Η Εκκλησία θεωρεί παιδιά της όλους τους πρόσφυγες και δεν θα πάψει να ενεργεί για την φροντίδα και την ανακούφισή τους

Η Εκκλησία θεωρεί παιδιά της όλους τους πρόσφυγες και δεν θα πάψει να ενεργεί για την φροντίδα και την ανακούφισή τους

«Η Εκκλησία θεωρεί παιδιά της όλους τούς πρόσφυγες και δεν θα πάψει να συνδράμει ενεργά και συντονισμένα για την φροντίδα και την ανακούφισή τους» τόνισε στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ κατά τις εργασίες του 9ου Διεθνούς Οικολογικού Συμποσίου με θέμα: «Για μια πιο πράσινη Αττική: Συντηρώντας τον πλανήτη και προστατεύοντας τους κατοίκους του» (Toward a Greener Attica – Preserving the Planet and Protecting its People) που διεξάγεται από τις 5 έως τις 8 Ιουνίου στην Ύδρα και στις Σπέτσες.

Ο Σεβασμιώτατος ανέφερε πως το ζήτημα του φυσικού περιβάλλοντος βρίσκεται πάντοτε στο επίκεντρο της Ορθοδόξου θεολογικής προβληματικής, ενώ εξήρε τον πολυδιάστατο ρόλο, καθώς και την παγκοσμίου σημασίας περιβαλλοντική δραστηριότητα του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος με την οικολογική του ευαισθησία κατάφερε να συγκεντρώσει γνήσιο προβληματισμό και να κινητοποιήσει σύμπασα την ανά τον κόσμο Ορθοδοξία.

Στην ομιλία του, πως ως θέμα είχε την περίπτωση της Ελλάδος στο μείζον ζήτημα του προσφυγικού, ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι το προσφυγικό, λόγω των διεθνών συγκυριών, έχει μετατραπεί σε ένα από τα μεγαλύτερα δράματα της σύγχρονης ιστορίας, το οποίο προκάλεσε εμφανέστατα αδιέξοδα στην γενικότερη ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση, αλλά και έναν έντονο διχασμό στα νομικά πλαίσια των κρατώ-μελών.

Ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε τόσο την προσφορά, όσο και την φιλανθρωπική δραστηριότητα της Εκκλησίας της Ελλάδος στο προσφυγικό, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Η Εκκλησία της Ελλάδος, από την πρώτη κιόλας στιγμή πού ξέσπασε ἡπροσφυγικήκρίσηστηχώραμαςβρέθηκεδίπλαστους πρόσφυγες, οργανώνοντας και συστηματοποιώντας ένα σημαντικό δίκτυο ενοριακών φιλανθρωπικών δράσεων, το οποίο αποτέλεσε έναν πράγματι επαναστατικό τρόπο αλληλεγγύης», ενώ σε άλλο σημείο τόνισε: «η Εκκλησία της Ελλάδος φρόντισε με όλες της τις δυνάμεις να ενισχύσει τον όλο άνθρωπο, εκφράζοντας έμπρακτα την αγάπη της στην εικόνα του Θεού, στεκόμενη δίπλα στον κάθε πρόσφυγα αδελφό μας, αφού η Εκκλησία θέλει να βλέπει τον κάθε έναν από εμάς ως το τιμιώτατο πλάσμα της δημιουργίας, για το οποίο ο Χριστός έδωσε το αίμα Του».

Ο Μητροπολίτης κ. Γαβριήλ επεσήμανε επίσης την πολυσήμαντη δράση της ΜΚΟ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ, η οποία με πρωτεργάτη τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο, ανέπτυξε ένα ευρύτατο δίκτυο εξειδικευμένων δομών και δράσεων καθώς και ένα εκτεταμένο πρόγραμμα ανθρωπιστικής βοήθειας, συνεισφέροντας τα μέγιστα τόσο στην φροντίδα, όσο και στην ενσωμάτωση των προσφύγων στο Ευρωπαϊκό πολιτισμικό και κοινωνικό περιβάλλον.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική Ακρόαση Πάπα Φραγκίσκου, 22 Μαρτίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2023   Κατήχηση. Το πάθος για τον ευαγγελισμό: ο αποστολικός ζήλος του πιστού. Η

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023 ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν  Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου