Στα πόδια των άλλων για να υπηρετούμε το Χριστό

Στα πόδια των άλλων για να υπηρετούμε το Χριστό

Στο τακτικό γενικό Κοσιστόριο για τη δημιουργία 14 νέων Καρδιναλίων, ο Πάπας Φραγκίσκος  προτρέπει  να μην πέσουν  σε αντιζηλίες, σε προθέσεις για τιμές και εξουσίες  μέσα στις Κούριες των Εκκλησιαστικών Επαρχιών. Αλλά μα στρέφουμε το βλέμμα μας, τις πηγές, τις προοπτικές  και την καρδιά σε ότι αξίζει,  την αποστολή προς τους αδελφούς.

Η μοναδική εξουσία που είναι ¨πιστευτή»  είναι εκείνη  που γεννιέται από την επιθυμία «να  βρεθούμε στα πόδια  των άλλων για να υπηρετήσουμε το Χριστό». Αυτή είναι η κεντρική σκέψη της ομιλίας του Πάπα Φραγκίσκου που απεύθυνε  στην Βασιλική του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη κατά τη δημιουργία των 14 νέων καρδιναλίων της Εκκλησίας της Ρώμης.

Να δώσουμε τη ζωή μας υπέρ πολλών

Ξεκινώντας από την βιβλική περικοπή από το κατά Μάρκον Ευαγγέλιο  όπου εξηγείται  ότι « ο Υιός του ανθρώπου δεν ήλθε για να υπηρετηθεί αλλά να υπηρετήσει»., ο Πάπας Φράγκικος  σταμάτησε ιδιαίτερα στην έννοια της εξουσίας:

Είναι αυτή που προέρχεται  από την πρόθεση να μη ξεχάσουμε ότι ο Ιησούς  πριν κλείνει την κεφαλή του πάνω στο σταυρό, δεν φοβήθηκε  να πέσει στα πόδια των αποστόλων του και να τα πλύνει. Αυτή είναι η πιο μεγάλη τιμή  και υψηλή τιμή  που μπορεί να λάβουμε ,  η μεγαλύτερη προαγωγή  που είναι δυνατόν να μας δοθεί μέσα στην Εκκλησία : να υπηρετούμε  τον Χριστό μέσα στον πιστό λαό του Θεού, στον πεινασμένο, στους ναρκομανείς, στους  εγκαταλειμμένους , στα πρόσωπα τα συγκριμένα  με την ιστορία τους και οι ελπίδες τους, και τα όνειρά τους, με τα βάσανά τους και τις πληγές τους.. Μόνο έτσι  η εξουσία του ποιμένα θα έχει άρωμα Ευαγγελίου  και δεν θα είναι» κύμβαλο αλαλάζον». Κανένας από μας  δεν πρέπει να αισθάνεται ανώτερους από τους άλλους. Να κοιτάζει τους άλλους  από πάνω προς τα κάτω. Ναι μπορούμε να κοιτάζουμε έτσι τους άλλους μόνο όταν  τον βοηθούμε να σηκωθεί.

+ Ν

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΤΑΡΤΗ  ΤΗΣ 3ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 22 Μαρτίου  2023    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου