“Δεν μπορούμε να είμαστε Εθνικιστές και Καθολικοί”

"Δεν μπορούμε να είμαστε Εθνικιστές και Καθολικοί"

Ο διάβολος είναι λαϊκιστής και όπως οι λαϊκιστές φοβίζει και έπειτα οδηγεί στη  δυσπιστία και μίσος. Ο Καρδινάλιος Reinhard Marx, ο πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας  της Γερμανίας, είπε σε μια συνέντευξη στην Γερμανική Εβδομαδιαία  “Die Zeit” ότι ο εθνικισμός “δεν αποτελεί επιλογή για τους Χριστιανούς:” Ο άνθρωπος είναι από τη φύση του σταθερός  και διαθέσιμος αλλά γίνεται και  ευάλωτος όταν ο φόβος κυριαρχεί στις  αισθήσεις του ". Ο Καρδινάλιος ανέφερε ένα αυξανόμενο ριζοσπαστισμό, πρώτα απ 'όλα στη γλώσσα: «Εγώ το βλέπω με ανησυχία Αυτό συμβάλει στο να βλέπουμε τους πρόσφυγες ως απειλή, που πρέπει να αποφύγουμε, για να μη χάσουμε την ευημερία μας.». Συχνά – προσθέτει – μιλούμε μόνο για αριθμούς  και για μια  "εκτεταμένη ανώνυμη απειλή".

Ο λαϊκισμός είναι ένας πειρασμός

Η Γερμανία – δήλωσε ο Καρδινάλιος Μαρξ – χρειάζεται μια μελέτη για το θέμα της μετανάστευσης. Δεν ήταν δυνατόν να επιλυθεί αυτό το φαινόμενο με ένα δεξιό πολιτικό κίνημα, η πραγματικότητα ήταν πολύ περίπλοκη. Ο λαϊκισμός είναι ένας πειρασμός, εξήγησε ο Καρδινάλιος. «Ο εχθρός της ανθρώπινης φύσης είναι ο διάβολος, λέγει ο άγιος Ιγνάτιος Λογιόλα, διότι μας κάνει να δούμε τον άλλο ως εχθρό. Αυτή είναι και η επίδραση του λαϊκισμού. Πριν προσπαθεί να μας τρομάξει, και  έπειτα έρχεται η δυσπιστία, ο φθόνος , η έχθρα, το μίσος και, τέλος, ίσως η βία και ο πόλεμος ".

Η Ευρώπη δεν γίνεται φρούριο

Δεν είναι δυνατόν να είμαστε Εθνικιστές και Καθολικοί, υπογραμμίζει ο Καρδινάλιος.  "Ως Χριστιανοί  είμαστε και πατριώτες και πολίτες του κόσμου. Στην πολιτική, η  σημερινή τάση  προσανατολίζεται  μέσω του εθνικού περιβάλλοντος  στην αυτο-επιβεβαίωση Αυτός είναι ένας τρόπος να κοιτάζουμε  τα πράγματα που δεν είναι δικά μας: θέλουμε να διατηρήσουμε την ευημερία  μας και νομίζουμε ότι αυτή κινδυνεύει εκ των έξω. Η Ευρώπη  δεν πρέπει να γίνει  ένα  φρούριο , αυτή ήταν πάντα η πεποίθησή μας  και  τώρα βρισκόμαστε σε καλό δρόμο ". "Συμφωνώ λέει ο Καρδινάλιος  με τον πολιτικό Jean Monnet: «Η Ευρώπη θα έπρεπε να είναι η συμβολή  σε ένα καλύτερο κόσμο: δημιουργικό , ανοικτό και περίεργο».

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ ευχήθηκε στον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο ΡΚαθολικών Τήνου κ. Ιωσήφ

Σήμερα το απόγευμα, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ , συνοδευόμενος από Αρχιερατικό Επίτροπο Τήνου, Πρωτοπρ. Γεώργιο Φανερό, μετέβη στο Επισκοπείο της ΡΚαθολικής Αρχιεπισκοπής και ευχήθηκε

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ  ΤΗΣ 4ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 28 Μαρτίου 2023    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου