Θέλουμε μία Εκκλησία χαρούμενη, αυθεντική και δραστήρια

Θέλουμε μία Εκκλησία χαρούμενη, αυθεντική και  δραστήρια

Το «ντοκουμέντο» που συγκεντρώνει την εργασία 300 νέων από όλο το  κόσμο που  συναντήθηκαν στη Ρώμη για  την προ – συνοδική συγκέντρωση,  και 15 χιλιάδες που έλαβαν μέρος  μέσω των ηλεκτρονικών μέσων μαζικής ενημέρωσης , θέλει να είναι    το « Εργαλείο του ταξιδιού για τους Συνοδικούς Πατέρες πάνω στη μελέτη του "πού βρισκόμαστε και πού κατευθυνόμαστε" , ένας  νέος από τον Παναμά θα το παρέδωσε  στον Πάπα Φραγκίσκο.

Οι νέοι του  κόσμου ελκύονται από τη χαρά, που θα πρέπει να είναι  ένα χαρακτηριστικό σημάδι  της χριστιανικής πίστης, και επιθυμούν να βλέπουν την Εκκλησία να δίνει ζωντανή  μαρτυρία  της διδασκαλίας της. Μια Εκκλησία που δεν τους θεωρεί πολύ μικρούς  για να είναι πρωταγωνιστές  της πνευματικής τους πορείας. Αυτά τα γράφουν  στο τελικό κείμενο της προ – συνοδικής συνάντησης  που έγινε  την περασμένη εβδομάδα στο Κολλέγιο « Μητέρα της Εκκλησίας της Ρώμης»  ενόψει της Συνόδου των Επισκόπων  που θα γίνε τον προσεχή Οκτώβριο  με θέμα: «Οι νέοι , η πίστη και η διάκριση της κλήσης».

Στις 14 σελίδες του κειμένου. Που είναι η σύνθεση της εργασίας 20 γλωσσικών ομάδων  στις οποίες  μοιράστηκαν οι 300 νέοι και νέες  που έλαβαν μέρος στη συνάντηση και περισσότερες από 6 ομάδες μέσω των ηλεκτρονικών μέσων μαζικής επικοινωνίας  που ενέπλεξαν 15χιλιάδες νέους, γράφουν  στην Εκκλησιαστική Ιεραρχία ότι επιθυμούν «μία Εκκλησία αυθεντική, μία κοινότητα διαφανή , τίμια, επικοινωνιακή, και προσιτή».

Πού βρισκόμαστε και πού κατευθυνόμαστε

Το «ντοκουμέντο»  διαιρείται σε τρία μέρη: α) οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες των νέων μέσα στον σημερινό κόσμο, β) η πίστη και η κλήση , η διάκριση  και γ) η συνοδεία  και το εκπαιδευτικό και ποιμαντικό έργο της Εκκλησίας.

Θα είναι το εργαλείο εργασίαςτης Συνόδου, γραμμένο από τους νέους  για να δώσουν στους Συνοδικούς Πατέρες ένα «εργαλείο ταξιδιού»  για μία μεγαλύτερη κατανόηση  των νέων.  Μία έκφραση, γράφουν στον πρόλογο  «του πού βρισκόμαστε και που κατευθυνόμαστε». Είναι ένας οδηγός για το «τι πρέπει να κάνει η Εκκλησία  για να προχωρήσει εμπρός».  Ένας νέος από τον Παναμά που θα φιλοξενήσει την παγκόσμια συνάντηση   των νέων του έτους 2019 ,  το παρέδωσε χθες κατά τη θεία Λειτουργία της Κυριακής των Βαΐων.

Η διαμόρφωση της προσωπικότητας

Για να διαμορφωθεί η προσωπικότητά μας , εξηγούν οι  νέοι στο ντοκουμέντο, αναζητούμε  «την  έννοια του εαυτό μας στις κοινότητες οι οποίες μας στηρίζουν και μας εποικοδομούν. Αυτές πρέπει να είναι, αυθεντικές και  προσιτές, δηλαδή κοινότητες  που μπορούν να μας αξιολογήσουν”. Αυτές μπορούν να είναι, πάνω απ’ όλες  η οικογένεια, παρόλο που μερικές  απομακρύνονται από τις παραδόσεις , ελπίζοντας  να είναι πιο πρωτότυπες”.  Αλλά και οι ομάδες και τα κινήματα  και βεβαίως η Εκκλησία, παρόλο που για μερικούς « η θρησκεία  θεωρείται μια  προσωπική υπόθεση». Συχνά η Εκκλησία φαίνεται πολύ αυστηρή  και ηθικολόγος.

“Χρειαζόμαστε μια Εκκλησία  φιλόξενη και φιλεύσπλαχνη, που εκτιμά  τις ρίζες της  και τους θησαυρούς της , αγαπώντας όλους, ακόμη και εκείνους  που δεν ακολουθούν  αυτούς που εμείς πιστεύουμε ότι είναι τα πρότυπα.”

Τα κυριότερα θέματα που απασχολούν σήμερα τους νέους  είναι: η σεξουαλικότητα, οι εξαρτήσεις, οι αποτυχημένοι γάμοι, οι διαλυμένες οικογένειες, τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα, η οργανωμένη εγκληματικότητα, το σωματεμπόριο, η βία, η διαφθορά,   κάθε μορφή  διωγμών και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος, και ζητούν από την Εκκλησία “ανεκτικότητα, φιλοξενία, ευσπλαχνία και  τρυφερότητα. ”.

Οι νέοι προσβλέποντας στο μέλλον γράφουν: “φοβόμαστε, και μερικοί από μας σταμάτησαν να ονειρεύονται”. Αλλά συμπληρώνουν: αναζητούμε την ευκαιρία για να βρούμε εργασία και θέλουμε να οικοδομήσουμε  ένα καλύτερο κόσμο”, βοηθούμενοι σ’ αυτό και από την κοινωνική διδασκαλία της Εκκλησίας.

(συνεχίζεται αύριο)

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου