"Δεν μπορούμε να είμαστε Εθνικιστές και Καθολικοί"
Ο διάβολος είναι λαϊκιστής και όπως οι λαϊκιστές φοβίζει και έπειτα οδηγεί στη δυσπιστία και μίσος. Ο Καρδινάλιος Reinhard Marx, ο πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας της Γερμανίας, είπε σε μια συνέντευξη στην Γερμανική Εβδομαδιαία “Die Zeit” ότι ο εθνικισμός “δεν αποτελεί επιλογή για τους Χριστιανούς:” Ο άνθρωπος είναι από τη φύση του σταθερός και διαθέσιμος αλλά γίνεται και ευάλωτος όταν ο φόβος κυριαρχεί στις αισθήσεις του ". Ο Καρδινάλιος ανέφερε ένα αυξανόμενο ριζοσπαστισμό, πρώτα απ 'όλα στη γλώσσα: «Εγώ το βλέπω με ανησυχία Αυτό συμβάλει στο να βλέπουμε τους πρόσφυγες ως απειλή, που πρέπει να αποφύγουμε, για να μη χάσουμε την ευημερία μας.». Συχνά – προσθέτει – μιλούμε μόνο για αριθμούς και για μια "εκτεταμένη ανώνυμη απειλή".
Ο λαϊκισμός είναι ένας πειρασμός
Η Γερμανία – δήλωσε ο Καρδινάλιος Μαρξ – χρειάζεται μια μελέτη για το θέμα της μετανάστευσης. Δεν ήταν δυνατόν να επιλυθεί αυτό το φαινόμενο με ένα δεξιό πολιτικό κίνημα, η πραγματικότητα ήταν πολύ περίπλοκη. Ο λαϊκισμός είναι ένας πειρασμός, εξήγησε ο Καρδινάλιος. «Ο εχθρός της ανθρώπινης φύσης είναι ο διάβολος, λέγει ο άγιος Ιγνάτιος Λογιόλα, διότι μας κάνει να δούμε τον άλλο ως εχθρό. Αυτή είναι και η επίδραση του λαϊκισμού. Πριν προσπαθεί να μας τρομάξει, και έπειτα έρχεται η δυσπιστία, ο φθόνος , η έχθρα, το μίσος και, τέλος, ίσως η βία και ο πόλεμος ".
Η Ευρώπη δεν γίνεται φρούριο
Δεν είναι δυνατόν να είμαστε Εθνικιστές και Καθολικοί, υπογραμμίζει ο Καρδινάλιος. "Ως Χριστιανοί είμαστε και πατριώτες και πολίτες του κόσμου. Στην πολιτική, η σημερινή τάση προσανατολίζεται μέσω του εθνικού περιβάλλοντος στην αυτο-επιβεβαίωση Αυτός είναι ένας τρόπος να κοιτάζουμε τα πράγματα που δεν είναι δικά μας: θέλουμε να διατηρήσουμε την ευημερία μας και νομίζουμε ότι αυτή κινδυνεύει εκ των έξω. Η Ευρώπη δεν πρέπει να γίνει ένα φρούριο , αυτή ήταν πάντα η πεποίθησή μας και τώρα βρισκόμαστε σε καλό δρόμο ". "Συμφωνώ λέει ο Καρδινάλιος με τον πολιτικό Jean Monnet: «Η Ευρώπη θα έπρεπε να είναι η συμβολή σε ένα καλύτερο κόσμο: δημιουργικό , ανοικτό και περίεργο».
+Ν