Τα έργα ευσπλαχνίας είναι η οδός της αγάπης που ο Ιησούς μας διδάσκει

Τα έργα ευσπλαχνίας είναι η οδός της αγάπης που ο Ιησούς μας διδάσκει

Η αγάπη του Θεού είναι μια αγάπη χωρίς όρια. Το μεγαλείο της εκδηλώνεται στην μικρότητα και την τρυφερότητα, αυτά είπε ο Πάπας κατά την ομιλία του στην πρωινή Θεία Λειτουργία. Ο Χριστός δηλώνει, δεν μας ζητάει σπουδαίες ομιλίες για την αγάπη αλλά να κάνουμε μικρές συγκεκριμένες χειρονομίες ως μια συνέχεια Εκείνου

Η Εκκλησία σήμερα γιορτάζει την επίσημη εορτή της Ιεράς καρδίας του Ιησού και ο Πάπας Φραγκίσκος ξεκινά την ομιλία του λέγοντας ότι θα μπορούσαμε να πούμε ότι σήμερα είναι η γιορτή της αγάπης του Θεού και πάνω σε αυτό το θέμα αφιερώνει τη σκέψη του κατά την πρωινή Θεία Λειτουργία στον Οίκο Santa Marta.

Ο Θεός πάντα αγαπά πρώτος

Αμέσως αποσαφηνίζει: δεν είμαστε εμείς που αγαπήσαμε τον Θεό, αλλά είναι Εκείνος που «μας αγάπησε πρώτος. Εκείνος είναι ο πρώτος που αγαπά». Μια αλήθεια που οι προφήτες εξηγούσαν με το σύμβολο του άνθους της αμυγδαλιάς, το πρώτο που ανθίζει την άνοιξη και ο Πάπας επαναλαμβάνει: «Έτσι είναι ο Θεός: πάντα πρώτος. Μας περιμένει πρώτος, μας αγαπά πρώτος, μας βοηθά πρώτος».

Η αγάπη του Θεού δεν έχει όρια

Αλλά δεν είναι εύκολο να κατανοήσουμε την αγάπη του Θεού. Στο απόσπασμα της Επιστολής που μόλις ακούσαμε, ο απόστολος Παύλος μιλά πράγματι για «τον ανεξιχνίαστο πλούτο του Χριστού», για ένα κρυφό μυστήριο.

Είναι μια αγάπη που δεν μπορεί να γίνει κατανοητή. Μια αγάπη του Χριστού που υπερβαίνει κάθε γνώση. Υπερβαίνει τα πάντα. Τόσο μεγάλη είναι η αγάπη του Θεού. Και ένας ποιητής έλεγε ότι είναι όπως «η θάλασσα χωρίς ακτές, χωρίς πυθμένα…» αλλά μια θάλασσα χωρίς όρια. Και αυτή είναι η αγάπη που πρέπει να κατανοήσουμε, η αγάπη που λαμβάνουμε.

Η παιδαγωγική του Θεού

Ο Κύριος καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας της σωτηρίας, μας αποκάλυψε την αγάπη του, «υπήρξε ένας σπουδαίος παιδαγωγός», λέει ο Πάπας και, επαναλαμβάνοντας τα λόγια του προφήτη Ωσηέ από το απόσπασμα που αναγνώστηκε, εξηγεί ότι δεν το αποκάλυψε με δύναμη: «Όχι. Ας ακούσουμε: «Εγώ δίδαξα στο λαό μου πώς να περπατά, κρατώντας τον από το χέρι. Τον φρόντισα». Κρατώντας τον από το χέρι, ήμουν πλησίον του: όπως ένας πατέρας».

Θεέ μου, πώς εκδηλώνεται η αγάπη; Με σπουδαία πράγματα; Όχι: γίνεται όλο και πιο μικρή, όλο και πιο μικρή, όλο και πιο μικρή, με χειρονομίες τρυφερότητας, καλοσύνης. Γίνεται μικρή. Μας προσεγγίζει. Και με αυτή την εγγύτητα, με το να γίνεται όλο και πιο μικρή, Εκείνος μας κάνει να καταλάβουμε το μεγαλείο της αγάπης. Το σπουδαίο γίνεται κατανοητό μέσα από το μικρό.

Το μεγαλείο που εκφράζεται μέσα από τη μικρότητα

Τέλος, ο Θεός στέλνει τον Υιό του, αλλά «τον στέλνει ως σάρκα» και ο Υιός «ταπεινώνεται» μέχρι θανάτου». Αυτό είναι το μυστήριο της αγάπης του Θεού: το μέγιστο μεγαλείο που εκφράζεται μέσα από τη μικρότερη μικρότητα και ο Φραγκίσκος λέει ότι έτσι μπορεί να γίνει κατανοητή και η χριστιανική πορεία.

Όχι λόγια για την αγάπη, αλλά συγκεκριμένες πράξεις

Επομένως, δεν είναι απαραίτητε – καταλήγει – μεγάλες συζητήσεις πάνω στην αγάπη, αλλά άντρες και γυναίκες «που ξέρουν να κάνουν αυτά τα μικρά πράγματα για τον Ιησού, για τον Πατέρα». Τα έργα ευσπλαχνίας «αποτελούν τη συνέχεια αυτής της αγάπης, η οποία γίνεται ολοένα και πιο μικρή, έρχεται σε εμάς, και εμείς την προωθούμε».

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

3η Κυριακή του Πάσχα (B)

3η   ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ (B)     ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ 66[65],1-2                         Αλαλάξετε στο Θεό όλη η γη, ψάλετε στη δόξα του Ονόματός

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 2ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 18 Μαΐου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου