Ο άνθρωπος στο κέντρο της επιστημονικής έρευνας
Η επιστήμη, η τεχνολογία, η κοινωνία και η πολιτική κάθονται σε ένα κοινό τραπέζι και συζητούν για το περιβάλλον, τη δημόσια υγεία, τη βιωσιμότητα, λαμβάνοντας υπόψη ένα κείμενο που σχετίζεται με τον Πάπα Φραγκίσκο, την «Δοξασμένος να ‘Σαι». Η Τεργέστη φιλοξενεί αυτήν τη συζήτηση στους χώρους του EuroScience Open Forum (ESOF) 2020, μια κορυφαία διεθνή εκδήλωση στον τομέα με πάνω από 150 εκδηλώσεις, συνέδρια και εκθέσεις από τις 2 Σεπτεμβρίου.
Το βλέμμα της πόλης για την επιστήμη
Τα λόγια του Πάπα μεταφέρθηκαν από τον υπουργό Εξωτερικών του Κράτους του Βατικανού Καρδινάλιο Pietro Parolin ο οποίος εγκαινίασε την εκδήλωση, «ένας λόγος βαθιάς ευγνωμοσύνης», δήλωσε ο Giampaolo Crepaldi, επίσκοπος της Τεργέστης, υπενθυμίζοντας πώς «η πόλη του και η επιστήμη συμπορεύονται, δεδομένης της μεγάλης παρουσίας ερευνητικών κέντρων υψηλότερου επιπέδου». Λαμβάνοντας υπόψιν αυτό το γεγονότος, η επισκοπή – συνεχίζει ο ιεράρχης, «έχει ενεργοποιήσει ένα “Εργαστήριο Πίστης και Επιστημών” πριν από μερικά χρόνια. Ήταν ένα αίτημα από τη Σύνοδο της τοπικής Εκκλησίας την οποία και ενθάρρυνα με πεποίθηση και αποφασιστικότητα. Επιπλέον, χάρη στη σημαντική συμβολή της Περιφέρειας, ένα «Ινστιτούτο Ερευνών για την ηθική, την επιστήμη και τη θεολογία σε ένα οικουμενικό πλαίσιο» γεννιέται στην πόλη μας.
Ο ESOF, συνεχίζει ο Σεβασμιότατος Crepaldi, «θέλει να δώσει την δυνατότητα στον διάλογο επιστήμης, τεχνολογίας, κοινωνίας και πολιτικής. Μου φαίνεται, ως εκ τούτου, ιδιαίτερα σημαντικό ότι ο Καρδινάλιος Parolin εγκαινίασε το Euroscience Open Forum με μια παρέμβαση που δεν είναι απλώς τεχνική, αλλά ικανή να εντοπίσει ορίζοντες, να ενθαρρύνει πραγματικά ηθικές επιλογές, να ξανά τοποθετήσει τον άνθρωπο στο σύνολό του στο κέντρο και ως στόχο για κάθε κατάλληλη έρευνα».
Μετάφραση: π. Ιωαν.Σκλ