Οι ψευδείς κατηγορίες αποτελούν θανατηφόρο δηλητήριο
Στο σημερινό Ευαγγέλιο οι γραμματείς επιτίθενται στον Ιησού: «κατέχεται από τον Σατανά». Πάπας Φραγκίσκος: Ο Θεός μας ελευθερώνει από τον πειρασμό να καταστρέφουμε κακόβουλα τη φήμη του άλλου. Η νέα οικογένεια του Χριστού βασίζεται «στην αγάπη του που μας ενώνει»
Οι ψευδείς κατηγορίες με τις οποίες κάποιος επιθυμεί να καταστρέψει την καλή φήμη του άλλου, από φθόνο για την καλοσύνη του, αποτελούν «ένα θανατηφόρο δηλητήριο». Αυτό υπογραμμίζει ο Πάπας Φραγκίσκος πριν από την προσευχή Angelus αυτής της Κυριακής, της δέκατης του έτους, σχολιάζοντας το Ευαγγέλιο του Μάρκου και τις δύο «παρανοήσεις» που αντιμετωπίζει ο Ιησούς: εκείνη των γραμματέων και εκείνη των μελών της οικογένειάς του.
Οι γραμματείς φλυαρούν
Οι γραμματείς, για να δυσφημίσουν τον Ιησού στα μάτια του κόσμου, ο οποίος τον αναζητούσε για να θεραπευθεί στο σώμα και στο πνεύμα, αρχίζουν «τις φλυαρίες», του στερούν την εξουσία και τον κατηγορούν ότι διακατέχεται από τον Βελζεβούλ και ότι εξαφάνιζε τα δαιμόνια μέσω του αρχηγού των δαιμόνων. Ο Ιησούς, εξηγεί ο Πάπας στα 20 χιλιάδες άτομα στην πλατεία και στα εκατομμύρια συνδεδεμένων μέσω των μέσων ενημέρωσης, αντιδρά με λόγια ισχυρά και σαφή, «επειδή εκείνοι οι γραμματείς, ίσως χωρίς να το συνειδητοποιούν, διαπράττουν την σοβαρότερη αμαρτία: της άρνησης και της βλασφημίας της Αγάπης του Θεού ο οποίος είναι παρών και εργάζεται» σε Αυτόν.
Η βλασφημία είναι η αμαρτία ενάντια στο Άγιο Πνεύμα, η μοναδική ασυγχώρητη αμαρτία, επειδή ξεκινά από το κλείσιμο της καρδιάς προς την ευσπλαχνία του Θεού που ενεργεί στον Ιησού.
Ο Θεός μας ελευθερώνει από τον πειρασμό να κατηγορούμε ψευδώς
Ένα επεισόδιο, συνεχίζει ο Φραγκίσκος, που περιέχει μια προειδοποίηση για όλους εμάς: μπορεί να συμβεί ένας ισχυρός φθόνος για την καλοσύνη και τα καλά έργα ενός ατόμου να μας οδηγήσει σε εσφαλμένη κατηγορία. Εδώ υπάρχει ένα πραγματικά θανατηφόρο δηλητήριο: η κακία με την οποία, με προμελετημένο τρόπο, κάποιος επιθυμεί να καταστρέψει την καλή φήμη του άλλου. Ο Θεός μας ελευθερώνει από αυτόν τον φοβερό πειρασμό!
Ας εξομολογηθούμε αμέσως, αυτό καταστρέφει οικογένειες και κοινωνίες
Και αν, εξετάζοντας τη συνείδησή μας, εξηγεί ο Ποντίφικας, «συνειδητοποιήσουμε ότι αυτό το ζιζάνιο φυτρώνει μέσα μας, ας πάμε αμέσως να εξομολογηθούμε», πριν αναπτυχθεί και παράγει τα κακά αποτελέσματά του. «Προσέχετε – προειδοποιεί – αυτή η στάση καταστρέφει οικογένειες, κοινότητες ακόμη και την κοινωνία».
Ο Ιησούς δεν τρώει, πρώτα θεραπεύει τον κόσμο
Η δεύτερη παρανόηση που αναφέρεται στο Ευαγγέλιο του Μάρκου είναι αυτή των συγγενών του Ιησού, οι οποίοι ανησυχούσαν «επειδή η καινούργια περιπετειώδης ζωή του τους φαινόταν μια τρέλα». Πράγματι, για να θεραπεύσει τους αρρώστους και τους αμαρτωλούς, ο Σωτήρας δεν είχε χρόνο ούτε για να φάει. «Έτσι ήταν ο Ιησούς – σχολιάζει ο Πάπας – πρώτα ο κόσμος».
Εκείνος που κάνει το θέλημα του Θεού είναι αδελφός του Ιησού
Στη συνέχεια η οικογένειά του αποφασίζει να τον φέρει πίσω στη Ναζαρέτ και όταν φτάνουν εκεί που ο Ιησούς κήρυττε, στέλνουν να τον ειδοποιήσουν. Στην είδηση «η μητέρα σου, τα αδέλφια και οι αδελφές σου είναι έξω και σε αναζητούν», ο Χριστός απάντησε: «Ποια είναι η μητέρα μου και ποια είναι τα αδέλφια μου;» και υποδεικνύοντας τους ανθρώπους που είχαν μαζευτεί γύρω του για να τον ακούσουν: «Ιδού η μητέρα και τα αδέλφια μου! Επειδή αυτός που κάνει το θέλημα του Θεού, για μένα είναι αδελφός, αδελφή και μητέρα».