Σχολείο « Αδελφοί» για παιδιά από το Ιράκ και τη Συρία

Σχολείο « Αδελφοί» για παιδιά από το Ιράκ και τη Συρία

Στην είσοδο της Saida, την παλαιά  Sidone, οι Μαριανοί Αδελφοί ξεκίνησαν ένα εκπαιδευτικό σχέδιο για  70 μικρούς πρόσφυγες που δεν μπορούν να φοιτήσουν  στα κρατικά σχολεία. Τους βοηθούν ως εθελοντές μαθητές  των Μαριανών και Λασαλιανών  Σχολών  του Λιβάνου.

Στο Λίβανο, από την Βηρυτό  μέχρι την  Saida, την παλαιά Sidone, όλοι γνωρίζουν το Σχολείο «Αδελφοί». Είναι το όνομα  της παλαιάς σχολής  των Μαριανών Αδελφών στην  Rmeileh, στην είσοδο της  Saida, 40 χιλιόμετρα  στη Νότια Βηρυτό.

Στη διάρκεια του εμφύλιου πολέμου  κυριεύτηκε και κατοικήθηκε από τους κατακτητές. Έμεινε εγκαταλειμμένη  και αχρησιμοποίητη λόγω του πολέμου. Σήμερα ένα μέρος  ανήκει στο λιβανέζικο στρατό,  αλλά μια μεγάλη περιοχή  και το Παρεκκλήσιο φιλοξενούν του «Αδελφούς»,  ένα  εκπαιδευτικό σχέδιο των Μαριανών Αδελφών  και του Μοναχικού Τάγματος των Αδελφών των Χριστιανικών Σχολείων.

Εβδομήντα παιδιά  από το Ιράκ και τη Συρία, πρόσφυγες του πολέμου, με προοπτική να  δεχθούν ακόμη περισσότερα, μεταξύ εκείνων των δεκάδων χιλιάδων  που βρίσκονται στο Λίβανο  με την ελπίδα να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Είναι η προοπτική  ενός αβέβαιου μέλλοντος  και με τον κίνδυνο  να μείνουν έξω από το σχολείο για πολλά χρόνια.

Για να μη χάσουν χρόνια σχολείου μακριά από το σπίτι τους

“Με το σχέδιο  «Αδελφοί» – εξηγεί ο αδελφός Chris Wills, Μαριανός μοναχός , μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σχεδίου – θέλουμε  να αποφύγουμε  τον κίνδυνο να χαθεί μια ολόκληρη  γενεά  προσφυγόπουλων εξ αιτίας του πολέμου.  Οι οικογένειες  που φεύγουν  από τον πόλεμο  επιθυμούν  να επιστρέψουν, αλλά ξέρουμε  καλά ότι μπορεί να περάσουν  και πολλά χρόνια πριν  συμβεί αυτό. Εν τω μεταξύ  τι θα γίνει με αυτά τα παιδιά;  Το Σχέδιο «Αδελφοί» στο Λίβανο  δεν είναι παρά η πρώτη από μία σειρά  πρωτοβουλιών,  θα λέγαμε ένα πιλοτικό σχέδιο, που μπορεί  να υλοποιηθεί και σε  άλλο περιβάλλον παρόμοιο με αυτό ".

Και για τα παιδιά των Λιβανέζων που δεν πηγαίνουν σχολείο

Μαζί με τα παιδιά των προσφύγων  στις τάξεις του Σχολείου « Αδελφού», από τη Δευτέρα μέχρι την Παρασκευή γίνονται δεκτά και παιδιά μεταναστών  της παλαιάς γενεάς, αλλά  και παιδιά του Λιβάνου , που έμειναν  έξω από τα κρατικά σχολεία  εξ αιτίας της μεγάλης οικονομικής κρίσης  και της περιθωριοποίησης.

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ  ΤΗΣ 4ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ 1 Απριλίου 2023    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

5η Κυριακή της Τεσσαρακοστής Α      

5η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ                (Α)                   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ                                  Πβ. Ψλ 43(42),1-2                     Κρίνε με, Κύριε, υπεράσπισε την υπόθεσή μου από ένα

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου