ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΣΤΗ ΝΑΞΟ

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΣΤΗ ΝΑΞΟ


Την Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στα Γραφεία της Αρχιεπισκοπής μας στη Νάξο στην οποία έλαβαν μέρος: ο Αρχιεπίσκοπος Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Μητροπολίτης παντός Αιγαίου κ. Νικόλαος, ο Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων κ. Δημήτριος Αθανασούλης, ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Μανώλης Μαργαρίτης, ο εφημέριος του Μητροπολιτικού μας Ναού π. Γεώργιος Παλαμάρης και ο Αντιδήμαρχος κ. Δημήτριος Λιανός.

Η σύσκεψη έγινε με σκοπό:

Την ενημέρωση για την απόφαση ένταξης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020» του έργου «Νησίδα Μουσείων Κάστρου Χώρας Νάξου» επιλέξιμης δημόσιας δαπάνης 2.300.000 ευρώ, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και υπεγράφη από τον Περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο.

Το έργο αφορά στη μετατροπή του Κάστρου Χώρας Νάξου, το οποίο κατασκευάστηκε το 1207, σε ανοιχτό μουσείο. Όλα τα σημαντικά κατάλοιπα του μεσαιωνικού συγκροτήματος (κτίριο Αρχαιολογικού Μουσείου, Πύργος Γλέζου ή Crispi, και κτίριο Αεροπορίας) θα σημανθούν κατάλληλα και θα διασυνδεθούν νοηματικά και χωροταξικά με ενημερωτικές πινακίδες, με σημάνσεις διαδρομών και με δημιουργία σχετικής ψηφιακής εφαρμογής ξενάγησης – περιήγησης για έξυπνες συσκευές. Βασικά σημεία του ανοιχτού μουσείου αποτελούν τα τρία μουσειακά κελύφη. Στα τρία μεσαιωνικά κτίρια και στο άμεσο περιβάλλον τους, θα υλοποιηθούν εργασίες στερέωσης, αποκατάστασης και αναβάθμισης των υποδομών τους. Τέλος, οργανώνεται σε αυτά εξ αρχής μια ενιαία μόνιμη έκθεση με τον χαρακτήρα Θεματικού Μουσείου για τον πολιτισμό της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων διαχρονικά.

Η συνεργασία μεταξύ Εφορείας Αρχαιοτήτων  Κυκλάδων, Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου θα βοηθήσει στην απρόσκοπτη έναρξη, διεξαγωγή και διεκπεραίωση των προβλεπομένων εργασιών, με σκοπό το προγραμματισμένο έργο να αποτελέσει ένα νέο ιστορικό δεδομένο που θα συμβάλει την προβολή της ιστορίας της Νάξου και ιδιαίτερα του Κάστρου Νάξου που είναι η ελκυστική Ακρόπολη του νησιού.

Η συνεργασία μεταξύ των εκπροσώπων των τριών  εμπλεκομένων θεσμών στην υλοποίηση του συγκεκριμένου αυτού έργου ήταν άψογη.

Η γνωριμία μας με τον Προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων κ. Δημήτριο Αθανασούλη, ήταν  ευτυχής και η εγγύηση για τη συνέχιση της αγαστής συνεργασίας μαζί, που θα φέρει το ποθητό για όλους μας αποτέλεσμα.

Ο Φορέας υλοποίησης του έργου είναι το Υπουργείο Πολιτισμού και ειδικότερα η Εφορία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων. η οποία ολοκλήρωσε τον φάκελο των μελετών.

Ως  ημερομηνία έναρξης της Πράξης ορίζεται η 01/09/2017 και λήξης η 30/06/2021.

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 4ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 31 Ιανουαρίου 2023                                              Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου