Τα αρχεία του Βατικανού δεν θα λέγονται πλέον «μυστικά»

Τα αρχεία του Βατικανού δεν θα λέγονται πλέον «μυστικά»

Τα «Μυστικά αρχεία του Βατικανού» που περιλαμβάνουν εκατομμύρια ντοκουμέντα σε μια ιστορική περίοδο που εκτείνεται σε 12 αιώνες, παύουν πλέον να αποκαλούνται «μυστικά».

Ο Πάπας Φραγκίσκος αποφάσισε σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters να μετονομάσει τα αρχεία αυτά σε «Αποστολικά Αρχεία του Βατικανού». Όπως διαβάζουμε ανάμεσα στα αρχεία αυτά περιλαμβάνονται οι επιστολές του Βασιλιά Ερρίκου Η’ της Αγγλίας που ζητούσε να πάρει διαζύγιο από την Αικατερίνη της Αραγωνίας και να παντρευτεί την Άννα Μπολέιν. Τα γεγονότα αυτά και η άρνηση του Πάπα Κλήμη Θ’ να δώσει το διαζύγιο οδήγησαν στην απόσχιση της αγγλικανικής εκκλησίας από την Καθολική εκκλησία.

Ανάμεσα στα εκατομμύρια αρχεία περιλαμβάνονται σύμφωνα με το Reuters και τα πρακτικά της δίκης του 1633 σε βάρος του αστρονόμου Γαλιλαίου από την Ιερά Εξέταση που κατέληγαν στην καταδίκη του ως αιρετικού για την διαπίστωσή τους πως η γη κινείται γύρω από τον ήλιο.

Τι είναι τα μυστικά αρχεία του Βατικανού

Με τον όρο μυστικά αρχεία του Βατικανού (λατινικά: Archivum Secretum Apostolicum Vaticanum, Μυστικά Αρχεία Αποστολικού Βατικανού) αποκαλείται το κτήριο όπου φυλάσσονται τα κρατικά έγγραφα και η αλληλογραφία του κράτους του Βατικανού. Αποτελούν ιδιοκτησία του εκάστοτε Πάπα, και με τον θάνατο ή παραίτηση του η ιδιοκτησία περνά στον επόμενο Πάπα.

Έως τις αρχές του 17ου αιώνα βρίσκονταν στην βιβλιοθήκη του Βατικανού, διαχωρίστηκαν όμως μετά από ενέργεια του Πάπα Παύλου Ε' στον δικό τους χώρο με εξαιρετικά περιορισμένη πρόσβαση. Παρέμειναν απρόσιτα σε εξωτερικούς μελετητές έως το 1881, όταν ο Πάπας Λέων ΙΓ' επέτρεψε την μερική πρόσβαση περιορισμένων τμημάτων αρχείου σε εξωτερικούς μελετητές, ρύθμιση που ισχύει έκτοτε.

Αλλάζει το όνομα στα μυστικά αρχεία του Βατικανού

Το Βατικανό αποφάσισε τη Δευτέρα την μετονομασία προκειμένου να απαλειφθεί ο όρος «μυστικά» που, σύμφωνα με την Καθολική εκκλησία είχε περισσότερο την έννοια «ιδιωτικά», παρά απόκρυφα. Τα αρχεία αυτά αποτελούν μια από τις πιο σημαντικές πηγές πληροφόρησης στον κόσμο. Με ράφια που εκτείνονται σε 85 χιλιόμετρα και υπόγειες κρύπτες, τα αρχεία αυτά είναι προσβάσιμα σε ερευνητές μόνο έπειτα από ειδική άδεια.

Επιπλέον, τα αρχεία που αφορούν στην περίοδο μεταξύ 1939 και 1958, και του ποντίφικα Πίου παραμένουν ακόμη απόρρητα και αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα τον ερχόμενο Μάρτιο. Τα έγγραφα αυτά, επιστολές και αλληλογραφίες του Πάπα, αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από την εβραϊκή κοινότητα, καθώς αφορούν στην περίοδο του Ολοκαυτώματος.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 19 Ιουνίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 18 Ιουνίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου