Στην Πολωνία εορτάζεται η μνήμη του δον Jerzy Popieluszko 35 χρόνια μετά το μαρτύριο του

Στην Πολωνία εορτάζεται η μνήμη του δον Jerzy Popieluszko 35 χρόνια μετά το μαρτύριο του

Πολλές οι πρωτοβουλίες που προγραμματίζονται στην Πολωνία για την επέτειο θανάτου του δον Jerzy Popieluszko, που σκοτώθηκε στις 19 Οκτωβρίου 1984. «Πρέπει να νικάμε το κακό με το καλό», είχε πει κατά την ομιλία του στη θεία λειτουργία που τέλεσε την ίδια μέρα. Αναγνωρίστηκε μακάριος το 2010, το μνήμα του στην Βαρσοβία αποτελεί έναν συνεχή προσκυνηματικό προορισμό.
Η Πολωνία αυτές τις μέρες, τελεί τη μνήμη του μαρτυρίου του δον Jerzy Popiełuszko, του πολωνού ιερέα που σκοτώθηκε πριν από 35 χρόνια, στις 19 Οκτωβρίου 1984, από πράκτορες της κυβέρνησης της τότε Λαϊκής Δημοκρατίας της Πολωνίας υπό την ηγεσία του στρατηγού Wojciech Jaruzelski.

Το εορταστικό πρόγραμμα

Σήμερα, Παρασκευή 18 Οκτωβρίου, οι συμμετέχοντες στις εορταστικές εκδηλώσεις θα μπορέσουν να ακούσουν τις μαρτυρίες εκείνων που γνώρισαν τον δον Jerzy. Αύριο, ο αρχιεπίσκοπος της Βαρσοβίας, καρδινάλιος Kazimierz Nycz, θα τελέσει προσευχή στο μνήμα του, στον χώρο μπροστά από την είσοδο της εκκλησίας του Αγίου Stanislao Kostka, στην πρωτεύουσα και θα τελέσει επίσημη θεία λειτουργία. Τέλος, την Κυριακή 20, θα υπάρχει η δυνατότητα να λάβουν μέρος στο Live action game με τον τίτλο «Νικάμε το κακό με το καλό» και να γνωρίσουν καλύτερα ορισμένες λιγότερο γνωστές πτυχές της ιστορίας του ιερέα ο οποίος ανακηρύχθηκε μακάριος το 2010. Επιπλέον, με την ευκαιρία αυτής της 35η επετείου, το μουσείο που είναι αφιερωμένο στον δον Popiełuszko δημιούργησε μια ιστοσελίδα με μαρτυρίες και docufilm από την ζωή του και ξεκίνησε έναν λογοτεχνικό διαγωνισμό για τους μαθητές με τον τίτλο που επαναπροσδιορίζει το σύνθημα του νεαρού μάρτυρα: «Νικάμε με το καλό».

Εκείνη η 19η Οκτωβρίου πριν από 35 χρόνια

Ο δον Popiełuszko, γεννημένος το 1947 στο Okopy, επαρχία του Białystok, στην βορειοανατολική Πολωνία, χειροτονήθηκε ιερέας από τον καρδινάλιο Stefan Wyszynsky το 1972. Με δική του πρωτοβουλία, από το 1980, υπηρέτησε ως εφημέριος του αυτόνομου συνδικάτου Solidarność. Στις ομιλίες που έδινε τακτικά για τις «Λειτουργίες για την Πατρίδα», σε μια εκκλησία στη Βαρσοβία, τις οποίες άκουγαν χιλιάδες πιστοί, δεν παρέλειπε να υπερασπίζεται με θάρρος την θρησκευτική ελευθερία καθώς και την ελευθερία της γνώμης, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δικαιοσύνη, επικρίνοντας το καθεστώς.

Όχι στη βία και στην εκδίκηση

Κατά την τελευταία τελετή στις 19 Οκτωβρίου 1984, ο δον Jerzy είχε προσκαλέσει τους παρόντες να «ζητήσουν την απελευθέρωσή τους από τον φόβο, τον τρόμο, αλλά κυρίως από την επιθυμία για εκδίκηση. Οφείλουμε να νικάμε το κακό με το καλό – παρότρυνε – και να διατηρούμε την ανθρώπινη αξιοπρέπειά μας, γι αυτό δεν μπορούμε να χρησιμοποιούμε τη βία». Λίγες ώρες αργότερα ο δον Jerzy απήχθη από τρεις αξιωματούχους του υπουργείου Εσωτερικών, κλείστηκε σε ένα πορτμπαγκάζ ενός αυτοκινήτου, χτυπήθηκε και βασανίστηκε. Στη συνέχεια, τον έριξαν, ίσως ακόμη ζωντανό, στα νερά του ποταμού Βιστούλα. Ήταν 37 ετών. Το πτώμα του βρέθηκε στις 30 Οκτωβρίου και η είδηση του τραγικού θανάτου του έπληξε βαθιά όλη την Πολωνία. Μισό εκατομμύριο άνθρωποι παρακολούθησαν την κηδεία του, πάνω από 18 εκατομμύρια είναι εκείνοι που τα τελευταία χρόνια επισκέφτηκαν το μνήμα του στη Βαρσοβία.
 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Βασίλισσα του Ουρανού, 28 Μαΐου 2023

ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΗΣ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ Πλατεία Αγίου ΠέτρουΚυριακή 28 Μαΐου 2023   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα! Σήμερα, Πανήγυρη της Πεντηκοστής, το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου