Σουδάν, συμφωνία με τους επαναστάτες. Ο Επίσκοπος της Χαρτούμ: βήμα προς τα εμπρός για ειρήνη

6

Σουδάν, συμφωνία με τους επαναστάτες. Ο Επίσκοπος της Χαρτούμ: βήμα προς τα εμπρός για ειρήνη

«Ένα βήμα προς τα εμπρός»: έτσι ο Σεβασμιότατος Michael Didi Adgum Mangoria, Αρχιεπίσκοπος Μητροπολίτης της Χαρτούμ, στο Σουδάν, καθορίζει την ειρηνευτική συμφωνία που υπογράφηκε στις 31 Αυγούστου μεταξύ της εθνικής κυβέρνησης και του Επαναστατικού Μετώπου του Σουδάν, μιας οργάνωσης που ενώνει των επαναστατικών ομάδων από τις Σουδανικές πολιτείες του Δυτικού Darfur, του Νότιου Kordofan και του Μπλε Νείλου. Η συμφωνία, η οποία θέτει τέρμα σε δεκαεπτά χρόνια εμφυλίου πολέμου, προβλέπει την επιστροφή στην πατρίδα τους των εκατομμυρίων ανθρώπων που εκτοπίστηκαν από τον πόλεμο, τη χορήγηση διοικητικής αυτονομίας στα κράτη του Δυτικού Darfur, του Νότιου Kordofan και του Γαλάζιου Νείλου, την ένταξη των στρατιωτικών δυνάμεων των πρώην ανταρτών στον σουδανικό στρατό εντός 39 μηνών και την ρύθμιση των εδαφών που παραδοσιακά χρησιμοποιούνται από τις διάφορες φυλετικές κοινότητες Η συμφωνία υπογράφηκε στην Juba, την πρωτεύουσα του Νοτίου Σουδάν, μια χώρα που συνέβαλε στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, δύο ομάδες ανταρτών αρνήθηκαν το έγγραφο και δεν συμμετείχαν σε αυτό. Για το λόγο αυτό, ο Σεβασμιότατος Didi προτρέπει τους πολιτικούς ηγέτες να «ενσωματώσουν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη που έχουν παραμείνει αποκλεισμένα», ώστε να καταστεί η συμφωνία πραγματικά «πλήρης».

Είναι απαραίτητη μια διαρκής ειρήνη
«Μια ειρηνευτική συμφωνία – εξηγεί ο ιεράρχης – γίνεται πλήρης όταν όλοι αυτοί που έχουν όπλα τηρούν την συμφωνία και κανένας δεν μένει πίσω». Ωστόσο, εκφράζοντας τη χαρά του για την κατάπαυση του πυρός και το τέλος των εχθροπραξιών, ο αρχιεπίσκοπος της Χαρτούμ επανέλαβε την ανάγκη για διαρκή ειρήνη, διότι «το τέλος της σύγκρουσης δεν μπορεί να εξομοιωθεί με μια πραγματική συμφιλίωση» και «ήρθε η ώρα όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να εκφράσουν την άποψή τους».
Η έκκληση του ιεράρχη ειπώθηκε επίσης και από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Εξωτερικών Υποθέσεων Josep Borrell, ο οποίος, σε επίσημο σημείωμα του, καθόρισε τη συμφωνία ως «ορόσημο για τη δημοκρατική και οικονομική μετάβαση του Σουδάν», καλώντας έτσι όλες τις εμπλεκόμενες ομάδες «να συμμετάσχουν στις ειρηνευτικές προσπάθειες προς όφελος των τοπικών κοινοτήτων».

Μετάφραση: π.Ιωαν.Σκλ.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική Ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 24 Απριλίου 2024

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024     Κατήχηση. Τα πάθη και οι αρετές. 16. Η ζωή της χάριτος

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου