Ο.Η.Ε.: απαράδεκτη η ακραία φτώχεια για εκατομμύρια ανθρώπους

Ο.Η.Ε.: απαράδεκτη η ακραία φτώχεια για εκατομμύρια ανθρώπους

«Ενεργούμε μαζί για να επιτρέψουμε στα μικρά παιδιά, στις οικογένειές τους και στις κοινότητες να θέσουν ένα τέλος στην φτώχεια» είναι το κύριο θέμα της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας για την εξάλειψη της φτώχειας

Σε έναν κόσμο που χαρακτηρίζεται από πρωτοφανή οικονομική και τεχνολογική ανάπτυξη είναι απαράδεκτο το γεγονός εκατομμύρια άνθρωποι να ζουν ακόμη σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Αυτή είναι η έκκληση του Ο.Η.Ε. με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας. Η επέτειος θέλει να αποτελέσει μια πολύτιμη στιγμή για να αναγνωρίσουμε τις προσπάθειες και τις δυσκολίες εκείνων που βιώνουν καταστάσεις φτώχειας, προσφέροντάς τους τη δυνατότητα να εκφράσουν τις ανησυχίες τους.

Χωρίς φτώχεια

Μια ανάγκη που αναγνωρίζεται από την Ατζέντα 2030 για την αειφόρο Ανάπτυξη έχοντας ως πρώτο στόχο: «να θέσουμε ένα τέλος σε κάθε μορφή φτώχειας στον κόσμο». Αν και από το 1990, τα ποσοστά ακραίας φτώχειας έχουν μειωθεί περισσότερο από το ήμισυ, έχουμε ακόμη να διανύσουμε πολύ δρόμο. «Εάν δεν ληφθεί υπόψη παγκοσμίως η ατζέντα, δεν θα προχωρήσουμε πολύ», σχολιάζει η Stefania Burbo, εκπρόσωπος του Gcap Italia, την Ιταλική Συμμαχία κατά της Φτώχιας. «Είναι απαραίτητο – συνεχίζει η Burbo– να εγγυηθούμε το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να εμπλέξουμε τις ευάλωτες ομάδες στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, όχι μόνο όταν πρέπει να κατευνάσουμε καταστάσεις σε πολιτικές που έχουν ήδη καθοριστεί, αλλά κυρίως, όταν αυτές θα πρέπει να οικοδομηθούν». Το Gcapεπιθυμεί να μετατοπίσει την προσοχή από τους Stakeholdersδηλαδή τα ενδιαφερόμενα μέρη, στους κατόχους των δικαιωμάτων, στους δικαιούχους των δικαιωμάτων, «διότι αν δεν δοθεί φωνή στις ευάλωτες ομάδες, η φτώχεια δεν θα απαλειφθεί».

Στο επίκεντρο τα μικρά παιδιά

Φέτος είναι η τριακοστή επέτειος από την έγκριση της Σύμβασης για τα δικαιώματα των παιδιών και των εφήβων. Το έγγραφο αναγνωρίζει ρητά σε όλα τα παιδιά του κόσμου το δικαίωμα σε ένα επίπεδο επαρκούς διαβίωσης για να επιτραπεί η σωματική, νοητική, πνευματική, ηθική και κοινωνική ανάπτυξή τους. Δυστυχώς για εκατομμύρια μικρά παιδιά, η πραγματικότητα είναι διαφορετική:  η φτώχεια υπονομεύει την υγιή ανάπτυξη η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε επισφαλή επίπεδα εισοδήματος και υγείας κατά την ενηλικίωσή τους. Η μη αναγνώριση αυτών των δικαιωμάτων στα μικρά παιδιά σημαίνει την υπονόμευση της ανάπτυξης μιας χώρας», λέει συγκεκριμένα η Burbo. Περιγράφοντας την σημασία της Παγκόσμιας Ημέρας, τα Ηνωμένα Έθνη υπογραμμίζουν πως η παιδική ηλικία είναι μια ειδική φάση στη ζωή όλων μας. Μια φάση κατά την οποία όχι μόνο η οικογένεια αλλά και η εκτεταμένη κοινότητα των ενηλίκων πρέπει να στηρίξει τα μικρά παιδιά στην εκμάθηση, στο παιχνίδι και στην ψυχοσωματική ανάπτυξη.

Βραβείο Nobel για την Οικονομία κατά της φτώχειας

Την παραμονή της Παγκόσμιας Ημέρας του Ο.Η.Ε., η δέσμευση κατά της φτώχειας διακρίθηκε με το Βραβείο Nobelγια την Οικονομία. Οι Abhijit Banerjeee, Esther Duflo και Michael Kremer είναι οι τρεις οικονομολόγοι στους οποίους απονέμεται το βραβείο για την επανάσταση στις αναπτυξιακές μελέτες και την εισαγωγή μιας νέας προσέγγισης για την καταπολέμηση της παγκόσμιας φτώχειας. «Αυτό – καταλήγει η Burgo– αποτελεί ένα θετικό σημείο επειδή είναι το σήμα μιας αναγνωρισμένης προσπάθειας. Ελπίζουμε ότι θα μπορέσει να αποτελέσει μια προειδοποίηση προς τους μεγάλους φορείς λήψης αποφάσεων».

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 29 Μαΐου 2023   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου