«Τα μεγάλα εμπόδια με τους Ορθόδοξους έχουν λυθεί»
“Τα μεγάλα εμπόδια μεταξύ Καθολικών και Ορθόδοξων έχουν επιλυθεί κατά τη διάρκεια αυτών των 60 ετών διαλόγου” αναφέρει μέλος του Ποντιφικού Συμβουλίου για τον διάλογο
Επιλύονται μεγάλα εμπόδια στην ενότητα με τους Ορθόδοξους. Αυτήν την άποψη εξέφρασε σε συνέντευξή του ο ρ/καθολικός αξιωματούχος π.Jaromir Zadrapa επισημαίνοντας πως οι δύο πλευρές εξετάζουν τον δρόμο προς τα εμπρός, μετά από 10 αιώνες διαίρεσης.
Ο π.Jaromir Zadrapa είναι αξιωματούχος του Ποντιφικού Συμβουλίου για την Προώθηση της Χριστιανικής Ενότητας, και μιλώντας στην I.MEDIA, δήλωσε ότι τα μεγάλα εμπόδια μεταξύ Καθολικών και Ορθόδοξων έχουν επιλυθεί κατά τη διάρκεια αυτών των 60 ετών διαλόγου. Για αυτόν τον Τσέχο ιερέα που είναι υπεύθυνος για το διάλογο με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, το πρωτείο του Πάπα παραμένει το κύριο σημείο συζήτησης μεταξύ των δύο Εκκλησιών και εγείρει το ζήτημα της «μορφής» που θα λάβει η πλήρης ενότητα.
“Τα τελευταία 60 χρόνια έχουμε διανύσει πολύ δρόμο, έχει γίνει πολλή δουλειά. Από την Β’ Βατικάνεια Σύνοδο (1962-1965), αυτό το έργο έχει πραγματοποιηθεί σε δύο κατευθύνσεις: μία προς τη Δύση, απευθυνόμενοι στους Μεταρρυθμιστές αδελφούς μας και η δεύτερη προς την Ανατολή, μέσω διαλόγου με τους Ορθόδοξους αδελφούς μας. Σε θεολογικό επίπεδο πρώτα απ ‘όλα και μετά σε πρακτικό επίπεδο, έχουν γίνει πολλά. Πολύ λίγα πράγματα μένουν να γίνουν, πραγματικά. Θα μπορούσαμε να το συνοψίσουμε σε μία πρόταση: πώς θα επιτευχθεί αυτή η ενότητα; Το μόνο πρόβλημα είναι ότι ορισμένες ιδέες για το πώς να επιτευχθεί αυτή η ενότητα είναι πολύ διαφορετικές και δεν μπορούν να συγκλίνουν” ανέφερε.
Όσον αφορά τα τρέχοντα εμπόδια ο Ζάντραπα εξέφρασε την πρωτοφανή άποψη πως “όλα τα μεγάλα εμπόδια μεταξύ Ορθόδοξων και Καθολικών έχουν επιλυθεί με κοινές δηλώσεις”.
“Σήμερα συζητάμε για το ζήτημα του πρωτείου του Πάπα. Τι μορφή θα λάβει όταν είμαστε μαζί; Αυτές οι συζητήσεις, που είναι εκκλησιαστικής φύσης, βρίσκονται στο επίκεντρο των συνομιλιών μας τα τελευταία χρόνια. Από ιστορική άποψη, η διάλυσή μας είναι 10 αιώνων και είμαστε σε διάλογο μέσω αυτού του Συμβουλίου για μόλις 60 χρόνια. Ένα άλλο εναπομείναν πρόβλημα είναι ότι δεν υπήρχαν όλες οι Ορθόδοξες Εκκλησίες στις θεολογικές επιτροπές που είχαν συσταθεί από την αρχή αυτού του Ποντιφικού Συμβουλίου. Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας και η Ορθόδοξη Εκκλησία της Βουλγαρίας, για παράδειγμα, δεν αποτελούν μέρος αυτών. Φαίνεται επομένως δύσκολο να καταλήξουμε σε συμπεράσματα εάν δεν έχουν φωνή, ακόμη περισσότερο εάν τα συμπεράσματα είναι σημαντικά. Επομένως, δεν είναι πάντα μια εύκολη συζήτηση, αλλά υπό το φως της ιστορίας, προχωράμε γρήγορα και πρέπει να ευχαριστήσουμε τον Θεό. Το σημαντικό είναι να μην σταματήσει ο διάλογος” σχολιάζει.
Όταν ρωτήθηκε από θεολογικής απόψεως τι γίνεται πλέον με την προσωπικότητα της Παναγίας και αν δεν περιλαμβάνονται πλέον στην ημερήσια διάταξη, ο π.Zadrapa τόνισε: “Νομίζω ότι αυτό το θέμα δεν είναι πρόβλημα, αν και το θεωρούμε συχνά ως τέτοιο. Οι Καθολικοί αποδίδουν μεγάλη σημασία στο δόγμα της Αμόλυντης Σύλληψης, ενώ οι Ορθόδοξοι έχουν τα μάτια τους στραμμένα στο μυστήριο της Κοιμήσεως. Το πρώτο βλέπει στην αρχή της Ιστορίας του Χριστιανισμού, ενώ το δεύτερο βλέπει στο τέλος, το μέλλον. Ωστόσο, αυτά τα δύο οράματα δεν έρχονται σε αντίθεση μεταξύ τους. Αντιθέτως. Για μένα, είναι μια ανταλλαγή δώρων που μπορούμε να δώσουμε ο ένας στον άλλο ως Χριστιανοί και που η Μητέρα Εκκλησία έχει δημιουργήσει. Αυτές οι διαφορές μπορούν να επιτρέψουν την ανάπτυξη. Χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλον. Το σημαντικό είναι να δημιουργήσουμε φιλία. Είναι απαραίτητο να καθαρίσουμε τη μνήμη μας και να συνεχίσουμε τον διάλογο. Πιστεύουμε ότι πολλά πράγματα μας χωρίζουν, ενώ σήμερα δεν υπάρχει σχεδόν τίποτα, εκτός από το ζήτημα της υπεροχής του Πάπα, το οποίο παραμένει ένα σημαντικό σημείο”
Αναφορικά με το ζήτημα της Θείας Κοινωνίας και αν μπορεί ένας Ρ/Καθολικός να λάβει Κοινωνία σε Ορθόδοξη Λειτουργία ο π. Zadrapa επισήμανε: “Θεωρώ ότι αυτό είναι πραγματικά ένα εμπόδιο, ένα πολύ λυπηρό, πολύ ευαίσθητο σημείο. Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία επέτρεψε στους Καθολικούς να λάβουν Ιερή Κοινωνία για μερικά χρόνια, αλλά αυτό δεν είναι πλέον δυνατό. Εξακολουθούμε να συζητούμε αυτό το σημείο. Ωστόσο, αυτό το ερώτημα θα είναι αναμφίβολα το αποκορύφωμα της πλήρους κοινωνίας μεταξύ των δύο Εκκλησιών. Έχω μεγάλη ελπίδα σε αυτό το σημείο. Πρέπει να είμαστε υπομονετικοί και να προχωρήσουμε μαζί.
Τέλος αναφορικά με το vademecum (εγχειρίδιο) για επισκόπους που σύντομα θα δημοσιευτεί από το Συμβούλιο για την Προώθηση της Χριστιανικής Ενότητας, ο αξιωματούχος του Βατικανού ανέφερε: “Προς το παρόν, δεν μπορώ να πω πολλά. Θα παρουσιαστεί τον Νοέμβριο (2020) και ο Πάπας θα το σχολιάσει. Θα είναι ένα έγγραφο που θα είναι χρήσιμο για τους επισκόπους, ειδικά για τους νέους, προκειμένου να δημιουργηθεί κοινωνία με όλους τους ανθρώπους στις διοικήσεις τους, συμπεριλαμβανομένων άλλων Χριστιανών και μη πιστών”.
Μανώλης Κείος