Στους μετανάστες δεν πρέπει να στρέφουμε το βλέμμα μας αλλού

Στους μετανάστες δεν πρέπει να στρέφουμε το βλέμμα μας αλλού

“Να διαφυλάσσουμε  τη ζωή. Κάθε ζωή.  Από εκείνη  που είναι η πιο εκτεθειμένη, ταπεινωμένη και ποδοπατημένη”.  “Μετανάστες, από το φόβο στην φιλοξενία” – έτσι τελειώνει η Ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας της Ιταλίας, που δόθηκε μετά τα τελευταία γεγονότα  που προκάλεσαν  πολλές πολεμικές  για την μετανάστευση.

Οι Επίσκοποι αναφέρονται στις δημοσιεύσεις των μέσω μαζικής ενημέρωσης για τη διάσωση μιας γυναίκας από το Καμερούν που ονομάζεται ι Ιωσηφίνα. «Τα ανοιχτά μάτια  γράφει το Προεδρείο της Ιεράς Συνόδου και το γυάλινο βλέμμα σ' εκείνη που φαίνεται να σύρεται από το βυθό, που τόσες άλλες ανθρώπινες ζωές είχε καταπιεί.

Υπεύθυνοι ενός στρατού φτωχών

Οι Ιεράρχες υπενθυμίζουν ότι:  η ιστορία που υποφέρουν οι άνδρες και γυναίκες  αλλά και παιδιά από  το κλείσιμο των συνόρων  και για τη δημιουργία τειχών πρέπει να σταματήσει. Είναι ανάγκη να χρησιμοποιηθεί η αλληλεγγύη , η δικαιοσύνη  και η ειρήνη. «Αισθανόμαστε συνυπεύθυνοι – αναφέρουν οι Επίσκοποι – αυτού του στρατού των φτωχών , θυμάτων  πολέμων και πείνας, εγκαταλειμμένων και τρομοκρατημένων.

“Να μην προσποιούμαστε ότι προσφέρουμε λύσεις σε καλή τιμή”

“Ως Ποιμένες της Εκκλησίας  – υπογραμμίζουν  – δεν προσποιούμαστε ότι  προσφέρουμε λύσεις σε καλή τιμή.  Σε σχέση μ ότι συμβαίνει  δεν  πρέπει να στρέφομε το βλέμμα μας αλλού, ούτε να υιοθετούμε απόψεις και σκέψεις που είναι  προσβλητικές, ούτε στάσεις επιθετικές. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε οι  ανησυχίες  και οι φόβοι  να ρυθμίζουν  τις επιλογές μας, να καθορίζουμε τις απαντήσεις μας, να τροφοδοτούν  το κλήμα της δυσπιστίας, περιφρόνησης, θυμού, και άρνησης.

Φιλοξενία και αυθεντική αδελφοσύνη

Οι  Επίσκοποι θέτουν ως πρώτη προτεραιότητα «να δανείσουμε τη φωνή μας σε όσους την στερούνται”, βαδίζοντας με τις χριστιανικές κοινότητες  στην πλήρη ανάμειξη  «μιας διαδεδομένης φιλοξενίας  και αυθεντικής αδελφοσύνης”. “Κοιτάζουμε με ευγνωμοσύνη  όσους  μαζί μας , με την καλή τους θέληση  είναι σημείο συμπόνιας  και  ελπίδας και κουράγιου, κατασκευαστές μιας κουλτούρας χωρίς αποκλεισμούς, ικανής να προστατεύει, να προωθεί και να ενσωματώνει ".

Να σώσουμε την ανθρωπότητα από την βαρβαρότητα

“Ειδοποιούμε με κατηγορηματικό τρόπο – τελειώνει η Ανακοίνωση  της Ιεράς Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας της Ιταλίας – ότι η οδός για τη σωτηρία της ανθρωπότητάς μας  από τη χυδαιότητα  και τη βαρβαρότητα  περνά μέσα από τη δέσμευση  της διαφύλαξης της ζωής”.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

19 ΙΟΥΛΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΚΡΙΝΗΣ

Ήταν το πρωτότοκο παιδί του Βασίλειου και της Εμμέλειας και καταγόταν από τον Πόντο. Η οικογένειά της ήταν ευλογημένη αφού τα αδέλφια της είναι ο

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 15ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 19 Ιουλίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου