Συνάντηση στο Βατικανό για την κρίση

7

Συνάντηση στο Βατικανό για την κρίση

Στη συνάντηση που προωθήθηκε από το Ρωμαϊκό Δικαστήριο για την ανάπτυξη του ανθρώπου συμμετείχαν περίπου πενήντα καθολικές φιλανθρωπικές οργανώσεις, εκπρόσωποι τοπικών επισκοπών, εκκλησιαστικών ιδρυμάτων και μοναχικών ταγμάτων που λειτουργούν στις δύο χώρες, και των Αποστολικών Νούντσιων των περιοχών. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά από τις 4.00 μ.μ. και ένα βίντεο από τον Πάπα θα μεταδοθεί στην αρχή της συνάντησης.

Στόχοι
«Η συνάντηση – διαβάζουμε στο δελτίο τύπου – έχει ιδιαίτερη σημασία σε αυτήν την εποχή πανδημίας και κρίσης, η οποία βλέπει αλληλένδετα τα προβλήματα υγείας, της οικονομικής, της κοινωνικής και της πολιτικής φύσης. Στόχος του, σε συνέχεια της πορείας που έχει ακολουθηθεί τα τελευταία χρόνια, είναι να προσφερθεί ως στιγμή προβληματισμού, αδελφικής κοινωνίας και συντονισμού μεταξύ όλων των εκκλησιαστικών ιδρυμάτων που συμμετέχουν στα έργα φιλανθρωπίας και βοήθειας υπέρ των πληγέντων πληθυσμών σε όλη Περιοχή της Μέσης Ανατολής σε αυτήν την ανθρωπιστική κρίση, στην οποία ο Άγιος Πατέρας έχει επανειλημμένα θέσει την προσοχή της κοινής γνώμης». Πρόκειται επίσης για «απολογισμό του έργου που έχουν κάνει μέχρι τώρα οι καθολικές φιλανθρωπικές οργανώσεις στο πλαίσιο της κρίσης στον Λίβανο και της πανδημίας του COVID-19, μέσω ανταλλαγής πληροφοριών σχετικά με την παρούσα κατάσταση και τις απαντήσεις της Εκκλησίας» και μέσω της «συζήτησης των κρίσιμων ζητημάτων που έχουν προκύψει, αλλά, και τον προσδιορισμό προτεραιοτήτων για το μέλλον· να αναλύσει την κατάσταση των χριστιανικών κοινοτήτων που διαμένουν σε χώρες που πλήττονται από τον πόλεμο, προωθώντας τη συνέργεια μεταξύ εκκλησιαστικών οργανισμών και της τοπικής εκκλησίας. Ένα ιδιαίτερο προβληματισμό θα δοθεί φέτος στο θέμα της ολοκληρωμένης ανάπτυξης, καθώς και στις ρεαλιστικές προοπτικές μιας εθελοντικής επιστροφής των εσωτερικά εκτοπισμένων ατόμων και προσφύγων στις κοινότητες καταγωγής τους», διαβάζουμε.

Ανθρωπιστική βοήθεια
Η σύγκρουση στη Συρία και το Ιράκ προκάλεσε στην πραγματικότητα μια από τις πιο σοβαρές ανθρωπιστικές κρίσεις τις τελευταίες δεκαετίες. Εκτός από τη διπλωματική δραστηριότητα, η Αγία Έδρα συμμετέχει ενεργά σε προγράμματα αλληλεγγύης και ανθρωπιστικής βοήθειας. «Το εκκλησιαστικό δίκτυο, στο σύνολό του, από το 2014 έχει διαθέσει πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια για την αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης, φτάνοντας πάνω από 4 εκατομμύρια μεμονωμένους δικαιούχους ετησίως», εξηγεί η δήλωση, καθιστώντας επίσης γνωστό ότι «σύμφωνα με πηγές του ΟΗΕ, επί του παρόντος 11 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία, ενώ περισσότερα από 6 εκατομμύρια εσωτερικά διεσπαρμένους· στο Ιράκ, οι αριθμοί θα αντιστοιχούσαν σε πάνω από 4 εκατομμύρια άτομα που χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια και περισσότερα από 1 εκατομμύριο εσωτερικά διεσπαρμένα άτομα. Ωστόσο, τονίζεται ότι όλες οι χώρες της περιοχής πλήττονται από τη σοβαρή ανθρωπιστική κρίση, ιδίως από τον Λίβανο, την Τουρκία και την Ιορδανία».

Μετάφραση: π.Ιωαν.Σκλ.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου