. Για πάνω από 20 χρόνια σε αυτά τα νησιά εργάζονται οι Σαλεσιανοί που είχαν προνοήσει να κατασκευάσουν σχολεία και εκκλησίες, βοηθώντας στη βελτίωση της κατάστασης πολλών οικογενειών.

Στην υπηρεσία του πληθυσμού
Από το 2007, ο σεβασμιότατος Luciano Capelli είναι επίσκοπος της διοίκησης του Gizo, για 35 χρόνια ήταν ιεραπόστολος στις Φιλιππίνες και στη συνέχεια εστάλη στα Νησιά του Σολομώντα, μετά από έναν καταστροφικό σεισμό. Πολλοί τον γνωρίζουν ως «ο ιπτάμενος επίσκοπος» επειδή είναι εξοπλισμένος με ένα ανεμόπτερο με κινητήρα που οδηγεί ο ίδιος και με το οποίο φτάνει ακόμη και στους πιο απομονωμένους, παρέχοντας τρόφιμα και φάρμακα. Η επισκοπική διοίκησή του αποτελείται από περίπου 40 νησιά, με συνολικό πληθυσμό 120.000 κατοίκους, εκ των οποίων το 15% είναι Καθολικοί. Πρόσφατα στο Nusabaruku, μια περιοχή χωριών ψαράδων, εγκαινιάστηκε ένα δημοτικό σχολείο για τα μικρά παιδιά που δυσκολεύονται με την καθημερινή μετάβασή τους στην πόλη Gizo με βάρκα. Φέτος, τα σχολεία των Σαλεσιανών θα βοηθήσουν στην εκπαίδευση 205 μικρών παιδιών.

Κοντά στους φτωχούς
«Είμαστε εκτεθειμένοι στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής – διηγείται ο σεβασμιότατος Capelli – στην περιοχή φτάνουν μετανάστες που ζουν σε επισφαλείς συνθήκες επειδή λείπουν βασικές υπηρεσίες». Ο επίσκοπος εξηγεί ότι οι απειλές που τους πλήττουν είναι πολλές: από την έλλειψη ψαριών επειδή δεν υπάρχουν πλέον ζωντανά κοράλλια γύρω από τις ακτές, έως τις πλημμύρες που αναγκάζουν πολλούς πληθυσμούς να μετακινηθούν και να ζήσουν παράνομα σε εδάφη που δεν του ανήκουν εξαιτίας των σεισμών και των τσουνάμι. «Ο Πάπας μας καλεί να αλλάξουμε πορεία, μας προτρέπει για μια μεγαλύτερη δικαιοσύνη και εδώ – εξηγεί ο ιεράρχης – βλέπουμε πως αυτό μας επηρεάζει στενά. Υπάρχουν άνθρωποι που κατέχουν πολλή γη και εκείνοι που ζουν σε καλύβες πάνω σε νησιά από νεκρά κοράλλια ή σε σπίτια με ξυλοπόδαρα στα μαγκρόβια δάση όπου ωστόσο μυρίζει άσχημα».

Η λεηλασία των τροπικών δασών
«Εδώ βλέπουμε την αδικία – λέει ο επίσκοπος του Gizo – εξαιτίας της έλλειψης χώρου όπου θα μπορούσε κάποιος να ζήσει με αξιοπρέπεια. Υπάρχει έλλειψη σχολείων, υπηρεσιών υγιεινής και υγείας για περίπου 150 οικογένειες». Αυτό που ανησυχεί είναι «ένα πρόβλημα – εξηγεί – που κανένας από τους ισχυρούς δεν φαίνεται να βλέπει», πρόκειται για την παρουσία ορισμένων πολυεθνικών «που επειδή δεν μπορούν να κόψουν ξυλεία στις χώρες τους, έρχονται εδώ και επιτίθενται στους πνεύμονές μας». Αυτό το τελευταίο αποτελεί μια πτυχή που ο Πάπας Φραγκίσκος έφερε στο φως μέσα από ένα βιντεο-μήνυμα αναφορικά με τον σκοπό προσευχής για τον μήνα Σεπτέμβριο που είναι αφιερωμένος στην Ώρα της Δημιουργίας: ένας μήνας προβληματισμού που ξεκίνησε χθες και έχει προγραμματιστεί έως τις 4 Οκτωβρίου, εορτή του αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης. Ο σεβασμιότατος Luciano Capelli αναφέρει ότι η Εκκλησία είναι αυτή που αντισταθμίζει τις τόσες πολλές ελλείψεις, ελπίζει να είναι σε θέση να συνεχίσει να υπηρετεί αυτούς τους ανθρώπους πνευματικά και υλικά για μεγάλο χρονικό διάστημα, εμπλέκοντας όλο και περισσότερους λαϊκούς. «Προς το παρόν – καταλήγει – είμαστε απαλλαγμένοι από την πανδημία, αλλά στους γείτονές μας στην Παπούα Νέα Γουινέα έχουν καταγραφεί περιστατικά, δεν το κρύβω, ανησυχούμε».

Μετάφραση: ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

26η Κυριακή του Έτους (Α)

26η    ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ (A)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Δαν   3,31.29.30.43.42 Όσα έκανες σ’ εμάς, Κύριε, τα έκανες με κρίση αληθινή. Αμαρτήσαμε σε όλα

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου