«Στον Ουρανό ο Ιησούς εργάζεται και προσεύχεται για εμάς»

«Στον Ουρανό ο Ιησούς εργάζεται και προσεύχεται για εμάς»

Ο ουρανός δεν είναι ένας τόπος λιγάκι βαρετός, όπως σκέφτονται ορισμένοι, αλλά μια συνάντηση με τον Ιησού. Αυτό είπε ο Φραγκίσκος τον Οίκο Santa Marta, μιλώντας για την αιώνια υπόσχεση ευτυχίας του Θεού, Εμείς πορευόμαστε στη ζωή με ασφάλεια, έχοντας εμπιστοσύνη σε αυτή την υπόσχεση.

Είναι στο πρώτο Ανάγνωσμα της σημερινής Θείας Λειτουργίας που ο Φραγκίσκος αφιερώνει την ομιλία τους σήμερα το πρωί, κατά τη Λειτουργία στον Οίκο santa Marta.  Πρόκειται για ένα απόσπασμα από τις Πράξεις των Αποστόλων που αναφέρει την ομιλία του Παύλου στη συναγωγή της Αντιόχειας.

Οι κάτοικοι της Ιερουσαλήμ και οι ηγέτες τους, λέει ο απόστολος, δεν αναγνώρισαν τον Ιησού και τον καταδίκασαν, αλλά εκείνος πριν πεθάνει είχε ήδη αναστηθεί. «Και εμείς, καταλήγει, σας ανακοινώνουμε ότι η υπόσχεση που δόθηκε στους Πατέρες έχει πραγματοποιηθεί, επειδή ο Θεός την εκπλήρωσε για εμάς, τα παιδιά του, ανασταίνοντας τον Ιησού».

Πορευόμαστε με την υπόσχεση του Θεού μέσα στην καρδιά μας

Έχοντας μέσα στην καρδιά αυτή την υπόσχεση του Θεού και με τη βεβαιότητα που απορρέει από τη γνώση ότι είναι «ένας λαός επιλεγμένος», συνεχίζει ο Πάπας, ο λαός ξεκίνησε να πορεύεται. Ο συχνά άπιστος λαός, «εμπιστεύτηκε την υπόσχεση, επειδή γνώριζε ότι ο Θεός είναι πιστός». Και γι αυτό προχώρησε, εμπιστευόμενος την πιστότητα του Θεού.

Και εμείς βρισκόμαστε σε πορεία: είμαστε σε πορεία. Είμαστε σε πορεία… και όταν θέτουμε αυτή την ερώτηση – «Ναι, σε πορεία: αλλά σε πορεία για πού;» – «Ναι, για τον Ουρανό!» – «Και τι είναι ο ουρανός;» – Και σε αυτό το σημείο αρχίζουμε να δίνουμε διάφορες απαντήσεις, δεν ξέρουμε να πούμε «τι είναι ο ουρανός». Και πολλές φορές σκεφτόμαστε έναν αφηρημένο ουρανό, ένα ουρανό μακρινό, ένα ουρανό… ναι, θα είναι καλά εκεί… Μερικοί σκέφτονται: «Μα, δε θα είναι λίγο βαρετά να βρίσκομαι εκεί, όλη την αιωνιότητα;». Όχι: ο ουρανός δεν είναι αυτό. Εμείς πορευόμαστε προς μια συνάντηση: την οριστική συνάντηση με τον Ιησού. Ο ουρανός είναι η συνάντηση με τον Ιησού.

Ο Ιησούς εργάζεται για μας, προσεύχεται για μας

Ο Πάπας λέει ότι πρέπει να σκεφτόμαστε: «Εγώ πορεύομαι στη ζωή για να συναντήσω τον Ιησού». Μια συνάντηση που θα μας κάνει να απολαμβάνουμε για πάντα, λέει ο Φραγκίσκος. Αλλά στη συνέχεια αναρωτιέται: «Τι κάνει ο Ιησούς, εν τω μεταξύ; Και απαντά: δεν κάθεται να μας περιμένει, αλλά όπως αναφέρει το Ευαγγέλιο, εργάζεται για εμάς. Πράγματι, ο ίδιος είπε: «Έχετε πίστη και σε εμένα» και «Πάω να προετοιμάσω για σας μια θέση». «Και ποια είναι η εργασία του Ιησού; Η μεσολάβηση. Η προσευχή της μεσολάβησης».

Ο Ιησούς προσεύχεται για εμένα, για καθέναν από εμάς. Αλλά αυτό οφείλουμε να το επαναλαμβάνουμε για να πείσουμε τον εαυτό μας: Εκείνος είναι πιστός και Εκείνος προσεύχεται για εμένα. Αυτή τη στιγμή

Εκείνος είναι πιστός και προετοιμάζει μια θέση για μας

Ο Φραγκίσκος υπενθυμίζει τα λόγια του Ιησού κατά τον Μυστικό Δείπνο, όταν υπόσχεται στον Πέτρο: «θα προσευχηθώ για σένα». Και λέει: αυτό που είπε στον Πέτρο το είπε για όλους εμάς: «Εγώ θα προσευχηθώ για σένα».

Και καθένας από εμάς πρέπει να λέει: «Ο Ιησούς προσεύχεται για μένα», εργάζεται, ετοιμάζει μια θέση για μας. Και Εκείνος είναι πιστός. Εκείνος είναι πιστός: το κάνει, επειδή το υποσχέθηκε. Ο ουρανός θα είναι αυτή η συνάντηση, μια συνάντηση με τον Κύριο ο οποίος πήγε εκεί για να προετοιμάσει μια θέση, τη συνάντηση με καθένα από εμάς. Και αυτό μας δίνει εμπιστοσύνη, αυξάνει την εμπιστοσύνη μας.

Η μεσιτεία του Ιησού

Ο Ιησούς είναι ο μεσολαβητής ιερέας, μέχρι το τέλος του κόσμου. «Είθε ο Κύριος να μας χορηγεί την επίγνωση να πορευόμαστε με αυτή την υπόσχεση – καταλήγει ο Πάπας – είθε ο Κύριος να μας χορηγεί αυτή τη χάρη: να κοιτάμε ψηλά και να σκεφτόμαστε: «Ο Κύριος προσεύχεται για μένα».

Μετάφραση: ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ  ΤΗΣ 4ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ 1 Απριλίου 2023    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

5η Κυριακή της Τεσσαρακοστής Α      

5η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ                (Α)                   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ                                  Πβ. Ψλ 43(42),1-2                     Κρίνε με, Κύριε, υπεράσπισε την υπόθεσή μου από ένα

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου