Η εορτή της Αγίας Δωρεάς στο Κάστρο της Χώρας Νάξου. (γράφει ο Γιάννης Λογαράς, φιλόλογος)

Η εορτή της Αγίας Δωρεάς στο Κάστρο της Χώρας Νάξου.
(γράφει ο Γιάννης Λογαράς, φιλόλογος)


Μια σημαντική εορτή της πόλης και του νησιού είναι η εορτή της Αγίας Δωρεάς (δηλ. ανάμνηση της προσφοράς των τιμίων δώρων του Θεού στον άνθρωπο για τη σωτηρία του ή το μυστήριο της θείας ευχαριστίας) που τελείται επίσημα τον Ιούλιο στο Κάστρο της Χώρας Νάξου.
Εφέτος την Κυριακή 23 Ιουλίου 2017 τελέστηκε από τον Μητροπολίτη Νάξου-Τήνου (των Καθολικών) κ. Νικόλαο συμπαραστατουμένου από τούς ιερείς πατέρα Εμμανουήλ Ρεμούνδο και πατέρα Γεώργιο Παλαμάρη θεία λειτουργία στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό της Υπαπαντής και στη συνέχεια έγινε λιτάνευση των Τιμίων Δώρων σε ειδική μεταλλική θήκη (την οποία κρατούσε ο Μητροπολίτης) σε κεντρικούς δρόμους του Κάστρου, με σύντομη δέηση σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο πλάι στον Ενετικό πύργο και κατόπιν προσευχή στον Ναό της Αμώμου Συλλήψεως (Καπέλα Καζάντζα, παρεκκλήσι των Δουκών, δίπλα στο σημερινό Αρχαιολογικό Μουσείο) και επιστροφή στον Μητροπολιτικό Ναό και ολοκλήρωση της θρησκευτικής ακολουθίας εκεί.
Κατόπιν ο Μητροπολίτης εδεξιώθη τούς επισήμους και τον λαό (Καθολικούς και Ορθοδόξους) στο παρακείμενο Μέγαρο της Καθολικής Αρχιεπισκοπής.
Πολυμελής χορωδία με συνοδεία των ήχων πιάνου και βιολιού απέδωσαν τούς θρησκευτικούς ύμνους κατά τη διάρκεια της θείας λειτουργίας.
Παρέστησαν ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Μανόλης Μαργαρίτης, ο πρώην Δήμαρχος Νάξου κ. Βασίλης Κόκκοτας, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι αρχών και υπηρεσιών του νησιού και πολυπληθές εκκλησίασμα και άλλοι.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

15η Κυριακή του Έτους

15η  ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ (B)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ 17[16], 15                         Εγώ, Κύριε, μες στη δικαιοσύνη, θα δω το πρόσωπό Σου, θα χορτάσω

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΗΣ ΑΜΙΑΝΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΤΗΣ ΑΕΙΠΑΡΘΕΝΟΥ ΜΑΡΙΑΣ Σάββατο 13 Ιουλίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου