Η τρομοκρατία νικιέται με την κοινωνική ενσωμάτωση

Η τρομοκρατία νικιέται με την κοινωνική ενσωμάτωση

Παρεμβαίνοντας  στη Συνεδρίαση του ΟΗΕ που πραγατοποιήθηκε  με κύριο θέμα την αντιτρομοκρατία  και που ολοκληρώθηκε προ ημερών, ο μόνιμος Παρατηρητής της Αγίας Έδρας  στον ΟΗΕ, Σεβασμιότατος Bernardito Auza, υπέδειξε  μεταξύ των προτεραιοτήτων  για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας την υιοθέτηση πολιτικών που θα προάγουν την κοινωνική ένταξη.

Είναι βασικό να γίνονται σεβαστές οι Συμφωνίες για τα ανθρώπινα  δικαιώματα  και ο διεθνές δίκαιο για τον άνθρωπο. Έτσι είναι δυνατόν επίσης να εμποδιστεί στους τρομοκράτες να χρησιμοποιήσουν καταχρήσεις και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως προφάσεις  για τις  τρομοκρατικές πράξεις τους.

Αυτό υπογράμμισε στη Νέα Υόρκη ο Σεβασμιότατος  Bernardito Auza, υπογραμμίζοντας  ότι: για την αντιμετώπιση των απειλών για την ειρήνη και την ασφάλεια, είναι ζωτικής σημασίας – εκτός από τον καθοδηγητικό ρόλο του ΟΗΕ – ο συντονισμός και μεταξύ των Κρατών.Υπενθύμισε επίσης ότι η Αγία Έδρα συνεργάζεται ενεργά με ηγέτες άλλων θρησκειών για να αποτρέψει την υποκίνηση οποιασδήποτε μορφής ριζοσπαστικοποίησης.

Συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών

Στη διάρκεια της Συνεδρίασης  του ΟΗΕ, οι αντιπρόσωποι  των διεθνών θεσμών  και της κοινωνίας των πολιτών αναζήτησαν επίσης τρόπους  βελτίωσης της συνεργασίας μεταξύ των κρατών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Για τον Σεβασμιότατο, ένας από τους τρόπους  για να κτυπηθεί  αυτή η πληγή , σε πρώτη φάση, είναι η ενσωμάτωση στην κοινωνία: πρέπει να αντιμετωπιστούν σε πρώτη φάση, τα προβλήματα της ενσωμάτωσης στην κοινωνία  "περισσότερο από τον κίνδυνο της ριζοσπαστικοποίησης", όπου οι φονταμενταλιστικές ιδεολογίες και οι διαδικασίες πρόσληψης μπορούν να καταρρεύσουν. Επομένως, είναι θεμελιώδες – προσέθεσε ο αξιωματούχος – να πειστούν οι κυβερνήσεις να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Για να εμποδίσουμε άτομα ή ομάδες να γίνουν τρομοκράτες – τόνισε ο Σεβασμιότατος – πρέπει επίσης να χρησιμοποιήσουμε επαρκείς πόρους και νομικά μέσα.

Τοπικές πρωτοβουλίες κατά των παγκόσμιων απειλών

Ένας άλλος βασικός παράγοντας, που υποδεικνύει ο μόνιμος Παρατηρητής της Αγίας Έδρας στα Ηνωμένα Έθνη είναι η συμμετοχή των τοπικών πληθυσμών. Μεγάλο μέρος της επιτυχίας ή αποτυχίας των στρατηγικών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας – υπογράμμισε ο Σεβασμιότατος Auza – βασίζεται σε τοπικές πρωτοβουλίες. Υπό αυτή την έννοια, οι κυβερνήσεις – όπως είπε – βρίσκονται στην πρώτη γραμμή στην προώθηση στρατηγικών κατά της τρομοκρατίας και στην κινητοποίηση, ιδίως, των νέων εναντίον αυτής της μάστιγας.

Για να αντιμετωπιστεί ο ριζοσπαστισμός, πρέπει επίσης να προωθηθούν πολιτικές, – που προωθούν την απασχόληση και βελτιώνουν τις προτάσεις κατάρτισης. Τέλος, πρέπει να διασφαλιστεί η ελευθερία έκφρασης αλλά και η δυνατότητα έκφρασης διαφωνίας μέσω δημοκρατικών μορφών, ώστε να αποφευχθεί η εξάπλωση του μίσους και της βίας.

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πανήγυρη της Πεντηκοστής (Α)

ΠΑΝΗΓΥΡΗ  ΤΗΣ  ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ (Α)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Η αγάπη του Θεού, χάρη στο Άγιο Πνεύμα που μας δόθηκε, υπερχείλισε τις καρδιές μας. Αλληλούια.

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου