Συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την απελευθέρωση των σκλάβων του σήμερα

Συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την απελευθέρωση των σκλάβων του σήμερα

Πάπας Φραγκίσκος: «Για να απελευθερώσουμε τους καταπιεσμένους, τους απορριφθέντες και τους σκλάβους του σήμερα, είναι απαραίτητο να προωθήσουμε έναν ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο με τους κυβερνώντες».

Οι συνθήκες στις οποίες εξαναγκάζονται εκατομμύρια μεταναστών και προσφύγων είναι απάνθρωπες. Εκείνος που αναγκάζεται να εγκαταλείψει την πατρίδα του, πολύ συχνά γίνεται θύμα «κάθε είδους εξαπάτησης, βίας και εκμετάλλευσης». Από τα κράτη χρειάζονται πιο αποτελεσματικές λύσεις για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που θέτουν τα φαινόμενα μετανάστευσης. Αυτό δήλωσε ο Πάπας Φραγκίσκος σήμερα το πρωί στη συνάντηση που είχε με τα μέλη της Commissione Internazionale Cattolic aperla Migrazione (Διεθνούς Καθολικής Επιτροπής για τη Μετανάστευση). Ο   Κύριος – είπε ο Άγιος Πατέρας – έστειλε τον «Μωυσή στον Φαραώ για να τον πείσει να ελευθερώσει το λαό του». Σήμερα ένας άλλος λαός που αποτελείται από εκατομμύρια καταπιεσμένους, περιμένει να απελευθερωθεί:

Προκειμένου να απελευθερωθούν, οι καταπιεσμένοι, οι απορριφθέντες και οι σκλάβοι του σήμερα, είναι απαραίτητο να προωθήσουμε έναν ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο με τους κυβερνώντες, ένα διάλογο που θα στηρίζεται στην εμπειρία που έχουν βιώσει, στα βάσανα και στις προσδοκίες του λαού, ώστε να αναγνωρίσει καθένας τις ευθύνες του. Οι διαδικασίες που δρομολογούνται από τη διεθνή κοινότητα για ένα παγκόσμιο σύμφωνο για τους πρόσφυγες και ένα άλλο για την ασφαλή, ομαλή και τακτική μετανάστευση αντιπροσωπεύουν ένα προνομιούχο χώρο για τη διεξαγωγή αυτού του διαλόγου.

Τα κράτη να περάσουν από τα λόγια σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις

Η ποιμαντική φροντίδα της Εκκλησίας προς τους μετανάστες και τους πρόσφυγες – πρόσθεσε ο Πάπας – αποτελεί μια μαρτυρία που θα πρέπει να ενθαρρύνει ολόκληρο τον κόσμο:

Μαζί θα πρέπει να ενθαρρύνουμε τα κράτη να συμφωνήσουν σε περισσότερο κατάλληλες και αποτελεσματικές απαντήσεις σχετικά με τις προκλήσεις που θέτουν τα μεταναστευτικά φαινόμενα, και αυτό μπορούμε να το πράξουμε βάσει των θεμελιωδών αρχών του κοινωνικού δόγματος της Εκκλησίας. Θα πρέπει επίσης να εργαστούμε για να διασφαλίσουμε ότι οι λέξεις θα ακολουθηθούν από συγκεκριμένες δεσμεύσεις ως ένδειξη της παγκόσμιας και κοινής ευθύνης.

Τέλος, ο Ποντίφικας κάλεσε τα μέλη της Διεθνούς Καθολικής Επιτροπής για τη Μετανάστευση να επιδείξουν «την ευσπλαχνική αγάπη του Θεού» προς τους μετανάστες και τους πρόσφυγες.

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Angelus, Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ Πλατεία Αγίου Πέτρου Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2022   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα, καλή Κυριακή! Σήμερα, Β’ Κυριακή της Παρουσίας, το

5 Δεκεμβρίου μνήμη του Αγίου Σάββα του Οσίου

Γεννήθηκε στη Ματουλάσκη της Καισάρειας στην Καππαδοκία από χριστιανούς γονείς. Νεαρός ακόμα εισέρχεται στη σχολή ενός μοναστηριού στην ίδια πόλη. Εκεί ανακαλύπτει την κλήση του

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 2ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 5 Δεκεμβρίου 2022   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου